URODA I ZDROWIE

Dressing do sałatek – różne pomysłowe przepisy

10 listopada 2017, dodał: Milena

Czy kiedykolwiek czytałaś etykietę ze składem umiejscowioną na butelce z gotowym dressingiem do sałatek? Jeśli tak to z pewnością zauważyłaś tam kilka składników, których już sama wymowa może przyprawić o ból głowy…

Alternatywą dla masowo produkowanych gotowych sosów może być przygotowanie własnoręcznego dressingu. Taki dodatek do sałatek będzie z pewnością zdrowszy i smaczniejszy od swej butelkowej wersji. Zainteresowana?

jedzenie-salatki

Wypróbuj któryś z przedstawionych poniżej przepisów i przekonaj się jak w mgnieniu oka możesz spotęgować wartość odżywczą spożywanej sałatki dzięki samodzielnie przygotowanemu dressingowi:

  1. Kremowa uczta

 

Składniki:          

łyżeczka musztardy

łyżka stołowa octu szampańskiego

1-2 łyżeczki majonezu light

szczypta soli

szczypta cukru

świeżo zmielony pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Przy pomocy trzepaczki połącz ze sobą majonez, musztardę, sól, pieprz i cukier, a następnie dodaj ocet i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

kremowy-dressing

  1. Cytrynowy ocet balsamiczny

 

Składniki:          

2 łyżki stołowe octu balsamicznego

¼ szklanki oleju z oliwek

1 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z cytryny

2 łyżki stołowe musztardy dijon

¼ łyżki stołowej soli

świeżo zmielony pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki poza oliwą. Po uzyskaniu jednolitej masy zacznij dodawać do niej stopniowo oliwę z oliwek. Nie przestawaj przy tym mieszać.

 cytrynowy-dressing

  1. Zielona bogini

 

Składniki:         

¼ szklanki majonezu

¼ szklanki kwaśnej śmietany

¼ szklanki świeżo posiekanej pietruszki

sok z ¼ cytryny

garść posiekanego szczypiorku

3 łyżki stołowe posiekanego estragonu

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej tekstury. Dopraw solą i pieprzem.

 

zielony-dressing

 

  1. Marchewkowo-imbirowy czar

 

Składniki:

1 drobno pokrojona, ugotowana marchewka

¼ szklanki wody w której była gotowana marchewka

2 łyżki stołowe octu ryżowego

2 łyżki stołowe obranego i drobno posiekanego imbiru

1 łyżka stołowa cukru

1 łyżka stołowa sosu sojowego

1 łyżka stołowa oleju sezamowego

sól do smaku

 

Wykonanie:

Wrzuć wszystkie składniki (poza marchewką i wodą) do blendera i miksuj je do uzyskania gładkiej tekstury. Gdy masa jest możliwie gładka, dodaj marchewkę i wodę i dokładnie wymieszaj.

 

marchewkowy-dressing

 

  1. Orzechowo-linonkowy zawrót głowy

 

Składniki:          

½ szklanki kremowego masła orzechowego

sok z 1 limonki

3 łyżki stołowe wody

1 łyżka stołowa octu ryżowego

1 łyżka stołowa obranego i drobno posiekanego imbiru

2 łyżki stołowe sosu sojowego

2 łyżki stołowe surowego miodu organicznego

 

Wykonanie:

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj je do uzyskania jednolitej masy.

 

orzechowy-dressing

 

 

zobacz również:

  1. Pyszne dipy z sosem sojowym
  2. Dipy do grillowanych mięs
  3. Kuchnia turecka – przepisy, przyprawy i tradycyjne dania
  4. Kulinarne Inspiracje

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Chodzicie na pedicure?
Ja byłam raz i powiem szczerze, że fachowo zajęto się moimi stopami. Niestety...
Kosmetyki fryzjerskie?
Najważniejsze są geny, jak ktoś ma ładne włosy po mamie to takie kosmetyki...
Telefon na kartę czy abonament
Tylko na kartę, i tak bym nie wykorzystała wszystkiego co jest w abonamencie...
Anoreksja
A moja siostrzenica ma 14 lat i jest zadowolona że wygląda jak...