Zapiekanka grzybowo-makaronowa z maślaną nutą

17 listopada 2021, dodał: Ewelina Szadkowska
Artykuł zewnętrzny

Jesień to czas, kiedy mamy ochotę na sycące i ciepłe dania. Taką szybką i pyszną przekąską jest zapiekanka. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale najsmaczniejsza jest o tej porze roku zapiekanka z grzybami. Grzyby zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia ,mikroelementów – zwłaszcza ryboflawiny i niacyny, a także witamin z grupy B, fosforu, magnezu i potasu. Są także bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, więc warto je jeść nie tylko w sezonie jesiennym:)

zapiekanka makaronowa z grzybami

Składniki:

pół kg ugotowanego makaronu kolanka, kokardki itp)
40 dag grzybów (podgrzybki, kurki, w ostateczności pieczarki)
2 cebule
15 dkg żółtego sera
1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
1/4 kostki masła 82%
sól, pieprz, curry do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować na półtwardo. Grzyby oczyścić, obrać i pokroić wg uznania, jednak na części nie grubsze niż 1 cm. Cebulę obrać i posiekać na drobno i podsmażyć na maśle, po chwili dodać do niej pokrojone grzyby.
Całość poddusić przez ok. 10 minut. Ser zetrzeć na tarce. Wymieszać z ugotowanym makaronem, dodać cebulę i grzyby z patelni i wyłożyć całość do formy wysmarowanej masłem. Śmietankę wymieszać z przyprawami i zalać nią zapiekankę. Na wierzchu ułożyć kilka plastrów masła (kroić je tuż po wyjęciu z lodówki). Zapiekać ok. godziny.
Smacznego!

Jak Wam się podoba takie połączenie smaków? Dajcie znać w komentarzach!