Sposoby na czystą i pachnącą lodówkę. Grzyby i pleśń znikną
Lodówka, jako miejsce przechowywania żywności, powinna być regularnie i starannie czyszczona. Mycie lodówki teoretycznie nie nastręcza większych trudności, ale zdarza się, że pojawiają się w niej nieprzyjemne zapachy, mimo naszych starań. Jak poradzić sobie z utrzymaniem czystości i świeżości? Oto kilka świetnych sposobów.
Produkty nadpsute i stare usuwamy z lodówki od razu. Mimo niskiej temperatury bakterie i grzyby będą się namnażać i mogą zainfekować pozostałe produkty, prowadząc do zatruć pokarmowych i marnowania żywności. Warto każdy z odpakowanych produktów trzymać w specjalnym pojemniku. Jeśli kupujemy wędlinę czy ser w plastrach na stoiskach z obsługą, a więc zapakowane w papier, powinniśmy przełożyć je do zamykanego pojemnika. Zapobiegnie to mieszaniu się zapachów, obsychaniu, migracji bakterii.
Aby zapewnić optymalną higienę powinniśmy czyścić lodówkę raz w tygodniu. Najlepiej użyć do tego wody z octem lub z delikatnym płynem do mycia naczyń, jeśli mamy urządzenie wyposażone w powłokę antybakteryjną. Podczas mycia lodówki zwracajmy szczególną uwagę na uszczelnienia. Właśnie tam lubi tworzyć się pleśń. Uszczelki muszą być dokładnie oczyszczone i osuszone suchą szmatką.
Produkty, które pomagają zwalczyć nieprzyjemny zapach
Producenci oferują pochłaniacze zapachów wyposażone w filtr węglowy lub z antybakteryjną technologią mikroban, ale możemy też wykorzystać naturalne produkty, jakie na pewno mamy w swojej kuchni. Pokrojone na kawałki jabłko, umieszczane w lodówce przez kilka dni z rzędu, pomoże wchłonąć nieprzyjemny zapach. Bardzo odświeżająco działają też cytrusy. Możemy umieścić w lodówce połówkę cytryny lub pomarańczy, ale równie dobrze sprawdzi się sama skórka z tych owoców. Przy tej metodzie należy jednak bezwzględnie pamiętać, że po 2-3 dniach taki owoc czy skórka powinien zostać usunięty i ewentualnie zastąpiony nowym. Nie dopuszczajmy do tego, aby się zepsuł i dał tym samym efekt odwrotny od zamierzonego. Zamiast owoców można też zastosować warzywo. Połówka obranego ziemniaka pozwoli usunąć brzydki zapach, ale w tym przypadku również musimy kontrolować jego świeżość, ponieważ bardzo szybko może spleśnieć.
Skutecznym sposobem na świeżą lodówkę jest rozsypanie na talerzyku sody oczyszczonej i wstawienie do lodówki na całą noc. Soda bardzo dobrze pochłania zapachy. Pamiętajmy jednak, aby jednocześnie wyeliminować ich źródło, żeby przykry zapach nie wracał. Zamiennikiem sody jest proszek do pieczenia, jednak ze względu na jego mniejszą od sody higroskopijność, należy go pozostawić w lodówce na 3 dni, aby uzyskać ten sam efekt. Naturalnym odświeżaczem są też goździki. Można je pozostawić w lodówce na kilka dni, najlepiej w tym miejscu, w którym nieprzyjemny zapach jest najintensywniejszy. Zmielone ziarna kawy to odświeżacz, który wystarczy na dłużej, bo nawet na dwa tygodnie. Nie musimy obawiać się szybkiego psucia. Spodek lub słoiczek z kawą lub przepuszczalny woreczek umieszczamy w lodówce. Bedzie dawać przyjemny, kawowo-orzechowy aromat.
Pochłaniaczem zapachów jest też węgiel aktywowany. Wykorzystywany jest w profesjonalnych pochłaniaczach. Możemy użyć takiego z apteki. Rozdrabniamy go i umieszczamy na spodku w lodówce. W tym przypadku, tak jak z kawą, nie musimy się obawiać o jego psucie. Czystość to absolutna podstawa zapewnienia higieny i bezpieczeństwa w lodówce. Przykre zapachy mogą mieć różne źródła, a najczęściej są nimi przechowywane produkty. Wiele z nich ma zdolność przyjmowania zapachów od innych, np. ser biały, sernik i przez to ich smak może się znacząco pogorszyć, jeśli nie przechowujemy ich w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Dla samego odświeżenia lodówki i walki z nieprzyjemnym zapachem warto spróbować najbardziej naturalnych i prostych metod.