Ekspresowe ciasta bez pieczenia – 6 super przepisów!
W dzisiejszych czasach naszym wrogiem jest czas. Bardzo często żyjemy w pośpiechu i staramy się robić wszystko jak najłatwiej i najszybciej. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepisy na ciasta bez pieczenia. Jest to nie tylko dobra opcja przy braku czasu, ale również i świetne rozwiązanie kiedy nie mamy piekarnika lub po prostu mamy ochotę na trochę inne ciasto. Zobaczcie sami.
Czekoladowe
Co kupić?
- pół szklanki wody
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 -5 łyżek kakao
- mleko w proszku
- opakowanie herbatników
- pół szklanki rodzynek
- dowolne bakalie
- galaretki, draże itp.
Przygotowanie:
Torcik bakaliowy
Co kupić?
- 25 dag podłużnych biszkoptówPoncz:
- 1/2 szklanki białego wina
- 50 ml rumu
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego lub malinowego
- 1,5 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 25 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 10 dag uprażonych płatków migdałowychDekoracja:
- bita śmietana
- kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie
Przygotowanie:
Podobnie wykonać drugą warstwę z biszkoptów, dżemu, kremu i płatków. Wstawić do lodówki. Gdy krem stwardnieje, zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki ciasta resztą kremu i obkleić płatkami. Udekorować herbatnikami i bitą śmietaną. Wstawić do lodówki.
Ptasie mleczko
Co kupić?
- 3 waniliowe serki homogenizowane
- galaretka truskawkowa
- galaretka pomarańczowa
- 1/2 l śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 10 dag biszkoptów
- puszka brzoskwiń w syropie lub truskawki
Przygotowanie:
Herbatniki przekładane masą chałwową
Co kupić?
- duża 2 paczki herbatników
- dwa serki mascarpone
- dwa batony chałwy po 120 gram
- pół szklanki mleka
- łyżka masła
- łyżka oleju kokosowego
- śmietanfix
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć lub zmiksować w blenderze, dodać rozpuszczony tłuszcz, mleko i część wyłożyć na tortownicę. Do serków dodać pokruszoną chałwę oraz śmietanfix, całość zmiksować na gładką masę. Masą polać herbatniki, następnie część pokruszonych herbatników wyłożyć na masę i tak dalej.
Sernik z musem truskawkowym
Co kupić?
- 1 op. Sernika błyskawicznego oryginalnego Delecta
- 1 op. Galaretki o smaku truskawkowym Delecta
- 1 op. Galaretki o smaku agrestowym Delecta
- 2 płaskie łyżki żelatyny Delecta
- 400 ml zimnego mleka
- 2 serki waniliowe homogenizowane (300g)
- 250 ml gorącej wody (do galaretek)
- 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 100 ml gotowanej wody (do musu truskawkowego)
- 2 płaskie łyżki cukru
- 10 herbatników
Przygotowanie galaretek:
Galaretki przygotuj zgodnie z przepisem, podanym na opakowaniu i odstaw do stężenia. Gotowe pokrój na małe kostki o wymiarach ok. 1×1 cm.
Przygotowanie masy truskawkowej:
Formę o wym. 30x10x7 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do szklanki wlej 100 ml przegotowanej gorącej wody. Dodaj 2 łyżki żelatyny i 2 łyżki cukru. Mieszaj do rozpuszczenia się składników.
Truskawki rozdrobnij na małe kawałki. Możesz użyć świeżych lub mrożonych. Do rozdrobnionych truskawek wlej przygotowaną żelatynę z cukrem. Całość wymieszaj. Masę truskawkową wylej do przygotowanej formy. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.
Przygotowanie sernika na zimno. (Wykonaj dopiero wtedy, gdy masa truskawkowa stężeje!)
Do wysokiego naczynia wlej 400 ml schłodzonego mleka. Wsyp zawartość torebki z sernikiem i miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Dodaj 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym. Miksuj ok. 1 minuty do uzyskania gładkiej masy. Natychmiast dodaj pokrojone w kostkę 2 galaretki (masa szybko tężeje). Całość szybko wymieszaj łyżką. Gotową masę natychmiast wyłóż do formy na masę truskawkową. Wstaw do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.
Bezy z owocami
Co kupić?
- gotowe duże bezy
- 500 ml śmietanki 30%
- kilka malin
- 1 nektarynka (pokrojona na plasterki)
- mandarynka lub klementynka
- pół szklanki jagód lub borówek amerykańskich
- cukier puder
Przygotowanie:
Tarta porzeczkowa na najeżonym spodzie
Co kupić?
- 3 opakowania ciastek jeżyki classic
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml jogurtu greckiego
-200 ml śmietany kremówki - 400 g czerwonych porzeczek (umytych i obranych)
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny + odrobina mleka
Przygotowanie:
Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy zimnym mlekiem i czekamy aż napęcznieje. Ciastka kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do robota albo blendera i miksujemy. W blenderze będziemy zmuszeni rozdrabniać ciastka na raty wszystko po prosu za jednym razem nam się nie zmieści. Pokruszonymi ciastkami wykładamy dno formy do tart 21-24 cm. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy na najmniejszym ogniu i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ser, jogurt i cukier. Chwile mieszamy do połączenia składników. Wlewamy żelatynę i znowu krótko mieszamy. Większą cześć porzeczek rozdrabniamy na papę, przekładamy do masy śmietankowej, dodajemy całe porzeczki i mieszamy. Nadzienie przekładamy na wcześniej przygotowany spód wkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje. Dekorujemy w zależności od gustu startą czekoladą, pokruszoną bezą, miętą i porzeczkami, bitą śmietaną.