Letni bigos z warzyw – różne przepisy na jarski bigos i nie tylko!

8 lipca 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Bigos wcale nie musi oznaczać świątecznej potrawy z kiszonej kapusty. Przepisów na bigos jest naprawdę wiele w tym na bigos z warzyw, bigos z kapustą i bez kapusty, bigos wegański, bigos z dodatkami, bigos z owocami i wiele innych. Przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na bigos z dodatkiem warzyw lub po prostu z warzyw. Smacznego.

 

bigos warzywny

Bigos z fasolki szparagowej

Składniki:
– 750g fasolki szparagowej
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 450g cienkiej kiełbasy
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 puszka pomidorów krojonych 400g
– 4 łyżeczki słodkiej papryki
– szczypta ostrej papryk,
– sól, pieprz
– olej do smażenia
– 1,5-2 szklanki wody

Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki i pokroić ją na 2-3 części. Na patelni podsmażyć kiełbasę, przełożyć ją do większego garnka. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotową cebulę przełożyć do garnka. Dodać fasolkę, pomidory z puszki, koncentrat, całość podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości fasolki. Doprawić i podawać ze świeżym pieczywem.

 

bigos z fasolą

Bigos z cukinii

Składniki:
– 2 kg cukinii
– 2 marchewki
– 3 cebule
– 5 pomidorów
– 400 g ulubionej kiełbasy
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– olej do smażenia
– 2 liście laurowe
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– słodka czerwona papryka
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a cukinię i kiełbasę pokroić w półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z kiełbasą, podsmażyć. Dodać marchewkę, posiekany czosnek, przesmażyć. Następnie dodać cukinię, liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, sól oraz pieprz do smaku. Całość smażyć przez 5-7 min. cały czas mieszając. Po tym czasie dodać pomidory, dusić przez 15 min. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

bigos z cukinii

Bigos z kapusty włoskiej i marchewki

Składniki:
– 1 kapusta włoska
– 1 i ½ l bulionu warzywnego
– 3 marchewki
– 1 liść laurowy
– ziele angielskie
– 1 cebula
– 1 łyżka oliwy
– 2 ząbki czosnku
– kilka pieczarek
– 2 pomidory
– kilka pomidorów suszonych w oliwie
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– sól i pieprz
– pęczek koperku
– kiełki do podania

Przygotowanie:
Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Podgotować. Dorzucić pokrojone w plastry marchewki, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Przykryć i gotować aż zmięknie. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić pokrojone pomidory. Poddusić i przełożyć do garnka z kapustą. Dodać pokrojone pieczarki i podgrzewać przez kilkanaście minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem dorzucić posiekany koperek. Na talerzu udekorować kiełkami.

 

bigos z marchewką

Bigos z brukselki i ciecierzycy

Składniki:
– ½ pęczka pietruszki o płaskich liściach
– 3 gałązki mięty
– 1 pęczek warzyw (łącznie 450 g, po 150 g marchewki, pora i selera)
– 1 cebula (75 g)
– 2 ząbki czosnku
– ½ chili
– 4 suszone morele
– 350 g brukselki
– 300 g ciecierzycy konserwowej
– 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
– 2 łyżki słodkiej papryki
– 2 łyżki gorącej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka soku z cytryny
– 500 ml wywaru z gorących warzyw
– 200 ml śmietany

Przygotowanie:
Umyć natkę pietruszki i miętę, wytrząsnąć, oderwać liście od łodyg i posiekać. Umyć, oczyścić i obrać marchewki, pory i selery na kawałki. Obrać cebulę i czosnek, dodać chili, wszystko rozdrobnić blenderem. Drobno posiekać morele. Oczyścić i umyć brukselkę. Odcedzić ciecierzycę. Włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem pietruszki i mięty do do garnka i gotować na wolnym ogniu. Dodać miętę i natkę pietruszki i zamieszać przed podaniem.

bigos z brukselki

Bigos z kalafiora i fasolki

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
– 2 pory, pokrojone grubo
– 2 marchewki, pokrojone
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
– ½ łyżeczki suszonego tymianku
– 2 ziemniaki, pokrojone
– 600 ml wywaru z warzyw
– ½ kalafiora
– 200 g zielonej fasolki
– 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
– puszka fasolki w sosie pomidorowym
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Podgrzać dużą patelnię, dodać oliwę z oliwek, cebulę i pory i smażyć przez 5 min. Dodać marchewkę, czosnek, paprykę i tymianek i wymieszać. Smażyć przez 5 min. Dodać ziemniaki i wywar warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 5 min., aż ziemniaki zmiękną, a następnie dodać kalafior i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 min. Dodać zieloną fasolę oraz fasolkę z puszki i gotować przez 3 min., następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem.

 

bigos z kalafiora

Bigos z kapusty i cukinii

Składniki:
– 1 duża kapusta stożkowa
– 1 średnia cukinia
– 4 pomidory
– 2 cebule
– 200 g kiełbasy
– 4 marchewki
– 1 pietruszka
– pęczek świeżego koperku
– liść laurowy
– kilka ziarenek pieprzu
– domowa vegeta
– sól, pieprz
– zielone tabasco (lub szczypta chili)

Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować i przełożyć do garnka. Zalać szklanką wody, dodać liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i łyżkę domowej vegety. Zagotować i przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień. Pokroić w kostkę cukinię, marchewkę, pietruszkę, cebulę i kiełbasę. Dodać do kapusty marchewkę, pietruszkę oraz cukinię, wymieszać i dalej gotować. Dodać pokrojone pomidory. Na patelni podsmażyć kiełbasę i cebulę. Dodać do kapusty. Przyprawić solą, pieprzem oraz tabasco lub chili. Dodać posiekany koperek.

 

bigos z kapusty włoskiej

Bigos z kabaczka

Składniki:
– 1 duży kabaczek
– 2 małe cebule
– 1 papryka czerwona
– 2 laski kiełbasy
– 3 pomidory
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– sól,pieprz
– słodka i ostra papryka
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę kiełbasę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy. Kabaczka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać do przesmażonej kiełbasy. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę, dodać do kabaczka. Dusić pod przykryciem do miękkości, gdy kabaczek zmięknie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dusić pod przykryciem przez kilka min.

 

bigos z papryką

Bigos z boczniaków i cebuli

Składniki:
– 500 g boczniaków
– 500 g cebuli
– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz
– liść laurowy
– ziele angielskie
– tymianek świeży

Przygotowanie:
Boczniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropić rozpuszczonym masłem, posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika w temp. 150 st. C, piec do momentu aż boczniaki staną się złote. Upieczone pokroić w paski. Cebulę przesmażyć na oleju do miękkości, dodać boczniaki, koncentrat i na koniec przyprawy. Dusić wszystko do miękkości, jak bigos tradycyjny.

 

bb

Bigos z kapusty i soczewicy z pieczarkami

Składniki:
– 1 kg białej kapusty
– 1 kg kiszonej kapusty
– 1 jabłko
– 1 szklanka soczewicy
– 1 garść suszonych śliwek
– 1 garść suszonych grzybów
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 300 g pieczarek
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
– 1/2 l bulionu warzywnego
– kilka ziaren ziela angielskiego
– kilka liści laurowych
– 3-4 goździki
– 1 łyżeczka tymianku
– kilka ziaren gorczycy
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Suszone grzyby namoczyć na noc. W dużym garnku zblanszować pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać poszatkowaną białą i kiszoną kapustę oraz starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Zalać 1/2 l bulionu warzywnego i gotować na wolnym ogniu. Dodać suszone grzyby i śliwki, przyprawy oraz przecier pomidorowy. Na koniec dodać soczewicę i pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki. Gotować bigos przez kilka godzin, aż składniki będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku.

bigos z pieczarkami

Bigos z jarmużu

Składniki:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– kilka pomidorów suszonych bez oleju
– puszka pomidorów
– 500 g jarmużu
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Cebule pokroić w kostkę i przyrumienić na suchej patelni, po chwili dodać czosnek, suszone pomidory i pomidory z puszki i całość podgotować ok 5 min. Po tym czasie dorzucić jarmuż. Doprawić solą i pieprzem.

 

ggg

Bigos z dyni i papryki

Składniki:
– 800 g dyni pokrojonej w kostkę
– 500 g kiełbasy
– 2 duże cebule
– 3 czerwone papryki
– 2 marchewki
– słoiczek (ok. 200 g) koncentratu pomidorowego
– kilka pieczarek
– przyprawy do smaku: słodka i ostra papryka, majeranek, lubczyk, sól i pieprz
– 3 liście laurowe
– olej do smażenia, u mnie rzepakowy

Przygotowanie:
W głębszym i szerszym garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podobnie pokroić paprykę i kiełbasę. Marchew i pieczarki pokroić w cienkie i krótkie paseczki, można w kostkę. Przesmażyć kiełbasę, następnie po kilku chwilach dodać paprykę. Po kilku minutach gdy lekko zmięknie wrzucić marchew, cebulę, pieczarki i dynię oraz liście laurowe, dusić do miękkości często mieszając. Dolać nieco wody. Pod koniec dodać koncentrat, wlać wodę i przyprawić do smaku, wymieszać dokładnie.

 

bigos na słodko

Bigos z młodej kapusty z kurkami

Składniki:
– 1 mała główka młodej kapusty
– 300 g kiełbasy
– 100 g świeżego boczku
– 2 marchewki
– 2 pomidory
– 1 cebula
– 200 g kurek
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 1,5 l bulionu wołowego
– pół pęczka koperku
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Kapustę obrać i poszatkować. Przełożyć do garnka z gorącym bulionem, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości kapusty (ok.20-30 min.), na małym ogniu. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć na patelnię z boczkiem. Na końcu dodać oczyszczone kurki. Kiedy kiełbasa się zrumieni, a cebula zeszkli zawartość patelni przełożyć do kapusty. Na końcu dodać sparzone i pokrojone w kostkę pomidory oraz oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość gotować jeszcze 15-20 min., aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wymieszać z przecierem pomidorowym i posiekanym koperkiem, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

hh

zobacz również:

 

Bigos z młodej kapusty

Pomysł na szybki i smaczny obiad – domowy pyszny obiad!

Wege obiad w 15 minut – pomysłowe wegańskie przepisy!

Potrawy z białej kapusty – przepisy na dania obiadowe

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...