Delikatna zupa kalafiorowa

2 stycznia 2024, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Delikatna zupa którą robię tak przy okazji gotowania kalafiora na drugie danie.

Czas : 45 minut

Składniki :

  • ¼ kalafiora ugotowanego
  • ½ litra wody od gotowania kalafiora
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup )
  • 2 łyżki pokrojonego koperku

W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać. Rozprowadzić woda z gotowania kalafiora. Wlać śmietankę. Dodać koper. Doprawić solą, przyprawą do zup. Odłożyć kilka różyczek kalafiora. Resztę zmiksować z zupą. Włożyć do zupy różyczki kalafiora. Podawać posypaną koperkiem .

nadesłane: Babciagramolka