Kanapki jemy w szkole, w pracy, na śniadanie, na kolację, czy jako przekąskę. Wbrew pozorom bardzo często sięgamy po ten prosty, a zarazem wartościowy posiłek. Sprawdź co powinno się znaleźć w kanapce, aby była zdrowa i wartościowa.
Co na kanapkę?
Czy wiesz jakie produkty powinny znaleźć się w Twojej kanapce, aby była zdrowa i dostarczała do Twojego organizmu potrzebne wartości odżywcze?
Warzywa
Jak wiadomo warzywa to samo zdrowie, szczególnie warto zwrócić uwagę na:
- sałatę
- rukolę
- roszponkę
- szpinak
- jarmuż
- kapustę pekińską
- koper
- szczypior
- botwinę
- natkę pietruszki
- seler naciowy
Najlepsze w tych warzywach jest ich niskokaloryczność, więc można je jeść śmiało i do woli.
Produkty pełnoziarniste
Warto zwrócić uwagę na skład oraz jakość pieczywa, które używacie do swoich kanapek. Najlepsze jest razowe na zakwasie, najlepiej kilkudniowym. Proces czerstwienia powoduje, że chleb wolniej się trawi.
Przechowuj pieczywo w papierowych torebkach, ponieważ te foliowe sprzyjają rozwojowi pleśni.
Produkty mleczne
Wysokokaloryczne masło może okazać się niezbyt dobrym rozwiązaniem dla Twojego organizmu, a tym bardziej diety. Lepszym rozwiązaniem będzie serek do smarowania. Staraj się używać produktów, które posiadają niską zawartość tłuszczu.
Unikaj sera, ponieważ zawiera duże ilości cholesterolu. Używaj go nie częściej niż raz w tygodniu.
Produkty białkowe odzwierzęce
Chodzi o produkty takie jak:
- mięso
- ryby
- jajka
Do kanapek najlepiej wybierać łososia, makrelę, czy delikatne pasty rybne. Zapewnisz swojemu organizmowi niezbędne kwasy omega-3.
Jeżeli chodzi o wędliny, to najlepiej byłoby używać tych, które się samemu upiecze.
Mięso czerwone stosuj nie częściej niż 4 razy w tygodniu.
Tłuszcze
Przede wszystkim wybieraj tłuszcze o dobrej jakości. Tłuszcze przedostają się od razu do krążenia, a następnie do innych narządów. Jeżeli w Twojej kanapce znajdzie się ryba morska, jajko, czy serek do smarowania, to nie ma już potrzeby dodawania dodatkowych tłuszczy.
Najlepszy wybór tłuszczy to posypanie kanapki garstką orzechów, czy pestek. Idealne będą również wszelkiego rodzaju pasty np. nasion roślin strączkowych, hummus, pasta z czerwonej fasoli, czy z duszonymi pieczarkami i porem.
Świetnym dodatkiem do kanapek jest również twarożek z rzodkiewką i koperkiem.
zobacz również:
- Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie?
- Sałatki owocowe – różne przepisy na zdrowe i oryginalne sałatki!
- Zdrowe i nietuczące przekąski
- Zdrowe duszenie – porady i przepisy