Dieta truskawkowa – czy można schudnąć jedząc truskawki ?

27 czerwca 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kto nie lubi tych pysznych, małych, czerwonych owoców? Kiedy przychodzi lato, to zajadamy się nimi na okrągło. Czy wiesz, że istnieje coś takiego jak dieta truskawkowa? Zobacz na czym polega.

Co dają truskawki?

Te przepyszne i niepozorne owoce zawierają w sobie mnóstwo odżywczych składników. Przede wszystkim truskawki są niskokaloryczne, ponieważ zawierają 28 kcal  w 100 gramach. Ich skład to 90% wody, która jest nam niezbędna do funkcjonowania. W dodatku posiadają spora dawkę błonnika, który reguluje procesy trawienne i tym samym pomaga schudnąć. Jedyne na co trzeba uważać, to dodatki do nich czyli cukier, czy bita śmietana – z pewnością nie pomogą przy odchudzaniu.

Truskawki to istna bomba witaminowa, zawierają one:

  • kwas foliowy wspomagający  pracę i rozwój mózgu
  • witaminę C zwiększającą  odporność i wspomagającą wchłanianie żelaza
  • potas utrzymuje kondycję mięśni i odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie
  • witaminę K na uszczelnianie naczyń krwionośnych
  • witaminy B-5 ​​i B-6 na poprawę koncentracji i problemy z zawrotem głowy
  • magnez i wapń odkwaszające organizm
  • przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia się

 

Zasady

Dieta truskawkowa polega na jedzeniu tylko truskawek, co niestety nie dostarcza organizmowi pozostałych, potrzebnych składników. Ze względu na to zaleca się stosowanie tej diety tylko przez ok 4 dni. Jeżeli dobrze zbilansujesz dietę możesz schudnąć nawet do 2 kilogramów. Jedz 4 -5 posiłków dziennie, z czego w 3 posiłkach powinny znaleźć się truskawki.

Efekty diety:

  • oczyszczenie organizmu z toksyn
  • usprawnienie perystaltyki jelit
  • wzmocnienie układu odpornościowego
  • efekt odmłodzonej skóry
  • poprawa kondycji włosów

truskawki

Przepisy

Śniadanie

  • pół szklanki truskawek wymieszaj z jogurtem oraz płatkami owsianymi
  • otrąb pszenny zjedz z dodatkiem truskawek
  • koktajl truskawkowy – umyj i obierz 10 truskawek. Zmiksuj je ze szklanką kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki. Posyp łyżką siemienia lnianego oraz łyżką poppingu amarantusowego.
  • twarożek z truskawkami na zimno – 50 g chudego twarogu zmiksuj z 3-4 łyżkami mleka. Następnie przygotuj galaretkę truskawkową, ale z połowy opakowania i zostaw do wystudzenia. Teraz do miseczki włóż 5 pokrojonych truskawek, wymieszaj twarożek z wystudzoną galaretką, wlej do miski i wstaw do lodówki.
  • przygotuj koktajl ze szklanki truskawek, połowy banana, połowy szklanki maślanki oraz garści grzanek z chleba pełnoziarnistego.

trauskawki sniadanie

Obiad

  • naleśniki z truskawkami – ciasto naleśnikowe przygotuj z mąki razowej, chudego mleka, jajka i odrobiny cukru oraz 2-3 łyżek zmielonych nasion słonecznika. Usmaż naleśniki i połóż na nich po pół szklanki pokrojonych truskawek. Zwiń naleśniki i polej jogurtem.
  • sałatka z indykiem i truskawkami – przygotuj sos  ,wymieszaj łyżkę oliwy z sokiem z pomarańczy. Filet z indyka  100 g dopraw solą, pieprzem i podsmaż na oleju. Odsącz mięso na ręczniku papierowym, a potem pokrój na paseczki. Do miseczki włóż 3 garści rukoli i roszponki. Całość posyp pokrojonym mięsem i kilkoma pokrojonymi truskawkami oraz polej sosem. Możesz zjeść z dwoma tostami, czosnkowymi pełnoziarnistymi.
  • chłodnik truskawkowy –  przygotuj 50 dag truskawek. Zmiksuj je z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, startym kawałkiem świeżego imbiru, miodem oraz miąższem z połowy laski wanilii.  Całość odstaw do lodówki na godzinę. Do chłodnika dodaj truskawki pokrojone w cienkie plasterki. Chłodnik przelej do miseczek i  dodaj kleks serka waniliowego oraz listek melisy.

chlodnik truskawkowy

Kolacja

  • chleb z twarogiem – przygotuj dwie kromki chrupkiego chleba, posmaruj chudym twarogiem, dodaj sałatę i pokrojone truskawki. Do picia możesz wziąć herbatę, albo wodę mineralną.
  • zjedz miseczkę truskawek z jogurtem oraz grzankami z chleba pełnoziarnistego
  • sałatka ze szpinakiem i truskawkami.  Szklankę liści szpinaku umyj  i osącz na sicie. Przygotuj 5–6 truskawek, osusz je i pokrój w ćwiartki. Na  talerzu rozsmaruj cienką warstwę jogurtu, połóż na nim część szpinaku i pokrop oliwą. Następnie rozłóż 50 g mozzarelli  pokrojoną w plasterki. Na górę połóż truskawki i delikatnie popieprz. Teraz przykryj pozostałą częścią liści szpinaku. Sałatkę  polej sosem z łyżeczki konfitury truskawkowej i  połowy łyżeczki octu balsamicznego.

truskawki

 

zobacz również:

Wytrawne truskawki – przepisy i pomysły

Truskawki na różne sposoby

Truskawki obniżają poziom cholesterolu

Truskawki ze szpinakiem i buraczkami