Dietetyczne śniadania przyspieszające metabolizm dla odchudzających się – przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dietetyczne śniadania przyspieszające metabolizm dla odchudzających się – przepisy

18 lipca 2017, dodał: PeggyB
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Większość z nas wciąż stara się zrzucić zbędne kilogramy lub utrzymać wagę. Należy jednak pamiętać, że jedzenie jest w tej walce naszym przyjacielem, a nie wrogiem. Mamy dla was kilka pomysłów na śniadania, które pomogą w przyspieszeniu metabolizmu, a tym samym, w spaleniu większej liczby kalorii.

Najważniejszy jest błonnik

Błonnik to najlepszy przyjaciel nie tylko tych, którzy chcą schudnąć, ale każdego, kto chce się dobrze czuć. Pochłania dużą ilość wody w czasie procesu trawienia, przez co pęcznieje i pozwala nam szybciej się najeść. Najważniejsze jest jednak to, że wzmaga produkcję soków żołądkowych, co wspomaga trawienie i perystaltykę jelit. To pozwala nam szybciej wydalić przetrawione substancje, a tym samym nie tylko oczyścić organizm, ale także utrzymać smukłą sylwetkę, bez wzdętego brzucha.  Oto kilka śniadań, zawierających dużą ilość błonnika:

Owsianka z jabłkiem

Pół szklanki płatków owsianych górskich zalewamy szklanką wody lub mleka roślinnego. Jedno jabłko kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Pamiętajmy, że najwięcej błonnika znajduje się w jego skórce, więc jeśli nie przeszkadza nam nieobrane jabłko, wystarczy je tylko dokładnie wymyć i pokroić razem ze skórką. Do smaku można dodać łyżeczkę cynamonu, który także pomaga w odchudzaniu, a do tego nada owsiance przepięknego zapachu. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, dopóki całość się nie zagotuje. Można dodać kilka orzechów, garść borówek lub innych świeżych owoców i polać całość łyżeczką miodu. Jabłko można zastąpić gruszką lub bananem.

Muesli ze śliwkami

Pół szklanki muesli zalewamy kubeczkiem jogurtu naturalnego, który pełny jest dobrych bakterii. Należy przy tym uważać, aby mieszanka muesli nie zawierała w sobie dodatkowego cukru, co będzie zbędnym dodatkiem kalorycznym. Energię powinniśmy czerpać z pełnowartościowych produktów. Dodajemy śliwki, suszone lub świeże. Można dorzucić nasiona słonecznika, lnu lub orzechy włoskie. Nie zaszkodzi też kilka rodzynek, jednak trzeba z nimi uważać, bo zawierają dużo cukru. Idealne będą też nasiona chia, które mają wiele wartości odżywczych i mnóstwo błonnika.

Tosty z awokado

Potrzebujemy pełnoziarnistego ciemnego pieczywa. Z dwóch kromek robimy tosty. Dojrzałe awokado przekrawamy na pół. Potrzebujemy jedynie jednej połówki, drugą można przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku, przez 2-3 dni. Najlepiej schować część, w której została pestka, bo dłużej będzie świeża. Awokado rozgniatamy, doprawiamy słodką papryką i pieprzem. Nakładamy na tosty. Na to położyć możemy pomidory lub jajko (gotowane na twardo lub sadzone), kawałek wędliny albo wędzonego łososia. Awokado nie tylko ma dużo błonnika, ale jest też idealnym źródłem zdrowych tłuszczy i na długo utrzyma nas sytych.

To co pijemy jest równie ważne

Zanim jednak cokolwiek zjemy, dobrze wypić na pusty żołądek jeden z przyspieszających metabolizm napoi. Jednym z nich jest ciepła woda z sokiem z cytryny. Na szklankę wody wystarczy połówka cytryny. Dla lepszego efektu można dodać też szczyptę pieprzu cayenne lub świeży imbir.

Świetnym pomysłem jest też zielona herbata. Należy zadbać, aby była ona dobrej jakości, najlepiej liściasta. Pamiętajmy, że liście powinny być nie za bardzo zmielone. Jeśli mieszanka jest starta zupełnie na drobno, a do tego ma w sobie kawałki łodyżek, mamy do czynienia z herbatą gorszej jakości, to po prostu resztki pozostałe po produkcji.

Zielona herbata pobudza podobnie do kawy, jednak unikamy przy tym szkodliwego wpływu, jaki tamta na nas ma. Ta odmiana herbaty wspomaga spalanie tłuszczu. Najlepiej ją pić na pusty żołądek. Zielona herbata powstrzymuje także procesy starzenia.Ważne jest jednak, aby w ogóle pamiętać o tym, aby nawadniać organizm.

Najważniejsza dla naszego organizmu jest po prostu woda. Jeśli nie lubimy zielonej herbaty, lub nie mamy pod ręką pieprzu cayenne, wypijmy na czczo dużą szklankę niegazowanej wody. Powinniśmy to robić nie tylko przed każdym posiłkiem, ale i przez cały dzień, zwłaszcza w dni cieplejsze od innych. Należy pamiętać, że aby nasz organizm dobrze przetrawił błonnik, który mu dostarczamy i aby uniknąć problemów z zaparciami, musimy pić wystarczająco dużo wody. Odchudzanie, ćwiczenia i wszelkie triki mające nam pomóc w utracie wagi nie będą efektywne na dłuższą metę, jeśli nasz organizm będzie odwodniony.

zobacz również:

Kapusta – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Kiedy należy przeprowadzić detoks organizmu?

Jajka i grapefruity – Dieta Norweska

Porady ODCHUDZANIE

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz