URODA I ZDROWIE

Tosty, grzanki, zapiekanki – różne przepisy na pyszne śniadanie

10 grudnia 2017, dodał: pinkmause

_to00
Mówimy różnie, gorące kanapki, tosty, grznaki, często mając na myśli bułki lub chleb podawane na ciepło. Metod przygotowania jest całe mnóstwo, tym bardziej, że można je podawać i na słodko i na ostro – jak lubimy, lub wykorzystując, co mamy w lodówce. Proste, łatwe a sycące. Oto grzanki i tosty na różne sposoby.

 

_T2Szybkie grzanki czosnkowe

Składniki:
– 1/3 kostki masła lub margaryny
– 12 kromek chleba
– 1/2 łyżeczki czosnku, sól
– 3 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:
Rozsmarować masło na jednej stronie każdej kromki chleba. Przeciąć każdą kromkę na pół, ułożyć na blasze. Posypać solą, czosnkiem i parmezanem. Zapiekać w piekarniku przez kilka minut, aż będą lekko rumiane. Można zapiekać w opiekaczu lub na grillu.

Tosty serowe

_T3Składniki:
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżeczki musztardy
– 6 kromek chleba
– 1/3 szklanki startego parmezanu
– szczypiorek

Przygotowanie:
Wmieszać majonez i musztardę, nanieść na jedną stronę każdej kromki chleba. Pokroić każdą kromkę na cztery trójkąty. Ułożyć mieszanką majonezową do góry na lekko natłuszczonej blasze. Posypać serem i szczypiorkiem. Zapiekać przez 1-2 minuty, aż grzanki będą lekko rumiane. Można także użyć opiekacza lub patelni.

Tosty chili

Składniki:
_To1– 4 kromki chleba /ciabatta/
– pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
– 100 g pomidorów koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
– 100 g sera Gruyere, startego
– 1 łyżka suszonych płatków chili
– sos Worcestershire
– zielona sałata, do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik lub grill, umieścić chleb na blaszce do pieczenia, następnie zapiekać, aż będą rumiane po obu stronach. Wymieszać cebulę, pomidory, ser i płatki chili w misce, a następnie położyć na tostach. Polać sosem Worcestershire i zapiec kilka minut. Podawać z zieloną sałatą.

Tosty z pieczarkami

Składniki:
– 250 g grzybów (pieczarek)
_to8– 25 g masła czosnkowego
– 2 grube kromki chleba
– 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
– 5 łyżek kwaśnej śmietany
– świeży szczypiorek

Przygotowanie:
Umieścić wok lub patelnię na ogniu, grubo pokroić grzyby. Roztopić masło na patelni i dodać pieczarki. Smażyć na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby będą miękkie i soczyste. Tymczasem tosty lekko posmarować masłem i umieścić na blaszce, zapiec na złoto. Wymieszać musztardę z solą i pieprzem, dodać do grzybów, wymieszać. Dodać 4 łyżki kwaśnej śmietany i wymieszać. Kremową mieszankę wylać na ciepłe tosty. Ozdobić łyżką kwaśnej śmietany, posypać szczypiorkiem i posypać czarnym pieprzem.

Tosty z szynką i serem

Składniki:
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki uniwersalnej
_to9– 2/3 szklanki mleka
– 1 łyżeczka sosu Worcestershire
– 1/2 łyżeczki musztardy
– 1 łyżeczka całych nasion kminku
– pieprz do smaku
– 2 szklanki startego ostrego sera cheddar
– 6 kromek pieczywa pełnoziarnistego /tostowego/
– 6 plastrów indyka, kurczaka, wołowiny lub szynki, opcjonalnie
– posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać do powstania gładkiej pasty. Stopniowo wymieszać z mlekiem. Zagotować mieszając. Dodać sos Worcestershire, musztardę, kminek i pieprz. Mieszać, aż dobrze się połączą. Dodać ser, gotować i mieszać na małym ogniu, aż rozpuści. Przeciąć kromki po przekątnej i zapiec na złoty kolor. Ozdobić każdy plasterkiem mięsa i łyżką sosu wylanego na mięso i zapiec. Posypać natką pietruszki. Podawać natychmiast.

Tosty z jajkiem

Składniki:
_to10– 1 łyżka octu
– 4 duże jajka
– 2 łyżki miękkiego masła
– 4 kromki chleba wieloziarnistego
– 2 szklanki rukoli
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik lub grill. W patelni zagotować wodę (około 4 szklanki) z octem. Wbić jajko, a następnie zmniejsz ogień i gotować je 3 minuty lub do pożądanego stopnia ścięcia. Wyjąć jajko łyżką cedzakową i przenieść do miski z ciepłą wodą. Rozsmarować 1 i 1/2 łyżeczki masła na każdej kromce chleba. Umieść kromki chleba na blaszce i zapiekać 3 minuty do złotego koloru. Na każdym toście umieścić 1/2 szklanki rukoli i jedno jajko. Posypać równomiernie solą i pieprzem, od razu podawać.

Tosty z pastą z bobu

Składniki:
– 250 g młodego bobu
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
_to11– kilka gałek masła
– 60 g groszku
– 4 małe filety barweny
– 4 kromki chleba
– ½ łyżki octu z jabłek
– 1 i ½ łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
– pędy groszku
Przygotowanie:
Bób ugotować we wrzącej osolonej wodzie (3-4 minuty). Odlać wodę i zgnieść bób widelcem lub zmielić w maszynce , dodać trochę masła i przyprawy do smaku. Ogrzać. Ugotować groszek we wrzącej osolonej, do miękkości . Odcedzić i odstawić. Stopić resztę masła usmażyć filety. Podpiec chleb na złoto po obu stronach. Wymieszać ocet jabłkowy i olej rzepakowy, doprawić solą i pieprzem. Posmarować grzanki pastą z bobu. Posypać groszkiem i polać sosem octowym. Podawać.

Tosty z burakami

Składniki:
_to12– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 400 g ugotowanych buraków w occie (nie marynowane), pokrojone w grube kliny
– 200 g brie, pokrojonego w plasterki
– świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 4 grube kromki chleba

Przygotowanie:
Rozgrzać grill lub piekarnik i usmażyć tosty na złoty kolor po jednej stronie. Natrzeć chleb czosnkiem i pokropić oliwą z oliwek. Rozłożyć buraki na tostach i plasterki brie. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zapiec. Podawać natychmiast z zieloną sałatą.

Tosty z pomidorkami

Składniki:
– czerwone pomidorki
– 1 łyżka (15 ml) oliwy z oliwek
_To13– szczypta soli
– 1 łyżka (15 ml), świeżego oregano, posiekanego
– 2 jajka, roztrzepane
– 1/2 szklanki (125 ml) mleka
– 1/4 szklanki (60 ml) sera Pecorino Romano, tarty
– sól i pieprz do smaku
– 4 kromki chleba
– 2 łyżki (30 ml), masła
– 4 plastry sera Provolone
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Umieść pomidory na blaszce, skropić oliwą z oliwek, posypać solą i świeżym oregano. Piec, aż pomidory zmiękną, około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić. W średniej misce wymieszać jajka, mleko, ser, sól i pieprz. Rozgrzać piekarnik lub grill. Rozpuść masło na dużej patelni, chleb zanurzyć w mieszaninie i upiec na złoty kolor. Położyć plasterek sera i jeszcze raz zapiec. Podawać z pieczonymi pomidorami.

_to0

Tosty francuskie z brzoskwiniami

Składniki:
– 4 łyżki masła
_To3– 2 łyżki brązowego cukru
– 2 dojrzałe żółte brzoskwinie, pokrojone na kawałki
– 2 łyżki plus 3/4 szklanki śmietany kremówki
– 8 kromek chleba
– 3 duże jajka
– 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
– cukier konfekcjonowany
Przygotowanie:
W dużej patelni, na średnim ogniu, stopić 2 łyżki masła, aż się spieni. Dodać cukier brązowy i mieszać przez 30 sekund. Dodać brzoskwinie i gotować, często mieszając, przez 3 minuty. Wymieszać z 2 łyżkami śmietany i gotować przez 2 minuty. Przenieść do miski. Rozgrzać piekarnik do 100°C. Położyć brzoskwinie na chlebie, przyłożyć od góry drugą połówką. W płytkiej misce ubić jajka i cynamon. Moczyć kanapki w mieszaninie z jajka przez 2 minuty z każdej strony. Stopić 1 łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć kanapki na złoty kolor, 3 do 4 minut z każdej strony. Przenieść na blachę do pieczenia i umieścić w piekarniku, aby je ogrzać. Przekroić tosty, posypać cukrem, polać śmietaną.

Tosty francuskie żurawinowo-jabłkowe

Składniki:
– 2 łyżki masła
– 2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka (około 2 jabłka)
– 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
– szczypta zmielonych goździków
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– bułki, pokrojone na ćwiartki
_To4– Cooking Spray
– 1/2 szklanki słodzonych suszonych żurawin
– sok z 1 i 1/4 szklanki jabłka
– 1 i 1/4 szklanki 1% niskotłuszczowego mlea
– 3/4 szklanki sosu żurawinowego
– 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 6 dużych jaj
– 1/4 szklanki pokrojonych migdałów, prażone
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150°C. Rozpuścić masło w dużej patelni, dodać jabłko, cynamon i goździki, gotować 10 minut aż będzie lekko rumiane. Dodać 2 łyżki brązowego cukru, gotować 2 minuty, aż cukier się roztopi. Zdjąć z ognia. Upiec bułki na złoty kolor w piekarniku, 15 minut. Pokropić Cooking Spray, zgiąć na pół, wypełnić żurawiną i mieszaniną jabłek. Połączyć sok jabłkowy i następne 5 składników w dużej misce, mieszając trzepaczką. Wlać mieszaninę na tosty, posypać 2 łyżkami cukru. Przykryć i przechowywać w lodówce przez noc. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Odkryć naczynie z tostami i posypać migdałami. Piec przez 40-55 minut.

Chrupiące tosty z jabłkami

Składniki:
– 1 szklanka niskotłuszczowego lub beztłuszczowego mleka
– 4 duże jajka
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
_to5– 1/4 łyżeczki wanilii
– 1 duże jabłko
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki masła lub margaryny
– 12 kromek chleba
– 2/3 szklanki syropu klonowego
– 1/2 szklanki jogurtu waniliowego
– 1/2 szklanki masła orzechowego
– 1/2 szklanki muesli
Przygotowanie:
W płytkiej patelni wymieszać mleko, jajka, brązowy cukier, cynamon i wanilię. Jabłko pokroić na  plasterki. W małej misce wymieszać plasterki jabłka z sokiem z cytryny.  Stopić 1 łyżkę masła. Maczać chleb w mieszaninie mleka i smażyć na maśle z obu stron, około 6 minut łącznie. Ułożyć na blaszce do pieczenia i trzymać w ciepłym piekarniku. W małej misce wymieszać 1/3 szklanki syropu klonowego z jogurtem, a w szklance pozostałą 1/3 szklanki syropu klonowego i masło orzechowe. Na tostach położyć plasterki jabłka, posypać muesli. Polać łyżką jogurtu klonowego i sosu z masłem orzechowym.

Tosty francuskie z sokiem i owocami

_to6Składniki:
– 8 grubych kromek białego chleba
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1 łyżka cukru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1 szklanka pełnego mleka
– 6 jajek

Przygotowanie:
Jajka wymieszać z cukrem. Dodać wszystkie pozostałe składniki, moczyć chleb. Piec w piekarniku lub na patelni na złoty kolor. Podawać z ulubionymi owocami, sokiem lub galaretką.

Francuskie tosty z bakaliami

Składniki:
– 1/2 szklanki kandyzowanych owoców cytrusowych
– 3 łyżki rodzynek
_to7– 1/2 szklanki orzechów piniowych
– 1/2 szklanki orzechów włoskich
– 1/3 szklanki + 2 łyżeczki porto
– 1 bochenek chleba
– 12 jaj
– 1 szklanka śmietanki
– masło
– syrop klonowy
Przygotowanie:
Wymieszać kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy pinii, orzechy włoskie i porto w małej misce. Pozostawić na kilka godzin. Wymieszać trzepaczką razem jajka i śmietankę w dużej misce. Pokroić chleb, na środku każdej kromki położyć kandyzowane owoce i orzechy. Namoczyć w jajkach i  umieścić w wysmarowanej, rozgrzanej patelni. Piec od 1 do 2 minut, na złoty kolor z każdej strony. Podawać na gorąco z syropem klonowym.

 

zobacz również:

Pomysły na tanie obiady – różne przepisy

Pomysły na pizze – różne przepisy

Fondue – jak serwować, różne przepisy, pomysły i przekąski

Jajka – różne przepisy na smaczne przekąski


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

5 komentarzy do Tosty, grzanki, zapiekanki – różne przepisy na pyszne śniadanie

  1. avatar Belweder pisze:

    mi się marzy już wiosenny szczypiorek :) A do tostów mam nowy toster, dodaje klimatu

  2. avatar Warunk pisze:

    z pasta z bobu i bakaliami WOW! a właśnie zaczełem eksperymentować i szukam przepisów bo kupiłem opiekacz, pierwszy który sie nie rysuje mi od razu a jednocześnie nie przypala

  3. avatar Alicja pisze:

    Bardzo lubię tosty??
    Zapiszę sobie wasze propozycje i z chęcią wypróbuję?☺

  4. avatar euromaxpl pisze:

    wygląda wyśmienicie

  5. avatar Ewa pisze:

    Dostałam toster z na imieniny i teraz tosty sa sniadaniowym rytuałem w naszym domu. Uwielbiamy je, szczegolnie te z pomidorkami i pieczarkami. Natomiast w weekendy robimy tosty na slodko :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Blizna po operacji
Blizna po operacji na pewno wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Nie ma się co oszukiwać...
Jak rozwijać pracowników
To oczywiste, że najlepiej wysyłać pracowników na regularne szkolenia, które podniosą ich kwalifikację,...
Spadek - ile podatku się płaci?
To wszystko zależy od wielu czynników i nie jest takie proste jak się może...
Odpoczynek
Dla mnie najlepszy wypoczynek to z moim mężem i dziećmi nad Bałtykiem....