Tagliatelle z tuńczykiem, anchovies i sosem serowym

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Danie dla miłośników makaronów, anchovies i tuńczyka .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 garści makaronu Tagliatelle ( ja użyłam mieszanki kolorowego )
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 łyżki kremowego serka topionego
  • 4 fileciki anchovies
  • puszka tuńczyka w oleju ( kawałki )
  • pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • natka pietruszki pokrojona do posypania
  • 2 łyżki pokrojonej w paseczki zielonej części pora do posypania

Zagotować wodę z bulionem  i ugotować  w niej al dente makaron – odcedzić  .

W czasie kiedy makaron się gotuje rozpuścić w garnuszku masło. Wrzucić na nie drobno pokrojone anchois i odsączonego tuńczyka i chwilę smażyć . Dodać  ser topiony , wlać śmietankę i ogrzewać aż się rozpuści . Doprawić  pieprzem .

Odcedzony makaron podawać polany sosem lub wrzucić do sosu- wymieszać i tak podawać – jak kto woli.

Podawać posypany natką pietruszki i porem .

file1292847453