Czekoladowe ciasto z cukinią

22 października 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Lekko wilgotne, mocno czekoladowe ciasto dzięki zastosowaniu tego smacznego warzywa to ostatni krzyk mody kulinarnej!  Nie ma szans, żeby ktoś poznał, że w tym cieście jest warzywo… Smak jest łagodny i naturalnie słodki:

cccc222

składniki:

 

125 gram mąki pszennej

200 gram cukru trzcinowego

60 gram kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki soli morskiej

170 ml oleju

15 ml mleka

180 gram cukinii startej na tarce na dużych oczkach bez skóry

cukier puder

 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i przygotować blaszkę do pieczenia o średnicy około 18×18 cm.

Połączyć mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.

W drugiej misce połączyć olej i mleko, dodać do suchych składników. Mieszać i dodać cukinię.

Wlać ciasto do foremki uprzednio natłuszczonej i piec około 50 minut.

Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

 

 

 

 

125 gram mąki pszennej