Mówimy różnie, gorące kanapki, tosty, grznaki, często mając na myśli bułki lub chleb podawane na ciepło. Metod przygotowania jest całe mnóstwo, tym bardziej, że można je podawać i na słodko i na ostro – jak lubimy, lub wykorzystując, co mamy w lodówce. Proste, łatwe a sycące. Oto grzanki i tosty na różne sposoby.
Przygotowanie:
Rozsmarować masło na jednej stronie każdej kromki chleba. Przeciąć każdą kromkę na pół, ułożyć na blasze. Posypać solą, czosnkiem i parmezanem. Zapiekać w piekarniku przez kilka minut, aż będą lekko rumiane. Można zapiekać w opiekaczu lub na grillu.
Przygotowanie:
Wmieszać majonez i musztardę, nanieść na jedną stronę każdej kromki chleba. Pokroić każdą kromkę na cztery trójkąty. Ułożyć mieszanką majonezową do góry na lekko natłuszczonej blasze. Posypać serem i szczypiorkiem. Zapiekać przez 1-2 minuty, aż grzanki będą lekko rumiane. Można także użyć opiekacza lub patelni.
Tosty chili
Składniki: – 4 kromki chleba /ciabatta/
– pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
– 100 g pomidorów koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
– 100 g sera Gruyere, startego
– 1 łyżka suszonych płatków chili
– sos Worcestershire
– zielona sałata, do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik lub grill, umieścić chleb na blaszce do pieczenia, następnie zapiekać, aż będą rumiane po obu stronach. Wymieszać cebulę, pomidory, ser i płatki chili w misce, a następnie położyć na tostach. Polać sosem Worcestershire i zapiec kilka minut. Podawać z zieloną sałatą.
Przygotowanie:
Umieścić wok lub patelnię na ogniu, grubo pokroić grzyby. Roztopić masło na patelni i dodać pieczarki. Smażyć na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby będą miękkie i soczyste. Tymczasem tosty lekko posmarować masłem i umieścić na blaszce, zapiec na złoto. Wymieszać musztardę z solą i pieprzem, dodać do grzybów, wymieszać. Dodać 4 łyżki kwaśnej śmietany i wymieszać. Kremową mieszankę wylać na ciepłe tosty. Ozdobić łyżką kwaśnej śmietany, posypać szczypiorkiem i posypać czarnym pieprzem.
Tosty z szynką i serem
Składniki:
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki uniwersalnej – 2/3 szklanki mleka
– 1 łyżeczka sosu Worcestershire
– 1/2 łyżeczki musztardy
– 1 łyżeczka całych nasion kminku
– pieprz do smaku
– 2 szklanki startego ostrego sera cheddar
– 6 kromek pieczywa pełnoziarnistego /tostowego/
– 6 plastrów indyka, kurczaka, wołowiny lub szynki, opcjonalnie
– posiekana natka pietruszki Przygotowanie:
W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać do powstania gładkiej pasty. Stopniowo wymieszać z mlekiem. Zagotować mieszając. Dodać sos Worcestershire, musztardę, kminek i pieprz. Mieszać, aż dobrze się połączą. Dodać ser, gotować i mieszać na małym ogniu, aż rozpuści. Przeciąć kromki po przekątnej i zapiec na złoty kolor. Ozdobić każdy plasterkiem mięsa i łyżką sosu wylanego na mięso i zapiec. Posypać natką pietruszki. Podawać natychmiast.
Tosty z jajkiem
Składniki: – 1 łyżka octu
– 4 duże jajka
– 2 łyżki miękkiego masła
– 4 kromki chleba wieloziarnistego
– 2 szklanki rukoli
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik lub grill. W patelni zagotować wodę (około 4 szklanki) z octem. Wbić jajko, a następnie zmniejsz ogień i gotować je 3 minuty lub do pożądanego stopnia ścięcia. Wyjąć jajko łyżką cedzakową i przenieść do miski z ciepłą wodą. Rozsmarować 1 i 1/2 łyżeczki masła na każdej kromce chleba. Umieść kromki chleba na blaszce i zapiekać 3 minuty do złotego koloru. Na każdym toście umieścić 1/2 szklanki rukoli i jedno jajko. Posypać równomiernie solą i pieprzem, od razu podawać.
Tosty z pastą z bobu
Składniki:
– 250 g młodego bobu
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz – kilka gałek masła
– 60 g groszku
– 4 małe filety barweny
– 4 kromki chleba
– ½ łyżki octu z jabłek
– 1 i ½ łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
– pędy groszku Przygotowanie:
Bób ugotować we wrzącej osolonej wodzie (3-4 minuty). Odlać wodę i zgnieść bób widelcem lub zmielić w maszynce , dodać trochę masła i przyprawy do smaku. Ogrzać. Ugotować groszek we wrzącej osolonej, do miękkości . Odcedzić i odstawić. Stopić resztę masła usmażyć filety. Podpiec chleb na złoto po obu stronach. Wymieszać ocet jabłkowy i olej rzepakowy, doprawić solą i pieprzem. Posmarować grzanki pastą z bobu. Posypać groszkiem i polać sosem octowym. Podawać.
Tosty z burakami
Składniki: – 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 400 g ugotowanych buraków w occie (nie marynowane), pokrojone w grube kliny
– 200 g brie, pokrojonego w plasterki
– świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 4 grube kromki chleba
Przygotowanie:
Rozgrzać grill lub piekarnik i usmażyć tosty na złoty kolor po jednej stronie. Natrzeć chleb czosnkiem i pokropić oliwą z oliwek. Rozłożyć buraki na tostach i plasterki brie. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zapiec. Podawać natychmiast z zieloną sałatą.
Tosty z pomidorkami
Składniki:
– czerwone pomidorki
– 1 łyżka (15 ml) oliwy z oliwek – szczypta soli
– 1 łyżka (15 ml), świeżego oregano, posiekanego
– 2 jajka, roztrzepane
– 1/2 szklanki (125 ml) mleka
– 1/4 szklanki (60 ml) sera Pecorino Romano, tarty
– sól i pieprz do smaku
– 4 kromki chleba
– 2 łyżki (30 ml), masła
– 4 plastry sera Provolone Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Umieść pomidory na blaszce, skropić oliwą z oliwek, posypać solą i świeżym oregano. Piec, aż pomidory zmiękną, około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić. W średniej misce wymieszać jajka, mleko, ser, sól i pieprz. Rozgrzać piekarnik lub grill. Rozpuść masło na dużej patelni, chleb zanurzyć w mieszaninie i upiec na złoty kolor. Położyć plasterek sera i jeszcze raz zapiec. Podawać z pieczonymi pomidorami.
Tosty francuskie z brzoskwiniami
Składniki:
– 4 łyżki masła – 2 łyżki brązowego cukru
– 2 dojrzałe żółte brzoskwinie, pokrojone na kawałki
– 2 łyżki plus 3/4 szklanki śmietany kremówki
– 8 kromek chleba
– 3 duże jajka
– 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
– cukier konfekcjonowany Przygotowanie:
W dużej patelni, na średnim ogniu, stopić 2 łyżki masła, aż się spieni. Dodać cukier brązowy i mieszać przez 30 sekund. Dodać brzoskwinie i gotować, często mieszając, przez 3 minuty. Wymieszać z 2 łyżkami śmietany i gotować przez 2 minuty. Przenieść do miski. Rozgrzać piekarnik do 100°C. Położyć brzoskwinie na chlebie, przyłożyć od góry drugą połówką. W płytkiej misce ubić jajka i cynamon. Moczyć kanapki w mieszaninie z jajka przez 2 minuty z każdej strony. Stopić 1 łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć kanapki na złoty kolor, 3 do 4 minut z każdej strony. Przenieść na blachę do pieczenia i umieścić w piekarniku, aby je ogrzać. Przekroić tosty, posypać cukrem, polać śmietaną.
Tosty francuskie żurawinowo-jabłkowe
Składniki:
– 2 łyżki masła
– 2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka (około 2 jabłka)
– 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
– szczypta zmielonych goździków
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– bułki, pokrojone na ćwiartki – Cooking Spray
– 1/2 szklanki słodzonych suszonych żurawin
– sok z 1 i 1/4 szklanki jabłka
– 1 i 1/4 szklanki 1% niskotłuszczowego mlea
– 3/4 szklanki sosu żurawinowego
– 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 6 dużych jaj
– 1/4 szklanki pokrojonych migdałów, prażone Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150°C. Rozpuścić masło w dużej patelni, dodać jabłko, cynamon i goździki, gotować 10 minut aż będzie lekko rumiane. Dodać 2 łyżki brązowego cukru, gotować 2 minuty, aż cukier się roztopi. Zdjąć z ognia. Upiec bułki na złoty kolor w piekarniku, 15 minut. Pokropić Cooking Spray, zgiąć na pół, wypełnić żurawiną i mieszaniną jabłek. Połączyć sok jabłkowy i następne 5 składników w dużej misce, mieszając trzepaczką. Wlać mieszaninę na tosty, posypać 2 łyżkami cukru. Przykryć i przechowywać w lodówce przez noc. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Odkryć naczynie z tostami i posypać migdałami. Piec przez 40-55 minut.
Chrupiące tosty z jabłkami
Składniki:
– 1 szklanka niskotłuszczowego lub beztłuszczowego mleka
– 4 duże jajka
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu – 1/4 łyżeczki wanilii
– 1 duże jabłko
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki masła lub margaryny
– 12 kromek chleba
– 2/3 szklanki syropu klonowego
– 1/2 szklanki jogurtu waniliowego
– 1/2 szklanki masła orzechowego
– 1/2 szklanki muesli Przygotowanie:
W płytkiej patelni wymieszać mleko, jajka, brązowy cukier, cynamon i wanilię. Jabłko pokroić na plasterki. W małej misce wymieszać plasterki jabłka z sokiem z cytryny. Stopić 1 łyżkę masła. Maczać chleb w mieszaninie mleka i smażyć na maśle z obu stron, około 6 minut łącznie. Ułożyć na blaszce do pieczenia i trzymać w ciepłym piekarniku. W małej misce wymieszać 1/3 szklanki syropu klonowego z jogurtem, a w szklance pozostałą 1/3 szklanki syropu klonowego i masło orzechowe. Na tostach położyć plasterki jabłka, posypać muesli. Polać łyżką jogurtu klonowego i sosu z masłem orzechowym.
Przygotowanie:
Jajka wymieszać z cukrem. Dodać wszystkie pozostałe składniki, moczyć chleb. Piec w piekarniku lub na patelni na złoty kolor. Podawać z ulubionymi owocami, sokiem lub galaretką.
Francuskie tosty z bakaliami
Składniki:
– 1/2 szklanki kandyzowanych owoców cytrusowych
– 3 łyżki rodzynek – 1/2 szklanki orzechów piniowych
– 1/2 szklanki orzechów włoskich
– 1/3 szklanki + 2 łyżeczki porto
– 1 bochenek chleba
– 12 jaj
– 1 szklanka śmietanki
– masło
– syrop klonowy Przygotowanie:
Wymieszać kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy pinii, orzechy włoskie i porto w małej misce. Pozostawić na kilka godzin. Wymieszać trzepaczką razem jajka i śmietankę w dużej misce. Pokroić chleb, na środku każdej kromki położyć kandyzowane owoce i orzechy. Namoczyć w jajkach i umieścić w wysmarowanej, rozgrzanej patelni. Piec od 1 do 2 minut, na złoty kolor z każdej strony. Podawać na gorąco z syropem klonowym.