Tagliatelle z tuńczykiem, anchovies i sosem serowym
Artykuł zewnętrzny
Danie dla miłośników makaronów, anchovies i tuńczyka .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 2 garści makaronu Tagliatelle ( ja użyłam mieszanki kolorowego )
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki słodkiej śmietanki 30 %
- 2 łyżki kremowego serka topionego
- 4 fileciki anchovies
- puszka tuńczyka w oleju ( kawałki )
- pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
- 2 kostki bulionu drobiowego
- natka pietruszki pokrojona do posypania
- 2 łyżki pokrojonej w paseczki zielonej części pora do posypania
Zagotować wodę z bulionem i ugotować w niej al dente makaron – odcedzić .
W czasie kiedy makaron się gotuje rozpuścić w garnuszku masło. Wrzucić na nie drobno pokrojone anchois i odsączonego tuńczyka i chwilę smażyć . Dodać ser topiony , wlać śmietankę i ogrzewać aż się rozpuści . Doprawić pieprzem .
Odcedzony makaron podawać polany sosem lub wrzucić do sosu- wymieszać i tak podawać – jak kto woli.
Podawać posypany natką pietruszki i porem .