Fondue – jak serwować, różne przepisy, pomysły i przekąski

6 grudnia 2017, dodał: EKSPERTKA

Fondue to nie tylko smaczna potrawa, ale też zabawa przy stole i okazja do prowadzenia swobodnych rozmów. Pomysł na wspólne maczanie ulubionych smakołyków w serowym sosie przywędrował do nas ze Szwajcarii. Potrawa nie należy do lekkostrawnych, ale czasem można pozwolić sobie na serową ucztę. Do przygotowania imprezy w stylu fondue jest potrzebne specjalne naczynie z podgrzewaczem, kilka szpadek – dla każdego biesiadnika – na które to nabiera się łakocie.

 

Do natartego czosnkiem naczynia wlewa się białe wytrawne wino, wrzuca starty lub pokrojony w kosteczkę żółty ser (najlepszy jest ementaler lub np. tylżycki). Do takiego sosu można dodać przyprawy np. startą gałkę muszkatołową, pieprz, sól, czosnek. Taki kociołek stawiamy na podgrzewaczu i powoli grzejemy, aż do rozpuszczenia sera. Pod koniec wlewamy kieliszek śliwowicy lub wiśniówki.

Polecamy: zestaw do czekoladowego fondue  – Zestawyfondue.pl

 

Kiedy już sos serowy jest gorący, każdy z łasuchów może już zanurzać bułkę , którą nadziewa na szpadkę, uważając przy tym, aby bułka nie wpadła do środka. Oczywiście oprócz bułeczki czy bagietki można zanurzać w tym gęstym sosie inne dodatki: szynkę, jajka przepiórcze, podgotowane brokuły, ogórki i inne zakąski.

Ceramiczny zestaw do fondue – cena 18.90 zł

 

Najlepszy smak fondue uzyskamy stosując dwa różne gatunki sera np. ementaler i drugi ostrzejszy. Jeśli nasze fondue się zwarzy  uratujemy je dodając do masy serowej kropelkę octu.

Fondue serowe rozmaitości:

80 dag sera twardego np. ementaler, comte, tylżycki

– 150 ml słodkiej śmietanki

– 150 ml wytrawnego białego wina

– łyżeczka mąki ziemniaczanej

– łyżka soku z cytryny

– 3 żółtka

– biały pieprz

– szczypta gałki muszkatołowej

– dodatki (ugotowane przepiórcze jaja, krewetki usmażone na maśle z czosnkiem, korniszony, ugotowane na parze brokuły, kalafior, pomidorki koktajlowe itp)

Zestaw do fondue dla 6 osób ze szpatułkami

Wszystkie rodzaje sera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, mąkę ziemniaczaną z kilkoma łyżkami wina i sokiem z cytryny wymieszać. W naczyniu do fondue podgrzać pozostałe wino. Porcjami wsypywać ser i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wlać śmietankę wymieszaną z żółtkami. Podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia. Przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Podawać do dodatków.

 TUTAJ jest przepis na fondue czekoladowe

 

 

Zobacz również:

  1. Raclette – przyjęcie z daniami z mini patelni

  2. Fondue czekoladowe

  3. Crostini – pyszne kanapeczki na przekąskę

  4. Kuchnia grecka i przepisy na narodowe przysmaki

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Naturalna witamina C
Wysoka przyswajalność, wzbogacona o bioflawonoidy
Cena:
119 zł
Figi korygujące efekt brazylijski
Efekt PUSH - UP - HIT!
Cena:
33 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Zegarek JOWISSA
Męski zegarek szwajcarski
Cena:
1350 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Operacja powiekszenia biustu
Hej :) Co sadzicie o operacyjnym powiekszeniu biustu? Czy ktoras z was poddala...
Suche włosy - nic nie działa
Zrób sobie maskę z oleju kokosowego i pozostaw na całą noc - gwarantuje,...
Rozjaśnienie wnętrza
Jasna fototapeta lub spore lustro też może optycznie powiększyć pomieszczenie :)