Żyjesz w ciągłym pędzie? Praca, dom, dzieci. Nie masz czasu pomyśleć o zdrowych przekąskach, tylko wybierasz słodkie batoniki lub szybkie dania typu fast-food? Nie musi tak być. Przygotuj dla siebie i rodziny zdrowe przekąski, które dostarczą ci energii, a poza tym nie wpłyną na przyrost wagi ciała.
Postaw na warzywa!
Marchewka – warzywo to jest smaczne i korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dzięki zawartości b-karotenu, antyoksydantów i witaminy E, które niszczą wolne rodniki, opóźnia proces starzenia. Obecność prowitaminy A i witaminy C wpływa na poprawę kolorytu skóry, chroni ją przed wysuszeniem, wzmacnia włosy i paznokcie. Spożywanie tego warzywa chroni oczy, działa antynowotworowo, reguluje poziom cukru oraz odkwasza organizm.
Pomidory koktajlowe – warzywo to jest malutkie, w porównaniu do zwykłych pomidorów, ale równie zdrowe. Pomidorki to prawdziwa witaminowa bomba, pełna witaminy C,E,PP,K, oraz makro- i mikroelementów (żelazo, potas, wapń, miedź, wapń, mangan, kobalt). Dzięki zawartości tych składników warzywo to wzmacnia naszą odporność, opóźnia proces starzenia a na dodatek jest niskokaloryczne. Pomidorki pokrojone na pół, polane oliwą z oliwek stanowią doskonałą zdrową przekąskę (tłuszcz wpływa na lepsze przyswajanie karotenoidów).
Postaw na owoce!
Jabłka – owoce te są sycące i dostarczają niewiele kalorii, można je jeść bez ograniczeń, gdyż zawierają cukier prosty – fruktozę. Zawierają pektyny, witaminę C, żelazo, potas, cynk, antyoksydanty, flawanoidy. Pektyny zawarte w jabłku oczyszczają organizm, regulują pracę jelit, zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cholesterolu. Spożywanie tego owocu zapobiega także starzeniu się skóry, anemii, wzmacnia organizm. Według dietetyków powinno się spożywać dwa jabłka dziennie – ranno dla urody, wieczorem dla zdrowia.
Truskawki – ten przepyszny owoc jest doskonałym źródłem pektyn, witaminy A, B1, B2, B3, B6,C, E, PP, białka, węglowodanów, błonnika, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, żelaza oraz cynku, manganu i kwasu foliowego. Spożywanie tego owocu korzystnie wpływa na pracę jelit, wzmacnianie kości i zębów, odkwaszanie organizmu. Żelazo zawarte w truskawkach chroni przed anemią, wzmacnia organizm. Owoce te posiadają też właściwości bakteriobójcze.
Orzechy – zawierają wysoką zawartość tłuszczu, ale głównie kwasów tłuszczowych nasyconych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Trzeba je jednak spożywać z umiarem. Obecne w orzechach witaminy E, B1, B2 opóźniają starzenie się skóry, cynk i magnez wzmacnia włosy i paznokcie; mangan, miedź oraz inne minerały odpowiadają za antyoksydacyjną obronę organizmu. Spożywanie orzechów pomaga zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi, wspomaga metabolizm, wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwnowotworowo.
A może gorzka czekolada?
Gorzka czekolada jest smaczną i zdrową przekąską. Dzięki zawartości różnych związków m.in. pirazyny, pobudza mózg do pracy, wspomaga więc myślenie. Smakołyk ten jest uważany za bombę energetyczną, gdyż zawiera bardzo dużą ilość węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, a nie ma w nim cukru! Zawarte w czekoladzie flawanoidy chronią układ krwionośny, zapobiegają miażdżycy, polifenole zaś obniżają ciśnienie krwi zapobiegają zawałowi serca. Czekolada znakomicie oczyszcza nasz organizm, działając jako delikatny środek moczopędny. Ponadto naukowcy odkryli, że teobromina hamuje kaszel. Warto więc mieć przy sobie kilka kostek gorzkiej czekolady.
zobacz również:
-
Co jeść po diecie żeby nie przytyć?
-
Indeks glikemiczny – na czym polega?
-
Dieta ryżowa
-
Jak wygląda 200 kalorii? Sprawdź!