Pita faszerowana warzywami i mozzarellą

16 listopada 2021, dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Pita to tradycyjny płaski chlebek wypiekany z mąki pszennej, popularny m.in. w Grecji i na Bliskim Wschodzie. Jest pieczony na rozgrzanej patelni bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu lub w piekarniku. Ma charakterystyczną „kieszeń” w środku powstałą wskutek działania wysokiej temperatury na ciasto. Można je nadziać farszem w różnych wydaniach – a obecnie najpopularniejsze są farsze warzywne, których zaletą jest różnorodność składników. Warto dodać do niego przyprawy i zioła, by wydobyć głębię smaku.

Gotową pitę można kupić lub upiec samodzielnie.

Składniki potrzebne do jej wykonania to:

– 2 szklanki mąki pszennej
– 10 gramów drożdży
– 150 wody o temp. ok. 20 stopni
– 1 łyżka oliwy
– sól do smaku.

Przygotowanie:

Do mąki dodać drożdże, sól i wymieszać dokładnie składniki. Następnie powoli dolewać wodę, ciągle zagniatając ciasto, by zyskało jednolitą konsystencje. Dodać też oliwę i dokładnie wyrobić powstałą masę. Następnie podzielić ją na kilka (5-6) części, każdą z nich uformować w kulę, odstawić w cieple miejsce i odczekać kwadrans, by ciasto nieco wyrosło, a następnie każdą kulę rozwałkować, by zyskała okrągły i płaski kształt. Powstałe placki piec po obu stronach na patelni, lub w rozgrzanym piekarniku ok. 3 minut.

Upieczone pity proponujemy nadziać farszem – nasza propozycja to farsz warzywny z dodatkiem mozzarelli, która zawsze pojawia się w klasycznej greckiej picie.

Składniki:
1 duża papryka czerwona
1 mała cebula
garść rukoli
pół średniej cukinii
20 dag mozzarelli
1 łyżka oliwy
3 łyżki jogurtu naturalnego
świeże zioła do smaku: posiekana bazylia, koperek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w drobną kostkę, poddusić w oliwie na patelni przez kilka minut. Dodać pod koniec opłukaną i pociętą rukolę, wymieszać składniki. Gdy całość trochę ostygnie, dodać jogurt i mozzarellę oraz zioła i przyprawy. Ponownie wymieszać farsz i napełniać przekrojone na pół pity nadziewając utworzoną w nich kieszonkę. Tak przygotowane pity zapiekać w piekarniku przez 5 min.
Smacznego!

Podawajcie w komentarzach swoje pomysły na pyszną faszerowaną pitę!



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...