składniki:
- kiełbasa wędzona – 1 laska lub pół kilograma wieprzowiny
- puszka kukurydzy
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- bulion 0,75 litra
- fasolka szparagowa
- 2 marchewki
- fasola czerwona
- puszka pomidorów
- papryczka chili
- koperek lub natka pietruszki
- ząbek czosnku
- przyprawy: kmin, kurkuma, papryka ostra, pieprz
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę, paprykę, marchewkę, dodać kiełbasę lub pokrojone w kostkę mięso. W osobnym garnku ugotować fasolkę szparagową. Wszystko to zalać bulionem, dodać przyprawy, czosnek, na sam koniec posypać koperkiem lub natka pietruszki, gotować około 30 minut. Gorąca rozgrzewająca zupa na jesienne długie wieczory.
Zobacz również:
Diabelski kociołek
Jesienny kociołek z zacierkami
Gorący kociołek meksykański
Rozgrzewający kociołek na zimę
Jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków
Kociołek cygański
Ja zupe meksykańską robię tak: kupuje pół kilograma mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, dodaję do niego przyprawy, jajko, bułeczkę i smażę na oleju obtoczene w mące – takie kuleczki robię. Do garnka wlewam dwa słoiczki sosu meksykańskiego, puszkę pomidorów, puszkę groszku i te pulpeciki „kuleczki” i gotuję 20 minut. Pycha!!! Na koniec doaję natke pietruszki i odrobinę słodkiej śmietany. Czasem też do zupy dodaję troszkę marchewki – jest słodka i wszyscy ją uwielbiają!