Smoothie z żurawiną
Artykuł zewnętrzny
Żurawina jest nam dobrze znana, głównie z przetworów. Mało kto raczy się nią w postaci świeżej. Króluje jako dodatek do mięs, dodaje się ją również do do śledzi, robi z niej soki, traktuje jako składnik pieczywa i ciast. Smak żurawiny znamy też z herbatek zimowych i słodyczy. Doskonale sprawdza się w profilaktyce wielu chorób, także o podłożu nowotworowym, korzystnie wpływa na układ moczowy, zawiera mnóstwo cennych flawonoidów i katechin o przeciwutleniających właściwościach. Najcenniejsze składniki łatwo ulegają rozpadowi podczas obróbki cieplnej, dlatego warto czasem skusić się na żurawinę prosto z krzewu. Najlepiej smakuje w owocowym smoothie.
Składniki:
150 ml soku z pomarańczy,
1/2 jabłka lub całe nieduże,
dojrzały banan,
trzy garście świeżej żurawiny.
Przygotowanie:
Składniki dokładnie zblendować i podawać zaraz po przygotowaniu. Wszystkie smoothie należy wypijać bezpośrednio po zmiksowaniu, aby zapobiec utracie cennych składników, rozwarstwianiu koktajlu i zmianie jego barwy. Poza tym, najsmaczniejsze są świeże!
Jesień i zima to czas delektowania się tym czerwonym specjałem. W jakiej postaci najchętniej zajadacie się żurawiną?