Dieta czereśniowa – czy można schudnąć jedząc czereśnie?

6 marca 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Czereśnie w 80 procentach składają się z wody, a reszta to witaminy i minerały. Dietę czereśniową dodatkowo wzbogaca się innymi, niskokalorycznymi produktami. Jest to bardzo ważne, ponieważ dominacja tylko jednego składnika spowoduje, że dieta czereśniowa przyprawi nas o problemy żołądkowe. Zobacz, co jeszcze warto wiedzieć o tej owocowej diecie.

CZERESNIE

Czereśnie co prawda mają sporo kalorii bo 63 kcal /100g, ale ratuje je duża ilość pektyn. Wspomagają one proces odchudzania i wyłapują cząstki cholesterolu, co zapobiega chorobom układu sercowo – naczyniowego. Czereśnie są idealne dla osób z cukrzycą ze względu na niski indeks glikemiczny.

Zasady diety

Dietę czereśniową stosuje się nie dłużej niż 4 dni, ponieważ dominacja jednego składnika może spowodować niedostarczenie do organizmu odpowiednich składników

Ważne:

Czereśni nie należy popijać żadnymi płynami, a tym bardziej wodą czy mlekiem. Może to spowodować problemy żołądkowo-jelitowe.

Nie należy spożywać czereśni przed posiłkiem, ponieważ utrudniają one proces trawienia potraw zwłaszcza ciężkostrawnych.

Surowych czereśni muszą unikać osoby z wrażliwym żołądkiem i chorobą wrzodową, ponieważ owoce te długo zalegają w żołądku.

 

Składniki odżywcze

CZERESNIE KANAPKA

Czereśnie są  źródłem wielu witamin i minerałów, co pomaga w leczeniu anemii. Należy pamiętać, że  dieta, która składa się tylko z czereśni może doprowadzić problemów żołądkowych. Dlatego czereśnie powinny być dodatkiem do innych, pełnowartościowych produktów.

Czereśnie zawierają:

  • A, C, K, P  wzmacniają ściany naczyń krwionośnych
  • witaminy z grupy B wspomagają leczenie schorzeń układu moczowego
  • cynk, selen oraz żelazo, które wzmacniają system immunologiczny organizmu, co chroni nasz organizm przed infekcjami
  • jod stymulujący produkcję hormonów tarczycy
  • potas i magnez, które są odpowiedzialne za wzmacnianie układ krwionośnego
  • fosfor i wapń na zdrowe kości i zęby
  • pektyny oczyszczają jelita i wspomagają pracę układu pokarmowego
  • flawonoidy spowalniają proces starzenia się
  • kwas elagowy  chroni organizm przed nowotworami

 

 

Efekty

Stosując dietę czereśniową zyskujesz:

  • oczyszczenie organizmu z toksyn
  • oczyszczenie jelita grubego z zalegających złogów
  • wzmocnienie swojego układu odpornościowego
  • jędrną skórę
  • odżywienie cebulek włosowych

 

Menu diety czereśniowej

 Śniadanie

Przygotuj sobie omlet z otrębami owsianymi i dodatkiem czereśni. Będzie to pożywny i dietetyczny posiłek.

Obiad

Idealne na obiad będą:

  • knedle z czereśniami
  • zupa z dodatkiem cytryny i goździków
  • sałatka z czereśni i fety
  • kompot czereśniowy
  • lemoniada czereśniowa

 

Kolacja

Na kolację przygotuj sałatkę z czereśni, sera ricotta i chili. Całość polej winegretem czereśniowym. Ciekawym daniem będą też kanapki z twarożkiem i czereśniami.

 

Wartości odżywcze w 100 g

Wartość energetyczna – 63 kcal
Białko ogółem – 1.06 g
Tłuszcz – 0.20 g
Węglowodany – 16.01 g (w tym cukry proste 12.82 g)
Błonnik – 2.1 g

Witaminy

Witamina C – 7.0 mg
Tiamina – 0.027 mg
Ryboflawina – 0.033 mg
Niacyna – 0.154 mg
Witamina B6  – 0.049 mg
Kwas foliowy –  4 µg
Witamina A – 64 IU
Witamina E – 0.07 mg
Witamina K – 2.1 µg

Minerały

Wapń – 13 mg
Żelazo – 0.36 mg
Magnez – 11 mg
Fosfor – 21 mg
Potas – 222 mg
Cynk – 0.07 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Zobacz również: