Delikatne naleśniki z musem i dżemem kiwi

14 lutego 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Naleśniki to ten typ potrawy, który można traktować nie tylko jako danie śniadaniowe, obiadowe, potrawę na kolację, ale też… na deser! Kiedy mamy chęć na coś słodkiego, ale i sycącego, nie ma lepszej opcji niż naleśniki. Dla wszystkich łasuchów, które lubią samodzielnie przygotować sobie coś na ciepło i delektować się od razu po zrobieniu, mam przepis na naleśniki z musem z owoców kiwi i samodzielnie przygotowanym dżemem z tegoż owocu.

naleśniki z kiwi

 

Składniki (na 4 naleśniki):

  • szklanka mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka 3,2%,
  • 1 jajo,
  • duża szczypta soli,
  • 3 owoce kiwi,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • łyżeczka mąki,
  • 100 g śmietany kokosowej,
  • syrop z kwiatów kokosa lub agawy,
  • łyżka oleju.

Przygotowanie:

Szklankę mąki, łyżkę oleju, 1,5 szklanki mleka, jajo i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto. Jeśli nie macie specjalnej patelni do naleśników, to zachęcam do zaopatrzenia się. Nie ma konieczności używania dodatkowego tłuszczu do smażenia, a naleśniki wychodzą delikatniejsze. Wysmażamy naleśniki – w zależności od tego, jaką grubość lubimy, z podanych składników wyjdą 4 naleśniki lub 5 bardzo cienkich. Na czystą patelnię wrzucamy pokrojone trzy owoce kiwi (możemy zostawić kilka plasterków do dekoracji) i cukier. Smażymy na wolnym ogniu (oczywiście bez dodatku tłuszczu, jak powidła) często mieszając. Kiwi jest owocem o dużej zawartości wody, więc dla zagęszczenia dodajemy łyżeczkę mąki i bardzo dokładnie rozprowadzamy ją w uzyskanym podczas smażenia soku, aby nie było grudek. Dodajemy łyżkę syropu z kwiatów kokosa lub agawy. Owocową masę po dodaniu mąki należy zagotować. Zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Kilka łyżeczek mieszamy ze śmietanką kokosową. Przekładamy naleśniki i dżemem i śmietanowo-owocowym musem. Dekorujemy syropem i plasterkami owoców.

Czym najchętniej przekładacie naleśniki?