Potrawy z białej kapusty – przepisy na dania obiadowe

20 listopada 2017, dodał: pinkmause

Biała kapusta to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Jest doskonała zarówno na surowo jak i duszona, kiszona, gotowana czy zasmażana. To właśnie z niej przyrządza się typowe dania kuchni polskiej – bigos, gołąbki czy farsz do pierogów. Coraz częściej jednak zestawia się ją z oryginalnymi dodatkami.

Kapusta to skarbnica witaminy C oraz kwasu foliowego. Chroni przed nowotworami, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Sok z liści kapusty usuwa nadmiar wody z organizmu oraz łagodzi bóle i obrzęki. Pomaga też w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, pobudza pracę żołądka, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii, a dzięki zawartości błonnika osłabia głód. Poza tym kapusta ma stosunkowo dużą zawartość siarki, pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd cery.

Prezentujemy wybrane przepisy naszych Czytelników:

Kapusta duszona z papryką
Autor: Pyza

Składniki:
– 50 dkg kapusty
Kap1– 1 duża cebula
– 1,5 szkl. pokrojonej w dużą kostkę świeżej papryki kolorowej
– ok. 1 szkl. pokrojonych resztek wędliny, kiełbasy, mięsa pieczonego
– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
– 1 łyżka mąki pszennej
– 2 łyżki oleju
– przyprawy: 2 małe liście laurowe, 1/2 łyżeczki ziarenek kminku, 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku, 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego
– sól do smaku

Przygotowanie:
Kapustę siekamy, zalewamy 1 szkl. wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kminek, dusimy 10-15 min. Na patelni rozgrzewamy olej, zrumieniamy wędlinę/kiełbasę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, obsmażamy chwilę, posypujemy mąką, mieszamy dokładnie i zalewamy 0,5 szkl. wody, zagotowujemy, przekładamy do podduszonej kapusty. Dodajemy koncentrat, lubczyk, pieprz i dusimy ok. 15 min. Dobrze jeśli potrawa może odpocząć 10-15 min przed podaniem. A podajemy z pieczywem albo ziemniakami, posypaną zieloną pietruszką.

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Autor: aliss06

Składniki:
Ciasto:
– 2 jajka
Kap2– 5 dkg drożdży
– 1 łyżka cukru
– 1/2 l mleka
– 1/2 szklanki oleju
– mąka (ile zabierze ciasto)
Farsz:
– 50 dkg kapusty
– cebula
– 2 dkg grzybów
– cukier, sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:
Drożdże rozrobić z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. Jak urośnie dodać resztę składników i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dobrze wyrobić i odstawić na ok 1 h do wyrośnięcia. FARSZ: Kapustę posiekać, zalać wrzątkiem i ugotować. Umyte i namoczone wcześniej grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem wrzucić do odsączonej kapusty. Pogotować chwilę, aby płyn odparował. Na oleju zrumienić posiekaną cebulę, dodać do kapusty i chwilę razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok. 2-3 mm i kroić kwadraty o boku 10 cm. Nakładać po łyżce farszu i sklejać po przekątnej. Można również nakładać farsz na brzegu ciasta i zwijać jak roladę. Odciąć od reszty i pokroić na mniejsze roladki. Gotowe paszteciki układać na blaszce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub całym jajkiem. Piec aż się zarumienią.

Pieczone mielone z kapustą w sosie pomidorowym
Autor: Dzikowiec

Składniki:
– 500 g mięsa mielonego
Kap3– 1 cebula
– 2 jajka
– duża garść pokrojonej białej kapusty
– 1 kajzerka namoczona w wodzie
– przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany
– olej do smażenia
– sos: 1 puszka pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 mała marchew, 1 łyżka oleju, przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra, bazylia, oregano

Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy sos: na łyżce oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i startą na tarce marchew. Dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładką masę, przyprawiamy do smaku. W misce mieszamy: mięso, odciśniętą z wody kajzerkę, cebulę startą na tarce, jajka, kapustę i przyprawy. Formujemy niewielkie kotlety i podsmażamy na oleju – tylko do zabielenia z obu stron. Po podsmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gotowe kotlety zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut.

Krokiety ze słodką kapustą
Autor: Isia

Składniki:
– mała główka włoskiej lub słodkiej kapusty
Kap4– 25 dag boczku
– duża cebula
– 3 łyżki oliwy
– 3 łyżki smalcu
– 4 ugotowane ziemniaki
– jajko
– mąka i bułka tarta
– kostka bulionu
– pieprz, sól

Przygotowanie:
Ugotować kapustę przekrojoną na 4 części z dodatkiem kostki bulionowej. Potem odcedzić, odcisnąć i wraz z posiekana cebulą przesmażyć na masełku, zemleć razem z boczkiem. Wymieszać powstałą masę z jajem i przepuszczonymi przez praskę ziemniakami, doprawić do smaku. Formować w zwilżonych rękach podłużne krokiety, lekko obtaczać w mące i bułce, smażyć z obu stron. Idealnie pasują do mięs i ryb.

Zapiekanka włoska z mięsem, kapustą i ryżem
Autor: czekoladka

Składniki:
– 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
– 60 dag kapusty
Kap5– 30 dag ryżu
– czerwona papryka
– duża cebula
– słoiczek przecieru pomidorowego
– 4 łyżki startego żółtego sera
– sól, pieprz
– 4 suszone grzyby
– 3 łyżki masła
– szczypta ostrej papryki lub chilli

Przygotowanie:
Kapustę umyć, drobno poszatkować. Zanurzyć na 5 min w osolonym wrzątku, odcedzić, następnie wymieszać z łyżką masła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok. 30 min w temp. 170 st. Ryż zalać wodą, dodać suszone grzyby, posolić, gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie odcedzić, grzyby drobno posiekać, do ryżu dodać pozostałe 2 łyżki masła. Mięso umyć, osuszyć i zmielić, doprawić do smaku solą i pieprze. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do mięsa. Dusić chwilę. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, połączyć z mięsem, dusić ok. 5 min. Dodać przecier pomidorowy, podlać odrobiną wody, zagotować. Kapustę wymieszać z ryżem i mięsem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem. Piec ok. 20 min. w temp. 180 st.

Łazanki z pieczarkami i kapustą
Autor: pero33

Składniki:
– pół główki białej kapusty
– 250 g makaronu łazanki
Kap6– 2 cebule
– 250 g pieczarek
– 100 g kiełbasy
– 80 g boczku
– 4 łyżki oliwy lub oleju
– sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować. Podlać ją wodą, posolić (ok. łyżką soli) i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Potem ją odcedzić. Obrać cebule i pokroić ją w kostkę. Pieczarki także oczyścić i pokroić. Doprawić je solą i pieprzem i wszystko razem podsmażyć. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i także podsmażyć. Dodać do usmażonych pieczarek. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki połączyć i smażyć ok. 5 min. Doprawić solą, pieprzem i vegetą.

Pierogi z kapustą i serem
Autor: Dobrodziejka

Składniki:
Farsz:
– 60 dag słodkiej kapusty
– sól
Kap7– 20 dag białego sera
– duża cebula
– łyżka masła
– pieprz
– gałka muszkatałowa
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– jajko
– sól
– 3/4 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:
Kapustę opłukać, osączyć i cienko poszatkować, ugotować w małej ilości osolonej wody. Odcedzić, odcisnąć, zmielić w maszynce wraz z serem. Cebulę posikać i usmażyć na szklisty kolor, dodać do sera i kapusty. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać. Zagnieść składniki na ciasto, lepić pierogi, podawać z boczkiem przesmażonym lub słoninką.

Żeberka z kapustą
Autor: pinkmause

Składniki:
– 1, 5 kg żeberek
kapusta8– średnia główka kapusty
– 3 marchewki
– 1 seler
– 1 pietruszka
– pół litra piwa
– 2 łyżki mąki
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek, zioła

Przygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć, oprószyć mąką i obsmażyć na patelni. Kapustę posiekać. Pozostałe warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żeberka przełożyć do brytfanki, nałożyć na to warzywa, zalać piwem, dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem około godziny. Pilnować, by podczas duszenia mięso i warzywa były przykryte piwem (dolewać jeśli odparuje). Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem czy makaronem.

Cielęcina z kapustą
Autor: pinkmause

Składniki:
– 1 mała kapusta
kapusta9– 800 gram cielęciny
– 1 duża marchew
– olej do smażenia
– mały pęczek natki pietruszki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– świeżo mielony czarny pieprz
– świeżo mielona sól morska
– przyprawa do gulaszu
– 0,5 kostki- bulion cielęcy

Przygotowanie:
Mięso przepłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pokrojone oprószamy przyprawami. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przygotowaną cielęcinę. Smażymy całość do momentu jak mięso będzie miękkie. Kapustę cienko szatkujemy, a marchew ścieramy na tarte o grubych oczkach. Przygotowane warzywa obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlewamy bulionem cielęcym otrzymanym przez rozpuszczenie kostki w 3 szklanki wody. Warzywa dusimy do miękkości. Do gotowych warzyw dodajemy cielęcinę. Całość podgrzewamy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Gołąbki na parze z sosem bolognese
Autor: Redakcja

Składniki:
– włoska kapusta – 12 sztuk liści
Kap10– chuda mielona wołowina lub mielone mięso z indyka – 500 g
– Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr – 1 sztuka
– Rama Classic – 2 łyżki
– pomidory krojone z puszki – 400 g
– cebula – 1 sztuka
– natka pietruszki – 2 łyżki
– ząbki czosnku – 2 sztuki

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz, pietruszkę dokładnie umyj. Wszystkie warzywa drobno pokrój. Z kapusty oddziel 12 liści i każdy przez około minutę blanszuj w gotującej się wodzie. Liście powinny lekko zmięknąć, ale pozostać jędrne. Po wyjęciu z wody osusz je na papierowym ręczniku kuchennym. Na margarynie przesmaż czosnek i cebulę, a gdy się zeszklą, dodaj mięso mielone. Całość smaż i mieszaj. W kolejnym kroku dodaj pomidory oraz zapewniający idealne doprawienie Fix Knorr Spaghetti Bolognese extra ziołowe. Dokładnie go rozprowadź w daniu i całość doprowadź do wrzenia. Sos pozostaw na ogniu jeszcze przez 10 minut, by odparował płyn. Pod koniec wrzuć zieloną pietruszkę.
Około 2-3 łyżki mięsnego nadzienia ułóż w wewnętrznym zagłębieniu liścia kapusty, przy jego brzegu. Aby farsz nie uciekł, zagnij boki liścia do środka i ściśle zwiń roladkę. Postępuj tak z każdym liściem kapusty. Gotowe gołąbki gotuj na parze, w specjalnym garnku lub na sicie do tego przeznaczonym, przez około 5 minut.

Gołąbki z grzybami i kaszą bulgur

Składniki:
– 2 szklanki wody
Kap11– 1/2 szklanki suszonych borowików
– 1 1/4 filiżanki surowej kaszy bulgur
– 2 łyżeczki masła
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
– 2/3 szklanki drobno pokrojonego selera
– 2/3 szklanki drobno pokrojonej marchewki
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– kiełbasa z indyka
– 12 dużych liści kapusty włoskiej
– 2 szklanki rozgniecionych pomidorów w puszce
– 1 1/2 łyżki octu z czerwonego wina
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Zagotować 2 szklanki wody, wrzucić grzyby, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Odkryć, wymieszać, zagotować. Dodać kaszę bulgur, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 30 min. Rozgrzać olej masło w dużej patelni, dodać cebulę, seler, marchew i zgnieciony czosnek, dusić 7 min. lub do miękkości. Dodać warzywa do kaszy z grzybami, lekko wymieszać. Dodać sól i pieprz. Zdjąć skórkę z kiełbasy. Pokroić i dodać do kaszy, dobrze wymieszać. Podgotować liście kapusty, najlepiej na parze. Ostudzić i osuszyć. Zawijać kaszę w kapustę (ok. 1/2 szklanki). Ułożyć w brytfance. Podlać lekko wodą. Piec przykryte ok. 30 min., dodając wody. Wymieszać pomidory, odrobinę octu winnego i cukier w garnku, gotować na średnim ogniu 5 min., mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, wymieszać z natką pietruszki . Podawać z gołąbkami.

Kapusta faszerowana

Składniki:
– kapusta o wadze 2,5 kg
Kap12– 80 dag mielonej wieprzowiny
– 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
– posiekana cebula
– 2 jajka
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– szklanka bulionu warzywnego
– 2 puszki krojonych pomidorów
– 3 łyżki oleju
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, przekrój na sześć części. Nie wycinaj głąba. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż kawałki kapusty i gotuj na średnim ogniu 15 min, a następnie wyjmij na półmisek. Mięso wyrób z ryżem, jajkami, śmietaną. Dopraw papryką, solą i pieprzem. W każdym kawałku kapusty rozchyl po kilka liści i nałóż farsz. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika (190 st. C). Piecz 30 minut, często polewając bulionem wymieszanym z olejem. Pomidory włóż do garnka, dopraw solą i pieprzem. Duś 10 min, następnie przełóż do kapusty i piecz kolejne 20 min. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.

Zupa kapuściana

Składniki:
– wołowina z kością – 50 dkg
Kap13– rosół z kury
– biała kapusta – 50 dkg
– woda ok. 1.5 litra
– ziemniaki – 2 szt
– pomidory – 2 szt
– marchewka – 1 szt
– pietruszka – 1 szt
– cebula – 1 szt
– masło – 2 łyżki
– kilka liści laurowych

Przygotowanie:
Do wywaru z rosołu lub kostki wkładamy umytą i poszatkowaną kapustę, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy aż zmiękną. Następnie dodajemy łyżkę masła, pokrojony drobno koperek, łyżkę majeranku. Na koniec zabielamy zupę śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kotlety z kapustą

Składniki:
– 1/2 kg białej kapusty
Kap14– 1/2 kg mięsa mielonego
– 2 jajka
– duża cebula
– sól, pieprz
– kminek
– oregano
– 1 szklanka kaszy manny
– tarta bułka
– olej
– 3/4 szklanki bulionu drobiowego
– 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Kapustę poszatkuj drobno, wymieszaj z mięsem, jajkami, posiekaną cebulą, solą, pieprzem, kminkiem i oregano do smaku, dokładnie wymieszaj. Wsyp kaszę i jeszcze raz wymieszaj. Z masy formuj płaskie kotlety, obtaczaj w tartej bułce. Smaż na oleju z obu stron na rumiano. Przełóż do rondla, podlej bulionem, duś ok. 40 min na małym ogniu. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy, przypraw do smaku.

Zobacz również:

 

  1. Ciasta bez pieczenia – przepisy

  2. Dania z kurkami

  3. Bitki wołowe, wieprzowe – różne przepisy na smaczny obiad

  4. Szynka pieczenie i różne dania – jak upiec pyszną szynkę?

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Figi korygujące efekt brazylijski
Efekt PUSH - UP - HIT!
Cena:
33 zł
Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Wyciskarka Sana
Sklep Eujuicers.pl
Cena:
1670 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Erotyczne gadżety
Jeśli o mnie chodzi to bardzo lubimy z narzeczonym urozmaicać sobie czas...
Tłusta skóra 25lat
Ja w ogóle mam dodatkowo atopową to dopiero jest kosmos, ogólnie trzeba dbać...
Kosmetyki na zmarszczki
Ja to ogólnie uważam, na to czego używam ponieważ mam atopową skórę, która wymaga...
Akcje na Facebooku - nagrody do wyg…
Dziewczyny, fajny konkurs na fejsie z okazji Dnia Matki. Nagrody to vouchery na...