Letni bigos z warzyw – różne przepisy na jarski bigos i nie tylko!

8 lipca 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Bigos wcale nie musi oznaczać świątecznej potrawy z kiszonej kapusty. Przepisów na bigos jest naprawdę wiele w tym na bigos z warzyw, bigos z kapustą i bez kapusty, bigos wegański, bigos z dodatkami, bigos z owocami i wiele innych. Przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na bigos z dodatkiem warzyw lub po prostu z warzyw. Smacznego.

 

bigos warzywny

Bigos z fasolki szparagowej

Składniki:
– 750g fasolki szparagowej
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 450g cienkiej kiełbasy
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 puszka pomidorów krojonych 400g
– 4 łyżeczki słodkiej papryki
– szczypta ostrej papryk,
– sól, pieprz
– olej do smażenia
– 1,5-2 szklanki wody

Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki i pokroić ją na 2-3 części. Na patelni podsmażyć kiełbasę, przełożyć ją do większego garnka. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotową cebulę przełożyć do garnka. Dodać fasolkę, pomidory z puszki, koncentrat, całość podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości fasolki. Doprawić i podawać ze świeżym pieczywem.

 

bigos z fasolą

Bigos z cukinii

Składniki:
– 2 kg cukinii
– 2 marchewki
– 3 cebule
– 5 pomidorów
– 400 g ulubionej kiełbasy
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– olej do smażenia
– 2 liście laurowe
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– słodka czerwona papryka
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a cukinię i kiełbasę pokroić w półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z kiełbasą, podsmażyć. Dodać marchewkę, posiekany czosnek, przesmażyć. Następnie dodać cukinię, liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, sól oraz pieprz do smaku. Całość smażyć przez 5-7 min. cały czas mieszając. Po tym czasie dodać pomidory, dusić przez 15 min. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

bigos z cukinii

Bigos z kapusty włoskiej i marchewki

Składniki:
– 1 kapusta włoska
– 1 i ½ l bulionu warzywnego
– 3 marchewki
– 1 liść laurowy
– ziele angielskie
– 1 cebula
– 1 łyżka oliwy
– 2 ząbki czosnku
– kilka pieczarek
– 2 pomidory
– kilka pomidorów suszonych w oliwie
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– sól i pieprz
– pęczek koperku
– kiełki do podania

Przygotowanie:
Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Podgotować. Dorzucić pokrojone w plastry marchewki, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Przykryć i gotować aż zmięknie. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić pokrojone pomidory. Poddusić i przełożyć do garnka z kapustą. Dodać pokrojone pieczarki i podgrzewać przez kilkanaście minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem dorzucić posiekany koperek. Na talerzu udekorować kiełkami.

 

bigos z marchewką

Bigos z brukselki i ciecierzycy

Składniki:
– ½ pęczka pietruszki o płaskich liściach
– 3 gałązki mięty
– 1 pęczek warzyw (łącznie 450 g, po 150 g marchewki, pora i selera)
– 1 cebula (75 g)
– 2 ząbki czosnku
– ½ chili
– 4 suszone morele
– 350 g brukselki
– 300 g ciecierzycy konserwowej
– 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
– 2 łyżki słodkiej papryki
– 2 łyżki gorącej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka soku z cytryny
– 500 ml wywaru z gorących warzyw
– 200 ml śmietany

Przygotowanie:
Umyć natkę pietruszki i miętę, wytrząsnąć, oderwać liście od łodyg i posiekać. Umyć, oczyścić i obrać marchewki, pory i selery na kawałki. Obrać cebulę i czosnek, dodać chili, wszystko rozdrobnić blenderem. Drobno posiekać morele. Oczyścić i umyć brukselkę. Odcedzić ciecierzycę. Włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem pietruszki i mięty do do garnka i gotować na wolnym ogniu. Dodać miętę i natkę pietruszki i zamieszać przed podaniem.

bigos z brukselki

Bigos z kalafiora i fasolki

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
– 2 pory, pokrojone grubo
– 2 marchewki, pokrojone
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
– ½ łyżeczki suszonego tymianku
– 2 ziemniaki, pokrojone
– 600 ml wywaru z warzyw
– ½ kalafiora
– 200 g zielonej fasolki
– 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
– puszka fasolki w sosie pomidorowym
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Podgrzać dużą patelnię, dodać oliwę z oliwek, cebulę i pory i smażyć przez 5 min. Dodać marchewkę, czosnek, paprykę i tymianek i wymieszać. Smażyć przez 5 min. Dodać ziemniaki i wywar warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 5 min., aż ziemniaki zmiękną, a następnie dodać kalafior i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 min. Dodać zieloną fasolę oraz fasolkę z puszki i gotować przez 3 min., następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem.

 

bigos z kalafiora

Bigos z kapusty i cukinii

Składniki:
– 1 duża kapusta stożkowa
– 1 średnia cukinia
– 4 pomidory
– 2 cebule
– 200 g kiełbasy
– 4 marchewki
– 1 pietruszka
– pęczek świeżego koperku
– liść laurowy
– kilka ziarenek pieprzu
– domowa vegeta
– sól, pieprz
– zielone tabasco (lub szczypta chili)

Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować i przełożyć do garnka. Zalać szklanką wody, dodać liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i łyżkę domowej vegety. Zagotować i przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień. Pokroić w kostkę cukinię, marchewkę, pietruszkę, cebulę i kiełbasę. Dodać do kapusty marchewkę, pietruszkę oraz cukinię, wymieszać i dalej gotować. Dodać pokrojone pomidory. Na patelni podsmażyć kiełbasę i cebulę. Dodać do kapusty. Przyprawić solą, pieprzem oraz tabasco lub chili. Dodać posiekany koperek.

 

bigos z kapusty włoskiej

Bigos z kabaczka

Składniki:
– 1 duży kabaczek
– 2 małe cebule
– 1 papryka czerwona
– 2 laski kiełbasy
– 3 pomidory
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– sól,pieprz
– słodka i ostra papryka
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę kiełbasę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy. Kabaczka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać do przesmażonej kiełbasy. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę, dodać do kabaczka. Dusić pod przykryciem do miękkości, gdy kabaczek zmięknie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dusić pod przykryciem przez kilka min.

 

bigos z papryką

Bigos z boczniaków i cebuli

Składniki:
– 500 g boczniaków
– 500 g cebuli
– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz
– liść laurowy
– ziele angielskie
– tymianek świeży

Przygotowanie:
Boczniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropić rozpuszczonym masłem, posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika w temp. 150 st. C, piec do momentu aż boczniaki staną się złote. Upieczone pokroić w paski. Cebulę przesmażyć na oleju do miękkości, dodać boczniaki, koncentrat i na koniec przyprawy. Dusić wszystko do miękkości, jak bigos tradycyjny.

 

bb

Bigos z kapusty i soczewicy z pieczarkami

Składniki:
– 1 kg białej kapusty
– 1 kg kiszonej kapusty
– 1 jabłko
– 1 szklanka soczewicy
– 1 garść suszonych śliwek
– 1 garść suszonych grzybów
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 300 g pieczarek
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
– 1/2 l bulionu warzywnego
– kilka ziaren ziela angielskiego
– kilka liści laurowych
– 3-4 goździki
– 1 łyżeczka tymianku
– kilka ziaren gorczycy
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Suszone grzyby namoczyć na noc. W dużym garnku zblanszować pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać poszatkowaną białą i kiszoną kapustę oraz starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Zalać 1/2 l bulionu warzywnego i gotować na wolnym ogniu. Dodać suszone grzyby i śliwki, przyprawy oraz przecier pomidorowy. Na koniec dodać soczewicę i pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki. Gotować bigos przez kilka godzin, aż składniki będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku.

bigos z pieczarkami

Bigos z jarmużu

Składniki:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– kilka pomidorów suszonych bez oleju
– puszka pomidorów
– 500 g jarmużu
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Cebule pokroić w kostkę i przyrumienić na suchej patelni, po chwili dodać czosnek, suszone pomidory i pomidory z puszki i całość podgotować ok 5 min. Po tym czasie dorzucić jarmuż. Doprawić solą i pieprzem.

 

ggg

Bigos z dyni i papryki

Składniki:
– 800 g dyni pokrojonej w kostkę
– 500 g kiełbasy
– 2 duże cebule
– 3 czerwone papryki
– 2 marchewki
– słoiczek (ok. 200 g) koncentratu pomidorowego
– kilka pieczarek
– przyprawy do smaku: słodka i ostra papryka, majeranek, lubczyk, sól i pieprz
– 3 liście laurowe
– olej do smażenia, u mnie rzepakowy

Przygotowanie:
W głębszym i szerszym garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podobnie pokroić paprykę i kiełbasę. Marchew i pieczarki pokroić w cienkie i krótkie paseczki, można w kostkę. Przesmażyć kiełbasę, następnie po kilku chwilach dodać paprykę. Po kilku minutach gdy lekko zmięknie wrzucić marchew, cebulę, pieczarki i dynię oraz liście laurowe, dusić do miękkości często mieszając. Dolać nieco wody. Pod koniec dodać koncentrat, wlać wodę i przyprawić do smaku, wymieszać dokładnie.

 

bigos na słodko

Bigos z młodej kapusty z kurkami

Składniki:
– 1 mała główka młodej kapusty
– 300 g kiełbasy
– 100 g świeżego boczku
– 2 marchewki
– 2 pomidory
– 1 cebula
– 200 g kurek
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 1,5 l bulionu wołowego
– pół pęczka koperku
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Kapustę obrać i poszatkować. Przełożyć do garnka z gorącym bulionem, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości kapusty (ok.20-30 min.), na małym ogniu. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć na patelnię z boczkiem. Na końcu dodać oczyszczone kurki. Kiedy kiełbasa się zrumieni, a cebula zeszkli zawartość patelni przełożyć do kapusty. Na końcu dodać sparzone i pokrojone w kostkę pomidory oraz oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość gotować jeszcze 15-20 min., aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wymieszać z przecierem pomidorowym i posiekanym koperkiem, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

hh

zobacz również:

 

Bigos z młodej kapusty

Pomysł na szybki i smaczny obiad – domowy pyszny obiad!

Wege obiad w 15 minut – pomysłowe wegańskie przepisy!

Potrawy z białej kapusty – przepisy na dania obiadowe