Banany – przepisy na różne oryginalne dania z bananów
Banany pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Słodycz bananów świetnie sprawdza się deserach. Bajeczne jest połączenie, jakie tworzą z czekoladą. Można z nich zrobić chleb, lody, dodać je do owsianki, kurczaka, babeczek… Przepisy na ciasta bananowe, smażone banany czy chlebek bananowy zaskakują niebiańskim smakiem. Przy okazji banany nie wymagają trudnego siekania czy obierania. Skórka łatwo się z nich zdejmuje, a do większości potraw wystarczy rozmiażdżyć miąższ widelcem. Przepisy i pomysły na ich wykorzystanie w smacznych potrawach, są nieograniczone.
Z użyciem bananów można przygotować mnóstwo fantastycznych i pomysłowych koktajli i smoothie: z dodatkiem cytryny lub limonki, pomarańczy, winogron, kiwi, orzechów, mięty, jabłek czy gruszek. Bazą może być woda brzozowa lub mineralna albo wszelkiego rodzaju mleczne produkty: maślanka, kefir, mleko, jogurt. Wystarczy do blendera dodać banana i ulubione owoce, np: truskawki czy maliny, zalać płynem i gotowe! Nie należy już dosładzać cukrem, ponieważ banan sam w sobie zawiera słodycz.
Curry z kurczakiem i bananami
Składniki:
– 2 łyżeczki oleju roślinnego
– 500 g piersi z kurczaka
– 1 duża cebula, posiekana
– 1 jabłko
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 2 łyżki pasty curry
– 400 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
– 25 g rodzynek
– 25 g moreli
– 300 g delikatnego, długoziarnistego, brązowego ryżu
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– 1 banan w plasterkach
– 4 łyżki niskotłuszczowego, niskosłodzonego jogurtu
– 1 łyżka świeżej kolendry
– 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Podgrzać olej roślinny, dodać pokrojonego kurczaka, cebulę, jabłko i czosnek i smażyć przez 2-3 min., często mieszając. Dodać pastę curry i gotować przez kilka sekund, mieszając. Dodać bulion, rodzynki i morele. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, częściowo pod przykryciem, przez 35 min. W razie potrzeby dodać wody. Ugotować brązowy ryż. Zmiksować mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami zimnej wody i dodać do curry, mieszając aż do zagęszczenia. Pokroić banana, gotować w sosie przez kilka chwil. Doprawić.
Sałatka z bananami i szparagami
Składniki:
– 3 jędrne banany, obrane i pokrojone na plastry
– pęczek szparagów
– oliwa z oliwek w sprayu
– 2 małe główki lub 1 duża główka sałaty rzymskiej
– 1/3 szklanki kawałków orzechów włoskich
– ser pleśniowy, pokruszony
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– 1 łyżka startej skórki cytryny
– sól i pieprz do smaku
– 1/2 szklanki jeżyn
Przygotowanie:
Spryskać plasterki banana i szparagi oliwą z oliwek. Grillować po obu stronach i zdjąć z ognia. Pokroić szparagi na kawałki. Posiekać sałatę rzymską i wymieszać z orzechami włoskimi, serem pleśniowym, bananem i szparagami. Wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wlać sos na sałatkę i delikatnie wymieszać. Udekorować jeżynami.
Udka kurczaka w sosie bananowym
Składniki:
– 2 dojrzałe, średnie banany, w plasterkach
– 1 łyżka curry
– 1/2 łyżeczki papryki
– 2 łyżki stołowe świeżego soku z limonki
– 1 łyżka brązowego cukru
– 400 ml mleka kokosowego
– 3/4 szklanki bulionu
– 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
– 8 udek kurczaka bez kości, bez skóry
– sól do smaku
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej kolendry lub mięty
Przygotowanie:
Umieść pierwsze 7 składników w blenderze lub robocie kuchennym, dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przyprawić kurczaka solą, a następnie obtoczyć w mące kukurydzianej. Rozgrzać olej na dużej patelni i podsmażyć kurczaka na brązowo, partiami, po obu stronach. Odcedzić nadmiar oleju z patelni, a następnie wlać mieszaninę z bananów. Doprowadzić do gotowania, doprawić solą. Wlać mieszaninę z banana na kurczaka. Przykryć patelnię folią aluminiową i piec przez 30 min. Posypać kolendrą lub miętą.
Placuszki kukurydziane z bananami i kurczakiem
Składniki:
– 1 szklanka gotowanego kurczaka
– 3 łyżki majonezu
Placuszki:
– 2 szklanki mąki kukurydzianej
– 2 zielone cebule cienko pokrojone
– 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 i 1/2 szklanki wody
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 dojrzałe awokado pokrojone w plastry, lekko skropione sokiem z limonki
– 1 szklanka sera feta lub queso fresco
– 1/4 szklanki liści kolendry
– ćwiartki limonki
Przygotowanie:
Wymieszać kurczaka z majonezem. Wymieszać mąkę kukurydzianą, zieloną cebulę, płatki pieprzu i sól. Dodać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Uformować placki o grubości ok. 1 cm. Na dużej patelni smażyć placki przez 3 min. z każdej strony . Odsączyć na ręcznikach papierowych. Na tej samej patelni zrumienić plasterki banana na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Odsączyć na ręcznikach papierowych. Na plackach ułożyć kurczaka, banany, awokado, ser i kolendrę. Skropić sokiem z limonki.
Pudding chia z bananami
Składniki:
– 1 średni dojrzały banan
– 2 łyżki wiórków orzecha kokosowego
– 2 daty medjoli (daktyle)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– ¼ łyżeczki cynamonu
– 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego z wanilią
– ¼ szklanki nasion chia
– 1 średni dojrzały banan, pokrojony
– posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie:
W blenderze zmiksować kokos, daktyle, wanilię, cynamon i mleko migdałowe. Dodać nasiona chia. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc. Dodać pokrojony banan, orzechy włoskie i kokos.
Pikantna zupa bananowa
składniki:
– 4 duże banany,
– 2 cebule,
– 3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
– 4 szklanki bulionu warzywnego ,
– 2 łyżki łagodnej przyprawy curry,
– łyżeczka kurkumy
– łyżka ostrej papryki chili,
– oliwa
W dużym rondelku podsmażyć pokrojona w piórka cebulę, banany pokroić w plasterki dodać do cebuli, chwilkę podsmażyć. Całość przełożyć do dużego garnka, dodać bulion, przyprawy, gotować około 20 minut. Na koniec zupę zmiksować blenderem, dodać jogurt, wymieszać.
Tarta bananowo-karmelowa
Składniki:
– 1 arkusz (29 x 29 cm) mrożonego, gotowego ciasta kruchego
– 300 g świeżego serka ricotta
– 110 g koziego sera
– 60 g (1/3 szklanki) cukru pudru
– 40 g masła
– 55 g (1/4 szklanki) brązowego cukru
– 60 ml (1/4 szklanki) gęstej śmietany
– 3 małe banany, obrane, cienko pokrojone po przekątnej
– 45 g (1/4 szklanki) suchych prażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przekroić ciasto na pół. Wyłożyć blaszkę o wymiarach 2,5 cm, 11 x 34 cm (podstawa). Użyć widelca, aby nakłuć całe ciasto. Umieścić w zamrażarce na 5 min.. Piec przez 15 min. Zblendować (zmiksować) serek ricotta, ser kozi i cukier puder. Masło, brązowy cukier i śmietanę wrzucić do małego rondla, gotować na małym ogniu, mieszając, przez 5 min. do stopienia i połączenia. Przełożyć mieszankę ricotta na ciasto i ułożyć plasterki banana. Polać sosem karmelowym. Posypać orzechami laskowymi.
Smażone banany po tajsku
Składniki:
– 4 dojrzałe banany
– 2 łyżki uniwersalnej mąki
– 2 łyżki mąki ryżowej
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżki suszonego kokosa w proszku
– 1 szczypta soli
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
– olej do smażenia
– 1/4 szklanki mąki ryżowej
– nasiona sezamu
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę uniwersalną, mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, wiórki kokosowe i wymieszać. Następnie dodać niewielką ilość wody, aby uzyskać prawie gładką masę. Pokroić banany. Folię nasmarować masłem i posypać mąką. Bananowe plasterki maczamy w mokrym cieście, następnie obtaczamy w suchej mące ryżowej, a następnie w nasionach sezamu. Umieszczamy banany w natłuszczonej folii, zawijamy lekko i pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 10 do 15 min.
Tosty z bananami i czekoladą
Składniki:
– ¼ szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
– ¾ łyżeczki ekstraktu waniliowego
– ½ łyżeczki cukru
– 2 duże jajka
– 1/8 łyżeczki soli
– 4 ½ łyżki stołowej kremu czekoladowego (np. Nutella)
– 6 kromek chleba pełnoziarnistego
– 2 łyżeczki oleju rzepakowego
– 1 szklanka cienko pokrojonego banana
– 1 ½ łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
W płytkim naczyniu połączyć mleko, jajka, cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Rozłożyć 1/2 łyżki Nutelli na każdym z kawałków chleba. Ułożyć plasterki banana na każdej kromce chleba i przyłożyć drugą kromką. Na patelni podgrzać olej, kanapkę zanurzać w mleku i kłaść na patelni. Smażyć przez 2 min. Pokroić na cztery trójkąty i posypać cukrem pudrem.
Karmelizowane banany
Składniki:
– 2 średniej wielkości jędrne banany, obrane
– ½ łyżki masła
– ¼ szklanki soku pomarańczowego
– 3 łyżki jasnego brązowego cukru
– 1 szklanka niskotłuszczowego mrożonego jogurtu lub lodów waniliowych
– 1/8 łyżeczki zmielonego cynamonu
Przygotowanie:
Pokroić banany na połówki, wzdłużnie. Na patelni rozpuść masło i dodać do niego brązowy cukier. Położyć połówki bananów i smażyć przez 20 sekund. Dodać sok pomarańczowy i cynamon i smażyć przez kolejne 10 sekund. Odwróć banany i smażyć przez minutę z sosem. Umieścić banany na talerzu i skropić sosem. Podawać z gałkami lodów waniliowych lub mrożonym jogurtem i pokruszonymi orzechami.
Muesli z bananem i marakują
Składniki:
– 1 szklanka soku jabłkowego lub gruszkowego
– 400 g mieszanki suszonych owoców
– 1½ szklanki greckiego jogurtu
– banan w plasterkach
– 2 owoce marakui
– 1 szklanka prażonego muesli
– mleko do podania (opcjonalne)
Przygotowanie:
Wlać sok do średniego rondla, dodać suszone owoce, gotować na średnim ogniu przez 5-6 min. aż owoce będą miękkie i puszyste. Przełożyć suszone owoce do słoików lub szklanek. Na wierzch wlać jogurt, udekorować grillowanym bananem, miąższem marakui i muesli.
Sałatka z bananami i ogórkiem
Składniki:
– 2 banany, obrane i pokrojone w plasterki
– 1 nashi lub jędrna gruszka, obrana i pokrojona
– 2-3 grube plasterki ananasa, obrane i pokrojone w kliny
– 2 libańskie ogórki, pokrojone na kawałki
– 12-15 zielonych winogron bez pestek (opcjonalnie)
– 2 szalotki lub 1/2 czerwonej cebuli sałatowej, w plasterkach
– 1/4 czerwonej papryki, drobno posiekanej
– 11/2 łyżki posiekanej kolendry, mięty lub bazylii
– 2 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżki soku z limonki lub soku z cytryny
– 1 łyżka sosu rybnego lub lekkiego sosu sojowego
Przygotowanie:
Połączyć przygotowane owoce i warzywa sałatkowe w misce i lekko wymieszać. W małej misce wymieszać cukier z limonką lub cytryną, sosem rybnym lub sojowym. Dodać do sałatki i lekko wymieszać.
Pasta bananowo-pomidorowa
Składniki:
– 2 duże pomidory
– 1 pęczek kolendry, posiekany
– 1 brązowa cebula, posiekana
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 2 cm kawałek świeżego imbiru, obrany
– 2 czerwone papryczki chilli, posiekane
– ½ łyżeczki suszonych płatków chili
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżeczki żółtej gorczycy
– 1 cytryna, skórka drobno starta
– 1 łyżka kurkumy
– 1 szklanka brązowego cukru
– 5 dużych, dojrzałych bananów
– ½ szklanki octu jabłkowego
– 1 szklanka mętnego soku jabłkowego
– ¾ szklanki wiórków kokosowych
– 1 łyżka płatków soli morskiej
Przygotowanie:
Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić. Korzeń kolendry rozdrobnić z cebulą, czosnkiem, imbirem, świeżym i suszonym chili. Rozgrzać olej dodać nasiona gorczycy, smażyć ok. 1 min. Dodać mieszaninę cebuli, smażyć, często mieszając przez 5 min. Wymieszać pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 10 min. Zdjąć pokrywkę, gotować jeszcze 15-20 min. Dodać 1 szklankę pokrojonych liści kolendry j i doprawić solą.
Pudding ryżowy z bananami
Składniki:
Do puddingu ryżowego:
– 2/3 szklanki ryżu krótkoziarnistego
– 1 1/3 szklanki wody
– 2 łyżki tartego cukru palmowego (lub brązowego cukru)
– 1 liść wapna kafir
– 1 gwiazdka anyżu
– 1 laska wanilii
– 1 duży banan, niezbyt dojrzały
– 2 łyżki cukru
Do podania:
– 1 szklanka (250 g) kremu kokosowego
– 4 owoce marakui
– liście mięty
Przygotowanie:
Wrzucić ryż na zimną wodę, dodać cukier palmowy, liście wapna kafirowego, anyż i wanilię i ugotować. Banany, obrać i pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać cukrem pudrem. Grillować do karmelizacji. Rozgrzać krem kokosowy, dodać wanilię, anyż i liść wapna kafirowego z ryżu. Dodać gorący krem kokosowy do ryżu i wymieszać. Podawać w miseczkach z karmelizowanym bananem, miąższem z marakui i drobno pokrojonymi liśćmi mięty.
Owsianka z bananami
Składniki:
– 150 g ) płatków owsianych
– 3 szklanki (750 ml) mleka odtłuszczonego
– 3 małe, dojrzałe banany, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
– pokrojony banan, extra, do podania
– mleko, extra, do podania
Przygotowanie:
Wymieszać płatki owsiane, mleko, banany i cynamon, doprowadzić do wrzenia. Zredukować ogień i gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, przez 5-7 min. Podzielić na miseczki, na wierzch ułożyć plasterki banana i pokropić miodem.
Chleb bananowy
Składniki:
– 1/2 szklanki oleju roślinnego
– 1 szklanka cukru
– 2 jajka, lekko ubite
– 3 dojrzałe banany, puree
– 2 filiżanki mąki uniwersalnej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 3 łyżki mleka
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Umieścić olej w dużej misce, stopniowo dodawać cukier, jednocześnie lekko ubijając. Dodać jajka i kontynuować ubijanie. Dodać zmiksowane banany i lekko wymieszać. W osobnej misce połączyć mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dodać suchą mieszankę do mieszanki z bananów i wymieszać. Dodać mleko i wanilię i wymieszać, a następnie wlać do przygotowanej foremki. Piec 50 do 60 min. Wyłożyć na stojak i ostudzić.
Bananowy budyń z solą morską
Składniki:
– 3/4 szklanki cukru
– 3 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
– 1/8 łyżeczki soli
– 2 szklanki mleka
– 2 duże żółtka jaj
– 1 łyżka masła
– 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 2 banany, pokrojone
– 1/2 szklanki sosu karmelowego
– sól morska
Przygotowanie:
W średnim rondlu wymieszać cukier, skrobię kukurydzianą i sól. W średniej misce ubić mleko i żółtka jaj i stopniowo dodawać do rondla. Gotować na średnim ogniu przez 8 do 10 min., aż mieszanina zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać masło, wanilię i plasterki z 1 banana. Przykryć folią i przechowywać w lodówce przez 4 godziny. Przed podaniem udekorować kawałkami banana, skropić sosem karmelowym i posypać solą morską.
Naleśniki bananowe z jagodami
Składniki:
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 duże jajo
– 1 i 1/4 szklanki mleka
– 3 średnie dojrzałe banany, puree
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych borówek
– syrop klonowy, opcjonalnie
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Połączyć jajko, mleko, banany i wanilię, domieszać do suchych składników. Wlewać ciasto na gorącą patelnię posypać jagodami, smażyć na złotobrązowy kolor. Podawać z syropem i pokrojonymi bananami.
zobacz również:
Sałatki – lekkie i szybkie pomysłowe przepisy
Egzotyczne, nieznane owoce
Dania z cukinii, kabaczka, patisona – różne przepisy
Dania z serem feta i serem pleśniowym: pomysły i przepisy