Cukinia – proste dania obiadowe różne przepisy na dania z cukinii
Cukinia jest niezwykle wdzięcznym warzywem, bo możemy ją smażyć, dusić, piec, gotować, także podawać na surowo, a nawet grillować. Ze względu na swój neutralny smak pomoże nam ona wyczarować potrawy zarówno łagodne, jak i bardziej pikantne, a nawet słodkie, bo cukinia to znakomity składnik ciast i słodkich placuszków. Co więcej, z jej pomocą możemy przyrządzić proste szybkie przekąski, dania obiadowe, ale też mamy możliwość pokusić się o potrawy o prawdziwie wyrafinowanym smaku. Delikatny, raczej neutralny smak cukinii znakomicie komponuje się z czosnkiem, oregano, tymiankiem, rozmarynem, sokiem i skórką z cytryny.
Cukinia faszerowana vege
Składniki:
– 2 duże lub 3 średnie cukinie, przekrojone wzdłuż na pół
– 1 duże jajko, ubite
– 1 szklanka chrupiącego chleba, pokruszonego
– ⅔ szklanki startego parmezanu
– ½ ząbka czosnku, posiekanego
– ½ szklanki pokrojonych w ćwiartki pomidorków koktajlowych
– 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– 2 łyżki świeżych liści tymianku
– ¼ szklanki orzeszków piniowych
– oliwa z oliwek
– pesto do podania
– sól morska
– świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C i wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Używając łyżeczki wydrążyć miąższ cukinii. Umieść na blasze do pieczenia.
Przełożyć wycięty miąższ cukinii do sitka z siatki i delikatnie wycisnąć nadmiar wody. Pokroić na grube kawałki i wrzucić do miski z jajkiem, bułką tartą, serem, czosnkiem, pomidorami, skórką z cytryny, tymiankiem, orzeszkami pinii i ¼ łyżeczki soli. Wymieszać. Wydrążoną cukinię skropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Łyżką włożyć nadzienie i piec przez 16 do 18 min.
Roladki z cukinii
Składniki:
– 2 duże cukinie, pokrojone wzdłuż na 12 plasterków
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– świeży czarny pieprz do smaku
– 1 szklanka sosu marinara
– 1 duże jajko
– 2/3 szklanki sera ricotta
– 1/2 szklanki startego sera do podania
– 1/4 szklanki posiekanej bazylii
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 3/4 szklanki posiekanej mozzarelli
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Rozlać 1/4 szklanki sosu marinara na dnie naczynia do pieczenia. Pokroić cukinię wzdłuż na plastry mniej więcej tej samej wielkości. Najłatwiej to zrobić z mandoliną. Przyprawić cukinię z obu stron 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, a następnie grillować na patelni grillowej, aż pojawią się ślady grillowania (ok. 2 min. z każdej strony). W misce ubić jajko, a następnie wymieszać razem z ricottą, serem, bazylią, czosnkiem, 1/8 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Rozłożyć mieszankę ricotty równomiernie na każdy plasterek cukinii. Zwinąć plasterki i ułożyć szwem w dół w przygotowanym naczyniu. Po wierzchu polać 1 łyżką sosu marinara i posypać 1 łyżką sera mozzarella. Szczelnie przykryć folią. Piec 20 min. lub do momentu, gdy ser się rozpuści.
Zapiekanka z cukinii
Składniki:
– 4 średnie cukinie, pokrojone na kawałki
– 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado
– 1,5 szklanki pomidorków koktajlowych, w całości
– 3-4 świeże ząbki czosnku, posiekane
– 1/4 szklanki świeżego parmezanu
– 1,5 łyżeczki suszonych włoskich przypraw
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/4 szklanki świeżej pietruszki, drobno posiekanej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W dużej szklanej misce wymieszać posiekaną cukinię z pomidorami, oliwą, czosnkiem, parmezanem i włoskimi przyprawami. Doprawić solą morską i pieprzem, a następnie wymieszać. Przełożyć do naczynia do pieczenia i piec ok. 25 min. Udekorować świeżą pietruszką.
Cukinia z jajkiem
Składniki:
– 3 duże cukinie lub 4 małe
– 1 łyżeczka soli morskiej i więcej do smaku
– 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
– 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
– 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu plus więcej do smaku
– olej kokosowy do natłuszczania
– 6 jajek
– opcjonalnie: kruszona czerwona papryka, przyprawy, świeże zioła, takie jak koperek, kolendra, pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w makaron obieraczką do warzyw. Przełożyć do durszlaka i posypać solą morską. Pozostawić makaron z cukinii na 20 min. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, nasmarować 6 foremek do ciastek olejem. Odcisnąć makaron z cukinii. Przełożyć do miski, dodać czosnek w proszku, cebulę i mielony czarny pieprz.
Ostrożnie oddzielić białka od żółtka. Białka dodać do makaronu cukinowego i wymieszać. Makaron z cukinii podzielić na przygotowane foremki, utworzyć gniazda i pozostawić wcięcie na środku. Ostrożnie umieścić żółtko na środku każdego gniazda cukinii. Posypać solą i pieprzem. Piec przez 15-20 min., aż żółtka będą ugotowane według własnego uznania.
Ciasto z cukinii i pora
Składniki:
– 1 por cały, cienko pokrojony
– 750 g cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
– 8 jajek
– ½ filiżanki (40 g) startego parmezanu
– ¼ szklanki (35 g) mąki
– olej w sprayu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Dno i boki kwadratowej formy wyłożyć papierem do pieczenia. Lekko spryskać patelnię olejem i podgrzać, dodać por i 1 łyżkę stołową wody i gotować mieszając przez 5 min. do miękkości. Wymieszać z cukinią. Gotować pod przykryciem przez 5 min. mieszając, aż cukinia zmięknie. Odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka, parmezan, mąkę, sól i pieprz. Dodać schłodzoną mieszankę cukinii i wymieszać. Wylać mieszaninę na przygotowaną formę. Piec przez 40 min. Odstawić na 10 min. Pokroić.
Curry z cukinii
Składniki:
– 2 łyżki oleju
– 1 czerwona cebula
– 5 ząbków czosnku
– 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
– 2 łyżeczki kolendry
– 2 łyżeczki wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżeczka kminku
– 3 cukinie
– słoiczek koncentratu pomidorowego
– 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– 1 puszka mleka kokosowego
– sól i pieprz do smaku
– kolendra do przybrania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pokroić cebulę i czosnek w kostkę i zetrzeć imbir. Wlać olej na patelnię i po rozgrzaniu dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć około 7-10 min., mieszając, aby cebula się nie przypaliła. Pokroić cukinię na kawałki. Dodać imbir, czosnek i cukinię na patelnię ze smażoną cebulą i smażyć około 5 min., często mieszając. Dodać kolendrę, kminek, wędzoną paprykę i kurkumę i wymieszać. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, bulion warzywny i mleko kokosowe i wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 3-5 min. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować posiekaną kolendrą.
Placuszki z cukinii
Składniki:
– 3 łyżki (30 g) mąki pszennej
– 1 jajko
– 2 łyżki mleka
– 300 g cukinii (1 malutka)
– 1/4 niedużej cebuli
– 1 łyżka koperku, tymianku, oregano i natki pietruszki
– olej roślinny lub oliwa
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem (najlepiej za pomocą rózgi). Wlać mleko i wymieszać na jednolite ciasto. Odważyć potrzebną ilość cukinii. Umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Tak samo zetrzeć cebulę. Cukinię i cebulę po starciu delikatnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Cukinię i cebulę oraz posiekaną zieleninę dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Rozgrzać patelnię z olejem lub oliwą. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki przez około 2-3 min. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 min.
Zapiekanka makaronowa z cukinią
Składniki:
– 1 makaron rigatoni
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 1/2 szklanki cukinii pokrojonej w półksiężyce
– 2 garstki młodego szpinaku
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 3/4 szklanki śmietany
– 1/2 szklanki naturalnego jogurtu greckiego
– 1 duże jajko
– świeży ser mozzarella
– starty parmezan
– pomidorki koktajlowe pokrojone
– świeże liście bazylii
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ugotować makaron rigatoni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do dużej miski. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cukinię i smażyć od czasu do czasu mieszając, aż lekko zarumieni się ze wszystkich stron, ok.o 4 min. Wymieszać z młodym szpinakiem, gotować do zwiędnięcia, ok. 1 min. Posypać czarnym pieprzem i 1/4 łyżeczki soli. Przełożyć do miski z makaronem. Wymieszać śmietanę, zwykły jogurt grecki, jajko i 3⁄4 łyżeczki soli. Wymieszać mieszaninę śmietany z makaronem. Dodać kulki świeżego sera mozzarella i tarty parmezan, delikatnie wmieszać z pomidorami. Przełożyć mieszaninę na lekko natłuszczoną tortownicę. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 min. Na wierzchu ułożyć pozostałe kulki świeżego sera mozzarella i starty parmezan. Piec kolejne 5 min. Posypać listkami świeżej bazylii.
Składniki:
– 227 g dipu serowego z karczochami
– 3 cukinie, zielono-żółte
– 4 łyżki gotowanego boczku (pancetta), pokrojonego w kostkę
– 4 łyżki sera mozzarella, posiekanego
– 4 łyżki cebuli zielonej, pokrojonej
– 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pokroić każdą cukinię na plasterki w odległości około 1 cm od siebie, nie docinając do końca. Umieścić cukinie na patelni, posmarować każdą cukinię olejem. Grillować z zamkniętą pokrywą na dużym ogniu przez około 3 min. Zdjąć z grilla. Napełnić każdy plasterek dipem, a następnie posypać cukinię tartym serem i pancettą. Grillować aż ser się rozpuści, posypać posiekaną zieloną cebulą.
Cukinia faszerowana z mięsem
Składniki:
– 4 średnie cukinie
– 1 puszka sosu pomidorowego
– 1 kg mielonej wołowiny
– 1 słodka papryka, pokrojona w kostkę
– 2 średnie pomidory, posiekane
– 1 cebula, drobno posiekana
– 2 łyżeczki mielonego czosnku
– ½ łyżeczka soli
– ¼ łyżeczki pieprzu
– 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
– ¼ szklanki startego parmezanu
– ¼ szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć miazgę i drobno posiekać. Wlać sos pomidorowy na dno naczynia do pieczenia, ułożyć w nim wydrążone cukinie. Podgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni, dodać miąższ cukinii, wołowinę, paprykę, pomidory, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Gotować mieszając ok. 8 min. Dodać bazylię. W osobnej misce wymieszać parmezan i bułkę tartą. Ułożyć mieszankę wołową w cukinii, posypać wierzch każdej połówki cukinii ok. 2 łyżeczkami bułki tartej. Piec przez 20 min.
Spaghetti z cukinią vege
Składniki:
– cukinia
– oliwa z oliwek
– ząbki czosnku
– makaron spaghetti
– rozdrobniony parmezan
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Za pomocą tarki posiekać cukinię, a następnie rękami wycisnąć sok. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać posiekany czosnek, posiekaną cukinię i doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć cukinię. Ugotować makaron al dente i dodać gorący, odsączony makaron na patelnię. Wymieszać makaron i cukinię. Doprawić.
Cukinia z pulpecikami
Składniki:
– 1 kg chudej mielonej wołowiny
– 1 duże jajko
– ½ szklanki bułki tartej
– ¼ szklanki rozdrobnionego parmezanu
– ⅔ szklanki żółtej cebuli
– ¼ szklanki posiekanej pietruszki
– ½ łyżeczki cebuli w proszku
– ¼ łyżeczki oregano, suszone
– 5 ząbków czosnku, posiekane
– ½ łyżeczki pieprzu czarnego
– 3 łyżeczki soli koszernej
– ¼ szklanki oliwy z oliwek plus 1 łyżka stołowa
– pomidory krojone w puszce
– koncentrat pomidorowy
– 3 cukinie (ok. 8 filiżanek)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Wyłożyć dużą blachę folią i nasmarować oliwą z oliwek. W misce wymieszać mieloną wołowinę, jajko, bułkę tartą, parmezan, 2 łyżki mielonej cebuli, pietruszkę, cebulę w proszku, oregano, 1 łyżeczkę mielonego czosnku, ½ łyżeczki czarnego pieprzu i 1 łyżeczka soli. Z mikstury zrobić pulpeciki (ok. 12). Równomiernie ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec przez 10 min. W misce wymieszać ½ szklanki mielonej cebuli, ¼ szklanki oliwy, pozostały mielony czosnek i koncentrat pomidorowy. Gotować przez 4 min. Dodać puszkę pomidorów i 2 łyżeczki soli. Gotować ok. 1 godz. Dodać pieczone klopsiki i zanurzyć w sosie. Przykryć i gotować ok. 25 min. Cukinię zetrzeć na mandolinie. Podgrzać patelnię, dodać 1 łyżkę oliwy i cukinię, smażyć przez ok. 5-6 min. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Makaron z cukinii wrzucić do misek. Udekorować klopsikami, parmezanem i bazylią.
Zapiekanka grecka
Składniki:
– 1 kg cukinii
– 1/2 szklanki masła
– sól
– pieprz
– posiekana, świeża pietruszka
– 6 roztrzepanych jajek
– 4 łyżki startego sera
Przygotowanie:
Cukinię umyć i pokroić w grube plastry. Rozgrzać masło na patelni, dodać cukinię, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego. Przykryć i piec ok. 30 min. w piekarniku w temperaturze 180 st. C. Dodać jajka, posypać serem na wierzchu i piec pod przykryciem przez 3 do 4 min.
Zapiekanka mięsna z cukinią
Składniki:
– 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
– 1 średnia (170 g) posiekana cebula
– 500 g mielonego mięsa
– 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– sól dla smaku
– 1 kg cukinii, pokrojonej w plasterki
– 2 pomidory Roma, pokrojone w kostkę
– 1/2 szklanki świeżego koperku, posiekanego
– 1/3 szklanki (20 g) posiekanej świeżej pietruszki
– 1 zmiażdżony ząbek czosnku
– 1/3 szklanki wody lub bulionu drobiowego
– 1 puszka sosu pomidorowego
Przygotowanie:
Na patelnię wlać olej, podsmażyć cebulę. Dodać mieloną wołowinę, wymieszać z przyprawami, pieprzem i solą. Usmażyć. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć cukinię, mieloną wołowinę, połowę koperku i resztę składników. Przykryć i piec 45 min. Odkryć, wymieszać z resztą koperku, przykryć i ponownie piec jeszcze przez 15 min.
Chleb z cukinii
Składniki:
– 2/3 szklanki oliwy z oliwek
– 2 szklanki mąki uniwersalnej
– 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1 duża cytryna
– 2 duże jajka
– cukinia, grubo starta (ok. 2 i 1/2 szklanki)
– 1 szklanka orzechów włoskich, prażonych i posiekanych
– 2 łyżki stołowe białych nasion sezamu
– masło do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać cukry, a następnie zetrzeć skórkę z cytryny. Wmasować skórkę w cukry opuszkami palców. Dodać jajka i olej i wymieszać, aż będzie gładkie. Wymieszać z cukinią, a następnie wymieszać z mąką. Dodać orzechy włoskie. Podzielić ciasto na 2 lub 3 części. Posypać sezamem i piec 35 do 40 min. Schłodzić na stojaku.
zobacz również:
Orzechowe ciasto z cukinią
Zupa brokułowa z kalarepą i cukinią
Czekoladowe ciasto z cukinią
Cukinia – proste i smaczne przepisy