Temat: Anoreksja
Znacie ten problem? Macie kogoś kto przeszedł albo przechodzi anoreksję? |jak z tym walczyć? Terapią czy samemu da się wyjść z tego?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Znacie ten problem? Macie kogoś kto przeszedł albo przechodzi anoreksję? |jak z tym walczyć? Terapią czy samemu da się wyjść z tego?
Myślę, że to zależy od tego na jakim etapie jest choroba. Jeśli już ma się wystające kości to lekarz psychiatra powinien się włączyć albo chociaż psycholog...
no racja, ja najpierw leczyłam się na nfz, ale lekarz miał tak mało fachowe i mało nowoczesne podejście, że zaczęłam szukać prywatnie.
w przypadku opieki na fundusz istotne są tez terminy- czasem jest z tym ciężko… wiec jak komus zależy na szybkim wyleczeniu, które nie może poczekać to wtedy dobrze jest skorzystać z prywatnej terapii... czas w anoreksji bardzo się liczy, nie można czekać na odległy termin...
Duża jest tu rola bliskich, muszą wspierać anorektyczkę, a nie krytykować jak to często ma miejsce...
Okropna choroba, mam koleżankę, która w wieku 13 laty to miała, skóra i kości, żółta twarz - no ale jakoś z tego wyszła
Po tym można być nawet bezpłodnym! Miesiączka się przecież zatrzymuje...
Zatrzymuje się czasowo, po leczeniu raczej wraca:) No ale szkody w ciele są na pewno...
A najlepiej przeciwdziałać temu odchyleniu w stronę figury w rozmiarze 0...
Na szczęście już świat modelingu odchodzi od wizerunku kobiet-wieszaków, one mają też trochę ciała
Ale nadal nastolatki chcą być wiotkie, czemu nie sprzyja ją fast-foody, to od nich grubieja, a potem nie jedz niczego bo myslą że tak trzeba. Powinna być edukacja żywieniowa w szkole!
Dopóki będą oglądać zdjęcia z photoshopa to zawsze będą dążyć do ideału za cenę zdrowia...
A moja siostrzenica ma 14 lat i jest zadowolona że wygląda jak kobieta a nie jak deska
Miejmy nadzieję, że jej się to nie zmieni... Niestety jak zacznie się interesować chłopcami to może chcieć schudnąć...
Oby nie... Większość nastolatek wie, jak są poprawiane zdjęcia w necie, oglądają fotki gwiazd bez makijażu przecież:)
Niestety anoreksja to też objaw problemów w domu, tego że młody człowiek nie godzi się z jakimiś zasadami panującymi w rodzinie...
Chyba częściej to dążenie do ideału wyglądu, zwłaszcza w dzisiejszych instagramowch czasach...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź