Ciasto z mandarynkami z kefirem, wykładane do góry nogami

10 kwietnia 2018, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Szybkie ciasto z mandarynkami na kefirze to błyskawiczny sposób na to aby na naszym stole zagościło coś słodkiego do kawy. Ciasto samo w sobie jest wilgotne, ale to też dzięki zasłudze nietypowego podanie, bo po upieczeniu serwujemy je do góry nogami. Na zdjęciu pokazana jest opcja z mandarynkami krojonymi w poprzek,a le równie świetne będzie upieczenie ciasta z obranymi mandarynkami tradycyjnie w półksiężyce.

składniki:

2 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej

3 jaja

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka soy

kilka kropel aromatu cytrynowego

pół szklanki brązowego cukru

szklanka kefiru

1/2 szklanki oleju np: rzepakowy

6 mandarynek

Białka ubić na sztywną pianę, żółtka ubić z cukrem, dodać resztę składników a na koniec ubitą pianę, delikatnie całość wymieszać.

Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na samo dno układamy mandarynki a na nie wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 180 stopni C 45-50 minut.

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i wykładamy je na talerz do góry nogami, można posypać cukrem pudrem.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Ciasto z mandarynkami z kefirem, wykładane do góry nogami

  1. avatar Julkadydak pisze:

    Jestem pewna że pyszne będzie. Uwielbiam wilgotne ciasta

Dodaj komentarz