Chili con carne czyli duszona wołowina w sosie pomidorowym

13 grudnia 2013, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa wołowego

100 g wędzonego boczku

4 średnie dojrzałe pomidory

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

Puszka czerwonej fasoli(ok 200g)

2-3łyzkioasty pomidorowej

 1 średnia cebula

2-3 ząbki czosnku

 łyżeczka kminu rzymskiego zmielonego

Sos sojowy Kikkoman

TABASCO® czosnkowe

2 opakowanie ciasta francuskiego

2 żółtka + 2 łyżki mleka

Cukier

Sól, pieprz

Oliwa

 Przygotowanie:

Pomidory i papryki opiec nad płomieniem. Zawinąć w folię aluminiową aby łatwiej było zdjąć skórkę i odstawić do ostygnięcia. Warzywa powinny nabrać lekkiego dymnego aromatu, dzięki któremu cała potrawa zyska charakterystyczny smak. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kmin rzymski i delikatnie wszystko uprażyć. Partiami  dodawać zmieloną wołowinę i pokrojony w paski  boczek. Co jakiś czas mieszając  zrumieniać mięso. Przyprawić je sosem sojowym i cukrem. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawić pieprzem. Dusić na małym  ogniu około 20minut. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki paprykę i odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę. Gotować jeszcze około5 minut. Pod  koniec gotowania  podlewać stopniowo potrawę odrobiną wody  tak aby powstało trochę gęstego sosu. Przyprawić jeszcze raz do smaku sosem sojowym, pieprzem i TABASCO® dla nadania potrawie odpowiedniej ostrości. Na środek ciasta francuskiego ułożyć porcję mięsa, zawinąć w rulon i posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pociąć w plastry o grubości około 1,5 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 200*C piekarniku przez 12-15 minut

file1386948073



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz