Orzechowe ciasto z cukinią

22 marca 2024, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

ciacho2

  • 12,5 dag masła
  • 10 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 15 dag mąki
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 5 dag gorzkiej czekolady lub dwie łyżki kakao
  • mała cukinia
  • 15 dag marchewki

Gorzką czekoladę drobno posiekać, cukinie oraz marchewkę obrać a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Miękkie masło utrzeć ze szczypta soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wbić jaja. Mąkę wymieszać z proszkiem i mielonymi orzechami laskowymi. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Do masy wbić starta cukinię i marchewkę, dokładnie wymieszać. Do foremki przełożyć ciasto, piec 40 minut w temp. 175 stopni C.