Ciasteczka francuskie z zielonym groszkiem

10 maja 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Z ciasta francuskiego wyczarować możemy niesamowite przekąski, przystawki i smakołyki do łasuchowania. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że pasuje doskonale tak samo do słodkich wypieków, jak i słonych. No i zawsze możemy mieć je pod ręką w lodówce lub zamrażalniku. Poniższa propozycja to ciasteczka z kremem z zielonego groszku i bazylii. Ładnie wyglądają na szwedzkim stole i ucieszą tych, którzy na imprezach wolą unikać słodkości.

Składniki:

  • połowa ciasta francuskiego,
  • 120 g groszku konserwowego,
  • spora garść liści bazylii,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy curry,
  • sól i pieprz,
  • ziarna sezamu.

Przygotowanie:

Groszek przepłukać przegotowaną wodą i zblendować na gładką masę z liśćmi świeżej bazylii, przyprawą curry, oliwą z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraciki. Na każdym z nich umieścić łyżeczkę pasty groszkowej. Skleić dobrze dwa przeciwległe brzegi ciasta i następnie kolejne dwa. Ciasto musi być bardzo dobrze sklejone, inaczej otworzy się podczas pieczenia. Ciasteczka można posypać sezamem po zamknięciu lub przed. Można również posmarować je oliwą lub białkiem i dopiero wtedy posypać, aby nasionka lepiej się przykleiły.

Ciasteczka pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy same lub z dipem.

Skusicie się na ciasteczka na słono?

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Sklep a jego reklama ?
To przecież ważne kwestie. Jeśli o to nie zadbacie, to efekt może być...
szkoła trenerów biznesu
Sama byłam na takim szkoleniu i sporo praktycznej wiedzy stamtąd wyniosłam, oczywiście nie...
szkoła trenerów biznesu
Sama byłam na takim szkoleniu i sporo praktycznej wiedzy stamtąd wyniosłam, oczywiście nie...
Tkwienie w nieszczęśliwym związku…
Człowiek nie chce być sam, dla wielu odejście w pustkę bywa bardziej przerażające niż...