Dania z serem feta i serem pleśniowym: pomysły i przepisy

27 lutego 2018, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Sery pleśniowe nadal traktowane są jako wykwintny przysmak, który kojarzy nam się z Francją i najlepiej smakuje z winem. Jednak ser ten coraz częściej dodawany jest do sałatek, pizzy, kanapek i makaronów, a w sklepach spożywczych dostępnych jest wiele rodzajów pleśniowych serów.

Najbardziej popularne sery pleśniowe to: camembert, brie, roquefort, gorgonzola. W samej Francji produkowanych jest kilkaset gatunków serów pleśniowych, zarówno z mleka krowiego jak i koziego.

 
Sery pleśniowe to naprawdę znakomitym źródło wapnia i fosforu, które sprzyjają budowie mocnych zębów i kości. To również bogactwo witaminy A, witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B2 oraz witamin D, E i K. Wszystkie sery są również bogate w potas i sód, które odpowiadają za prawidłowy przebieg większości procesów w naszym organizmie, między innymi za prawidłową pracę mięśnia sercowego. Sery pleśniowe, a także inne tłuste sery, są znakomitym źródłem energii.

 

Udka kurczaka z sałatką z selera i sera pleśniowego

 

Składniki                                                                    uda z serem pleśniowym

4 udka z kurczaka,
sól i pieprz grubo mielony
1 i 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki majonezu
5 łyżek octu jabłkowego
3/ 4 szklanki sera pleśniowego
3 duże łodygi selera naciowego
1 główka sałaty
2 łyżki masła

Wykonanie

Etap 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni . Umieść kurczaka skórą do góry , z boku blasze do pieczenia i doprawić solą , pieprzem i 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne . Piec, aż skóra będzie złota i chrupiąca.  W międzyczasie , w dużej misce wymieszać majonez, 2 łyżki octu i połowę sera pleśniowego. Dodać pokrojony seler i porwaną na kawałki sałatę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Posypać sałatkę pozostałym serem pleśniowym .
Etap 2

W małym garnku rozpuszczamy masło z 3/4 łyżeczki cayenne. Dodać 3 łyżki octu i zdjąć z ognia , doprawić solą i pieprzem . Dodać kurczaka, wymieszać i ułożyć na cztery talerze, skropić resztą mieszanki masła i podawać z sałatką.

 

 

Przystawka na krakersach

 

Składniki                                                                                    przystawka

4 łyżki naturalnego serka śmietankowego
1/2 filiżanki posiekanych orzechów
sól i pieprz grubo mielony
1 szklanka sera pleśniowego
krakersy

 

Wykonanie

W średniej misce wymieszać biały serek drewnianą łyżką, aż zmięknie. Dodać posiekane orzechy włoski, doprawić do smaku solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z serem pleśniowym. Podawać na krakersach.

 

Tosty z boczkiem i serem pleśniowym

 

Składniki                                                                tosty

    8 kromek chleba białego
cebula
6 plastrów sera pleśniowego
6 plasterków boczku
Masło
3 łyżki dżemu

Wykonanie

Etap 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni . Każdy kawałek chleba posmarować dżemem, ułożyć plasterki cebuli .Nałożyć ser oraz po  1 i 1/2 i plasterka boczku, Przykryć drugą kromką chleba.


Etap 2

Na patelni stopić 1 do 2 łyżek masła. Smażyć na złoty kolor z obu stron, około 6 minut. Następnie piec na blasze , aż ser się rozpuści , około 5 minut . Przekroić na pół i podawać jeszcze ciepłe.

 

Tarta z ziemniaków i sera pleśniowego

 

Ciasto:                                                                                                  tarta


120 g ( 1 szklanka ) mąki pełnoziarnistej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli
85 g masła , pokrojonego w kostkę
1 jajko
2-3 łyżki wody

Farsz:


500 g ziemniaków , dokładnie umyć i pokroić w 1/2 cm plastry
240 ml ( 1 szklanka ) śmietany 10%
1 duże żółtko
120 g sera pleśniowego, rozdrobnionego
1 łyżka świeżego oregano
sól
pieprz

W średniej misce wymieszać mąkę , skrobię i sól . Przenieść mieszaninę na czysty i suchy blat i nożem posiekać z masłem . Dodać żółtko, łyżkę wody, zagnieść gładkie ciasto.  Ciastem wylepić dno i boki formy na tartę. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut .
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ° C.
Ziemniaki gotować we wrzątku przez około 10 minut. Odcedzić. Ziemniaki ułożyć na cieście. Posypać rozdrobnionym serem pleśniowym .
Śmietanę utrzeć z żółtkami. Doprawić solą i pieprzem , a następnie wylać na tartę. Posypać świeżym oregano . Piec przez około 45-50 minut.

 

Quiche z wędzonym łososiem

 

Składniki:
quiche

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1/2 łyżeczki soli 


Nadzienie:

  • 150 g wędzonego łososia
  • 12 dag szparagów ze słoika 
  • 1/4 brokuła 
  • 150 g gęstego jogurtu
  • 150 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 50 g sera pleśniowego 
  • pieprz 
  • forma do tart 26 cm


Masło pokroić z mąką, dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma   arkuszami papieru, przenieść na natłuszczoną blaszkę i docisnąć do brzegów. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Brokuła podzielić na różyczki, zblanszować i dokładnie osączyć. Szparagi pokroić na kawałki, łososia w paseczki.
Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220*C i piec 15 minut.
Do miski wlać jogurt, śmietanę, dodać ser, jajka, doprawić pieprzem i wymieszać do połączenia składników.
Ciasto wyjąc z piekarnika wylać 1/3 sosu, na wierzchu ułożyć dodatki i polać pozostałą częścią sosu. Obniżyć temp. w piekarniku do 180*C i piec jeszcze około 40 minut, aż nadzienie się zarumieni i stężeje.

 

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

 

Dip z awokado i sera pleśniowego

 

Składniki:

1 średniej wielkości awokado                                                  dip
2 łyżki posiekanej cebuli
1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/4 szklanki (60 g) śmietany
1/4 szklanki sera pleśniowego, rozdrobnionego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Awokado obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Razem z cebulą i sokiem z cytryny zmiksować na puree.
Dodać śmietanę, ser pleśniowy, sól i pieprz. Zmiksować. Następnie należy spróbować i dodać sól, pieprz i sok z cytryny, jeśli jest to konieczne.
Schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem.

Podawać np. z krakersami.

 

Feta to produkt grecki, odciśnięty twaróg z mleka owczego z domieszką koziego, konserwowany w solance. To jeden z najzdrowszych serów.

Mleko owiec zawiera bakterie, które chronią przed zatruciem wywołanymi przez pasożyty. Mleko kozie i owcze zawierają więcej wapnia i fosforu niż mleko krowie. Połączenie ich daje nam gwarancję do zachowania zdrowych i mocnych kości.

Ale feta to także uroda dla ciała. Wapń jest niezbędny do tego, żeby organizm nie magazynował tłuszczu, ale zamienił go w energię. Do strawienia pokarmów, bogatych w białko, do których należy feta organizm potrzebuje 30% pochodzących z nich kalorii. W trakcie tego zostają wydzielane hormony peptydowe, które hamują nasz apetyt, tak więc dzięki fecie zachowujemy piękną figurą . Feta wpływa także na piękną cerę, ze względu na dużą zawartość cynku oraz witamin z grupy B, które przyczyniają się do zwalczania stanów zapalnych skóry.

 

Tarta z dynią i serem feta

 

Składniki:                                                                                    tarta z dynią

1 i 1/ 4 szklanki ( 150 g ) mąki pszennej razowej
1/3 szklanki ( 80 g ) miękkiego masła
szczypta soli
1/4 szklanki (50 ml ) mleka
800 g dyni, pokroić w plasterki
1 łyżka ( 30 g), śmietany
1/2 szklanki (100 ml ) serka śmietankowego
4 jajka
300 g sera feta.
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
tymianek ( suszony lub świeży )

W dużej misce wymieszać mąkę , masło, szczyptę soli i mleko na jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche , dodać więcej mleka. Uformować ciasto w kulę , przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut .
Rozgrzej piekarnik do 180 C . natłuścić formę na tartę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto, wylepić dno i boki formy. Równomiernie rozłożyć plasterki dyni na cieście .
W misce wymieszać serek śmietankowy, śmietanę i lekko roztrzepane jajka . Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową ( można użyć więcej lub mniej przyprawy wg uznania ) , następnie wlać mieszaninę na dynię. Rozłożyć ser feta na wierzchu i posypać tymiankiem .
Wstawić tartę do piekarnika i piec przez 40-50 minut .

 

Papryka faszerowana po grecku

 


Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki                                  papryka
  • cebula czerwona
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 pierś z kurczaka
  • mała cukinia
  • czarne oliwki
  • ser feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub masło
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia
  • pieprz

Pierś z kurczaka, pokroić na małe kawałki, doprawić dowolnymi przyprawami i usmażyć.
Papryki przekroić na pół i usunąć pestki. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posiekanymi ziołami. Posmarować oliwą środki papryki, część zostawić. Do środka papryk powkładać pierś z kurczaka, pokrojoną na drobne kawałki cukinie, pomidory, cebule i fetę. Posypać pieprzem i skropić resztą oliwy. Zawinąć w folię, piec w piekarniku lub grillować.

 

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

 

Penne ze szpinakiem

penne

 

Składniki:                                                                     

  • 1 op. mrożonego szpinaku (ok. 450g)
  • 1 op. makaronu, u mnie penne ok. 400g
  • 3 ząbki czosnku
  • ser feta pokrojony w kostce
  • śmietana 18% (u mnie jogurt naturalny wymieszany z łyżką śmietany)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Na niewielkiej ilości oleju podgrzewać szpinak (do odmarznięcia), aż woda trochę odparuje. Dodać fetę (wg upodobań – u mnie niecała kostka) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem, gotować na lekkim ogniu do czasu rozpuszczenia fety. Na końcu dodać śmietankę – tyle, aby powstał gęsty sos (u mnie 3 łyżki). Zagotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Podawać gorące.

 

Autor: kuchcikola.blogspot.com

 

Klops w sosie śmietanowo-serowym

 klops

Składniki:

Klopsy:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego 
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • sól i pieprz

Sos:

  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 150 g sera np. gouda, parmezan, ementaler, pleśniowy, albo mix serów
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz 


Cebule drobno posiekać, wrzucić do mięsa, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z mięsa uformować klopsiki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C 15 minut.
Ser zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietanką, majonezem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i przyprawami. Klopsy wyjąc z piekarnika polać sosem i zapiekać jeszcze 20 minut.

 

Sałatka z serem feta

Składniki

2 główki sałaty
2 duże marchewki, pokrojone na kawałki wielkości zapałki
1 żółta i 1 czerwona papryka , pokroić na kawałki wielkości zapałki
3 buraki, gotowane , obrane i pokrojone na kawałki wielkości zapałki (opcjonalnie)
1 ogórek, obrany i grubo posiekany
1 dojrzały pomidor , pokrojony na kawałki
4 rzodkiewki, w plastry cienkie jak papier                               sałatka z fety
1 główka sałaty radicchio , rozdrobnionej
2 główki cykorii pokrojonej w plasterki
100g sera feta rozdrobnionego
1 łyżka musztardy Dijon
1/4 szklanki octu winnego
Sól i świeżo zmielony pieprz
3/4 szklanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Posiekana natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie

Etap 1

Rozłożyć rozdrobnione sałaty na półmisek. Ułożyć warzywa , cykorię i ser w oddzielnych rzędach na szczycie sałaty .


Etap 2

Wymieszać musztardę , ocet , sól i pieprz. Powoli dolewać oliwę z oliwek . Sosem skropić sałatkę, posypać natką pietruszki i rzeżuchy.

 

Bakłażan z grilla z pomidorami , bazylią i fetą

Składniki

1 duży bakłażan ( około 1 1/2 kg ) , pokrojony na grube plastry
sól                                                                                                    bakłażany
1 łyżka oleju extra virgin z oliwek , a także więcej do posmarowania
2 szklanki pomidorów cherry
Orzeszki piniowe 1/4 szklanki
sera feta , rozdrobniony ( około 1/ 4 szklanki )
Szczypta płatków czerwonej papryki
1/4 szklanki świeżych liści bazylii

Wykonanie

Etap 1

Plastry bakłażana oprószyć obficie solą . Umieścić na  durszlaku, pozostawić 30 minut, następnie opłukać i osuszyć .
Etap 2

Rozgrzać patelnię grillową . Obficie posmarować  bakłażana oliwą . Grillować , obracając na drugą stronę przez około 4 minuty. Wymieszać pomidory, orzeszki piniowe ,  ser feta, płatki czerwonej papryki i olej.  Doprawić solą do smaku . Podawać wraz z bakłażanem. Posypać świeżą bazylią.

 

Pieczone krewetki z pomidorami i fetą

Składniki

2 łyżki oliwy z oliwek
4 cienkie plasterki szalotki
4 ząbki czosnku , cienkie plasterki                                                         krewetki
2 łyżeczki suszonego oregano
Pomidory
Gruba sól i pieprz mielony
1 1/2 kg obranych dużych krewetek
2 łyżki posiekanej świeżej mięty plus więcej do przybrania
4 łyżki sera feta

wskazówki

Etap 1

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Podgrzej olej w dużej patelni . Dodać szalotki , czosnek i oregano , gotować , mieszając, około 1 minuty .


Etap 2

Dodaj pomidory. Gotować na średnim ogniu , mieszając od czasu do czasu , dopóki  woda nie odparuje , 10 do 15 minut . Doprawić solą i pieprzem .


Etap 3

Dodaj krewetki i miętę na patelnię . Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokruszyć ser feta na wierzchu .


Etap 4

Piec około 15- 20 minut . Podawać z ryżem i zieloną fasolką, posypane posiekaną miętą.

 

zobacz również:

 

  1. Jajka – pomysły i przepisy na przystawki i przekąski

  2. Wszystkie kulinarne inspiracje

  3. Najlepsze domowe wypieki – przepisy

  4. Tosty, grzanki, zapiekanki – różne przepisy na pyszne śniadanie

 

                                                

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...