Delikatne naleśniki z musem i dżemem kiwi
Naleśniki to ten typ potrawy, który można traktować nie tylko jako danie śniadaniowe, obiadowe, potrawę na kolację, ale też… na deser! Kiedy mamy chęć na coś słodkiego, ale i sycącego, nie ma lepszej opcji niż naleśniki. Dla wszystkich łasuchów, które lubią samodzielnie przygotować sobie coś na ciepło i delektować się od razu po zrobieniu, mam przepis na naleśniki z musem z owoców kiwi i samodzielnie przygotowanym dżemem z tegoż owocu.
Składniki (na 4 naleśniki):
- szklanka mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mleka 3,2%,
- 1 jajo,
- duża szczypta soli,
- 3 owoce kiwi,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- łyżeczka mąki,
- 100 g śmietany kokosowej,
- syrop z kwiatów kokosa lub agawy,
- łyżka oleju.
Przygotowanie:
Szklankę mąki, łyżkę oleju, 1,5 szklanki mleka, jajo i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto. Jeśli nie macie specjalnej patelni do naleśników, to zachęcam do zaopatrzenia się. Nie ma konieczności używania dodatkowego tłuszczu do smażenia, a naleśniki wychodzą delikatniejsze. Wysmażamy naleśniki – w zależności od tego, jaką grubość lubimy, z podanych składników wyjdą 4 naleśniki lub 5 bardzo cienkich. Na czystą patelnię wrzucamy pokrojone trzy owoce kiwi (możemy zostawić kilka plasterków do dekoracji) i cukier. Smażymy na wolnym ogniu (oczywiście bez dodatku tłuszczu, jak powidła) często mieszając. Kiwi jest owocem o dużej zawartości wody, więc dla zagęszczenia dodajemy łyżeczkę mąki i bardzo dokładnie rozprowadzamy ją w uzyskanym podczas smażenia soku, aby nie było grudek. Dodajemy łyżkę syropu z kwiatów kokosa lub agawy. Owocową masę po dodaniu mąki należy zagotować. Zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Kilka łyżeczek mieszamy ze śmietanką kokosową. Przekładamy naleśniki i dżemem i śmietanowo-owocowym musem. Dekorujemy syropem i plasterkami owoców.
Czym najchętniej przekładacie naleśniki?