Potrawy z białej kapusty – przepisy na dania obiadowe

20 listopada 2017, dodał: pinkmause

Biała kapusta to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Jest doskonała zarówno na surowo jak i duszona, kiszona, gotowana czy zasmażana. To właśnie z niej przyrządza się typowe dania kuchni polskiej – bigos, gołąbki czy farsz do pierogów. Coraz częściej jednak zestawia się ją z oryginalnymi dodatkami.

Kapusta to skarbnica witaminy C oraz kwasu foliowego. Chroni przed nowotworami, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Sok z liści kapusty usuwa nadmiar wody z organizmu oraz łagodzi bóle i obrzęki. Pomaga też w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, pobudza pracę żołądka, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii, a dzięki zawartości błonnika osłabia głód. Poza tym kapusta ma stosunkowo dużą zawartość siarki, pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd cery.

Prezentujemy wybrane przepisy naszych Czytelników:

Kapusta duszona z papryką
Autor: Pyza

Składniki:
– 50 dkg kapusty
Kap1– 1 duża cebula
– 1,5 szkl. pokrojonej w dużą kostkę świeżej papryki kolorowej
– ok. 1 szkl. pokrojonych resztek wędliny, kiełbasy, mięsa pieczonego
– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
– 1 łyżka mąki pszennej
– 2 łyżki oleju
– przyprawy: 2 małe liście laurowe, 1/2 łyżeczki ziarenek kminku, 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku, 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego
– sól do smaku

Przygotowanie:
Kapustę siekamy, zalewamy 1 szkl. wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kminek, dusimy 10-15 min. Na patelni rozgrzewamy olej, zrumieniamy wędlinę/kiełbasę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, obsmażamy chwilę, posypujemy mąką, mieszamy dokładnie i zalewamy 0,5 szkl. wody, zagotowujemy, przekładamy do podduszonej kapusty. Dodajemy koncentrat, lubczyk, pieprz i dusimy ok. 15 min. Dobrze jeśli potrawa może odpocząć 10-15 min przed podaniem. A podajemy z pieczywem albo ziemniakami, posypaną zieloną pietruszką.

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Autor: aliss06

Składniki:
Ciasto:
– 2 jajka
Kap2– 5 dkg drożdży
– 1 łyżka cukru
– 1/2 l mleka
– 1/2 szklanki oleju
– mąka (ile zabierze ciasto)
Farsz:
– 50 dkg kapusty
– cebula
– 2 dkg grzybów
– cukier, sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:
Drożdże rozrobić z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. Jak urośnie dodać resztę składników i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dobrze wyrobić i odstawić na ok 1 h do wyrośnięcia. FARSZ: Kapustę posiekać, zalać wrzątkiem i ugotować. Umyte i namoczone wcześniej grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem wrzucić do odsączonej kapusty. Pogotować chwilę, aby płyn odparował. Na oleju zrumienić posiekaną cebulę, dodać do kapusty i chwilę razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok. 2-3 mm i kroić kwadraty o boku 10 cm. Nakładać po łyżce farszu i sklejać po przekątnej. Można również nakładać farsz na brzegu ciasta i zwijać jak roladę. Odciąć od reszty i pokroić na mniejsze roladki. Gotowe paszteciki układać na blaszce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub całym jajkiem. Piec aż się zarumienią.

Pieczone mielone z kapustą w sosie pomidorowym
Autor: Dzikowiec

Składniki:
– 500 g mięsa mielonego
Kap3– 1 cebula
– 2 jajka
– duża garść pokrojonej białej kapusty
– 1 kajzerka namoczona w wodzie
– przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany
– olej do smażenia
– sos: 1 puszka pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 mała marchew, 1 łyżka oleju, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra, bazylia, oregano

Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy sos: na łyżce oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i startą na tarce marchew. Dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładką masę, przyprawiamy do smaku. W misce mieszamy: mięso, odciśniętą z wody kajzerkę, cebulę startą na tarce, jajka, kapustę i przyprawy. Formujemy niewielkie kotlety i podsmażamy na oleju – tylko do zabielenia z obu stron. Po podsmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gotowe kotlety zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut.

Krokiety ze słodką kapustą
Autor: Isia

Składniki:
– mała główka włoskiej lub słodkiej kapusty
Kap4– 25 dag boczku
– duża cebula
– 3 łyżki oliwy
– 3 łyżki smalcu
– 4 ugotowane ziemniaki
– jajko
– mąka i bułka tarta
– kostka bulionu
– pieprz, sól

Przygotowanie:
Ugotować kapustę przekrojoną na 4 części z dodatkiem kostki bulionowej. Potem odcedzić, odcisnąć i wraz z posiekana cebulą przesmażyć na masełku, zemleć razem z boczkiem. Wymieszać powstałą masę z jajem i przepuszczonymi przez praskę ziemniakami, doprawić do smaku. Formować w zwilżonych rękach podłużne krokiety, lekko obtaczać w mące i bułce, smażyć z obu stron. Idealnie pasują do mięs i ryb.

Zapiekanka włoska z mięsem, kapustą i ryżem
Autor: czekoladka

Składniki:
– 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
– 60 dag kapusty
Kap5– 30 dag ryżu
– czerwona papryka
– duża cebula
– słoiczek przecieru pomidorowego
– 4 łyżki startego żółtego sera
– sól, pieprz
– 4 suszone grzyby
– 3 łyżki masła
– szczypta ostrej papryki lub chilli

Przygotowanie:
Kapustę umyć, drobno poszatkować. Zanurzyć na 5 min w osolonym wrzątku, odcedzić, następnie wymieszać z łyżką masła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok. 30 min w temp. 170 st. Ryż zalać wodą, dodać suszone grzyby, posolić, gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie odcedzić, grzyby drobno posiekać, do ryżu dodać pozostałe 2 łyżki masła. Mięso umyć, osuszyć i zmielić, doprawić do smaku solą i pieprze. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do mięsa. Dusić chwilę. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, połączyć z mięsem, dusić ok. 5 min. Dodać przecier pomidorowy, podlać odrobiną wody, zagotować. Kapustę wymieszać z ryżem i mięsem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem. Piec ok. 20 min. w temp. 180 st.

Łazanki z pieczarkami i kapustą
Autor: pero33

Składniki:
– pół główki białej kapusty
– 250 g makaronu łazanki
Kap6– 2 cebule
– 250 g pieczarek
– 100 g kiełbasy
– 80 g boczku
– 4 łyżki oliwy lub oleju
– sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować. Podlać ją wodą, posolić (ok. łyżką soli) i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Potem ją odcedzić. Obrać cebule i pokroić ją w kostkę. Pieczarki także oczyścić i pokroić. Doprawić je solą i pieprzem i wszystko razem podsmażyć. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i także podsmażyć. Dodać do usmażonych pieczarek. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki połączyć i smażyć ok. 5 min. Doprawić solą, pieprzem i vegetą.

Pierogi z kapustą i serem
Autor: Dobrodziejka

Składniki:
Farsz:
– 60 dag słodkiej kapusty
– sól
Kap7– 20 dag białego sera
– duża cebula
– łyżka masła
– pieprz
– gałka muszkatałowa
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– jajko
– sól
– 3/4 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:
Kapustę opłukać, osączyć i cienko poszatkować, ugotować w małej ilości osolonej wody. Odcedzić, odcisnąć, zmielić w maszynce wraz z serem. Cebulę posikać i usmażyć na szklisty kolor, dodać do sera i kapusty. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać. Zagnieść składniki na ciasto, lepić pierogi, podawać z boczkiem przesmażonym lub słoninką.

Żeberka z kapustą
Autor: pinkmause

Składniki:
– 1, 5 kg żeberek
kapusta8– średnia główka kapusty
– 3 marchewki
– 1 seler
– 1 pietruszka
– pół litra piwa
– 2 łyżki mąki
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek, zioła

Przygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć, oprószyć mąką i obsmażyć na patelni. Kapustę posiekać. Pozostałe warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żeberka przełożyć do brytfanki, nałożyć na to warzywa, zalać piwem, dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem około godziny. Pilnować, by podczas duszenia mięso i warzywa były przykryte piwem (dolewać jeśli odparuje). Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem czy makaronem.

Cielęcina z kapustą
Autor: pinkmause

Składniki:
– 1 mała kapusta
kapusta9– 800 gram cielęciny
– 1 duża marchew
– olej do smażenia
– mały pęczek natki pietruszki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– świeżo mielony czarny pieprz
– świeżo mielona sól morska
– przyprawa do gulaszu
– 0,5 kostki- bulion cielęcy

Przygotowanie:
Mięso przepłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pokrojone oprószamy przyprawami. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przygotowaną cielęcinę. Smażymy całość do momentu jak mięso będzie miękkie. Kapustę cienko szatkujemy, a marchew ścieramy na tarte o grubych oczkach. Przygotowane warzywa obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlewamy bulionem cielęcym otrzymanym przez rozpuszczenie kostki w 3 szklanki wody. Warzywa dusimy do miękkości. Do gotowych warzyw dodajemy cielęcinę. Całość podgrzewamy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Gołąbki na parze z sosem bolognese
Autor: Redakcja

Składniki:
– włoska kapusta – 12 sztuk liści
Kap10– chuda mielona wołowina lub mielone mięso z indyka – 500 g
– Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr – 1 sztuka
– Rama Classic – 2 łyżki
– pomidory krojone z puszki – 400 g
– cebula – 1 sztuka
– natka pietruszki – 2 łyżki
– ząbki czosnku – 2 sztuki

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz, pietruszkę dokładnie umyj. Wszystkie warzywa drobno pokrój. Z kapusty oddziel 12 liści i każdy przez około minutę blanszuj w gotującej się wodzie. Liście powinny lekko zmięknąć, ale pozostać jędrne. Po wyjęciu z wody osusz je na papierowym ręczniku kuchennym. Na margarynie przesmaż czosnek i cebulę, a gdy się zeszklą, dodaj mięso mielone. Całość smaż i mieszaj. W kolejnym kroku dodaj pomidory oraz zapewniający idealne doprawienie Fix Knorr Spaghetti Bolognese extra ziołowe. Dokładnie go rozprowadź w daniu i całość doprowadź do wrzenia. Sos pozostaw na ogniu jeszcze przez 10 minut, by odparował płyn. Pod koniec wrzuć zieloną pietruszkę.
Około 2-3 łyżki mięsnego nadzienia ułóż w wewnętrznym zagłębieniu liścia kapusty, przy jego brzegu. Aby farsz nie uciekł, zagnij boki liścia do środka i ściśle zwiń roladkę. Postępuj tak z każdym liściem kapusty. Gotowe gołąbki gotuj na parze, w specjalnym garnku lub na sicie do tego przeznaczonym, przez około 5 minut.

Gołąbki z grzybami i kaszą bulgur

Składniki:
– 2 szklanki wody
Kap11– 1/2 szklanki suszonych borowików
– 1 1/4 filiżanki surowej kaszy bulgur
– 2 łyżeczki masła
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
– 2/3 szklanki drobno pokrojonego selera
– 2/3 szklanki drobno pokrojonej marchewki
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– kiełbasa z indyka
– 12 dużych liści kapusty włoskiej
– 2 szklanki rozgniecionych pomidorów w puszce
– 1 1/2 łyżki octu z czerwonego wina
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Zagotować 2 szklanki wody, wrzucić grzyby, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Odkryć, wymieszać, zagotować. Dodać kaszę bulgur, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 30 min. Rozgrzać olej masło w dużej patelni, dodać cebulę, seler, marchew i zgnieciony czosnek, dusić 7 min. lub do miękkości. Dodać warzywa do kaszy z grzybami, lekko wymieszać. Dodać sól i pieprz. Zdjąć skórkę z kiełbasy. Pokroić i dodać do kaszy, dobrze wymieszać. Podgotować liście kapusty, najlepiej na parze. Ostudzić i osuszyć. Zawijać kaszę w kapustę (ok. 1/2 szklanki). Ułożyć w brytfance. Podlać lekko wodą. Piec przykryte ok. 30 min., dodając wody. Wymieszać pomidory, odrobinę octu winnego i cukier w garnku, gotować na średnim ogniu 5 min., mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, wymieszać z natką pietruszki . Podawać z gołąbkami.

Kapusta faszerowana

Składniki:
– kapusta o wadze 2,5 kg
Kap12– 80 dag mielonej wieprzowiny
– 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
– posiekana cebula
– 2 jajka
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– szklanka bulionu warzywnego
– 2 puszki krojonych pomidorów
– 3 łyżki oleju
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, przekrój na sześć części. Nie wycinaj głąba. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż kawałki kapusty i gotuj na średnim ogniu 15 min, a następnie wyjmij na półmisek. Mięso wyrób z ryżem, jajkami, śmietaną. Dopraw papryką, solą i pieprzem. W każdym kawałku kapusty rozchyl po kilka liści i nałóż farsz. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika (190 st. C). Piecz 30 minut, często polewając bulionem wymieszanym z olejem. Pomidory włóż do garnka, dopraw solą i pieprzem. Duś 10 min, następnie przełóż do kapusty i piecz kolejne 20 min. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.

Zupa kapuściana

Składniki:
– wołowina z kością – 50 dkg
Kap13– rosół z kury
– biała kapusta – 50 dkg
– woda ok. 1.5 litra
– ziemniaki – 2 szt
– pomidory – 2 szt
– marchewka – 1 szt
– pietruszka – 1 szt
– cebula – 1 szt
– masło – 2 łyżki
– kilka liści laurowych

Przygotowanie:
Do wywaru z rosołu lub kostki wkładamy umytą i poszatkowaną kapustę, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy aż zmiękną. Następnie dodajemy łyżkę masła, pokrojony drobno koperek, łyżkę majeranku. Na koniec zabielamy zupę śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kotlety z kapustą

Składniki:
– 1/2 kg białej kapusty
Kap14– 1/2 kg mięsa mielonego
– 2 jajka
– duża cebula
– sól, pieprz
– kminek
– oregano
– 1 szklanka kaszy manny
– tarta bułka
– olej
– 3/4 szklanki bulionu drobiowego
– 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Kapustę poszatkuj drobno, wymieszaj z mięsem, jajkami, posiekaną cebulą, solą, pieprzem, kminkiem i oregano do smaku, dokładnie wymieszaj. Wsyp kaszę i jeszcze raz wymieszaj. Z masy formuj płaskie kotlety, obtaczaj w tartej bułce. Smaż na oleju z obu stron na rumiano. Przełóż do rondla, podlej bulionem, duś ok. 40 min na małym ogniu. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy, przypraw do smaku.

Zobacz również:

 

  1. Ciasta bez pieczenia – przepisy

  2. Dania z kurkami

  3. Bitki wołowe, wieprzowe – różne przepisy na smaczny obiad

  4. Szynka pieczenie i różne dania – jak upiec pyszną szynkę?

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Krem z nano złotem i kwasem hialuronowym i ekstraktem z mango
Profesjonalny skład dla pielęgnacji każdego typu cery - wysoka jakość w dobrej cenie!
Cena:
59,00 zł
Body wyszczuplające i modelujące
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Aktywna podstawka do wody
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
Bestsellerowa bateria wannowa + zestaw prysznicowy!
Sprawdź najlepszą jakość w najlepszej cenie z 2-letnią gwarancją!
Cena:
68,99 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com!

FORUM - bieżące dyskusje

Włosy a ozdoby ślubne
Białe ozdoby są najlepsze, delikatne kwiaty, siateczka, tiara, zależy od typu urody i rodzaju sukienki
Projekt domu gotowy i indywidualny
Gotowe są tańsze, a ja bym wolała mniej na niego wydać, bo...
Urlop na wsi
A ja bardzo dobrze wspominam wakacje jakie spędziliśmy rodzinnie w Bajkowym Zakątku....
Jak dbać o włosy?
Warto zakwaszać włosy po umyciu (woda + ocet jabłkowy), żeby zamknąć łuskę włosa...