Dieta letnia – koktajlowa

22 sierpnia 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Dieta koktajlowa jest bardzo specyficzną i oryginalną dietą, która powinna być stosowana nie dłużej niż 14 dni. Nie oznacza to, że powinniśmy w ciągu tych kilku dni schudnąć 10 kilogramów.

Skutki tej diety zauważane są w późniejszym czasie, dlatego nie spodziewajmy się ich od razu. Ma ona na celu odtruwanie organizmu i usuwanie z niego wszelkich toksyn, które szkodzą naszemu organizmowi. Antyutleniacze zawarte w owocach oraz koktajlach wspomagają odtruwanie i niszczą wolne rodniki, dzięki czemu możemy się cieszyć młodością dłużej. Takie koktajle są bogate również w niezbędne witaminy i minerały.
 
Podczas stosowania diety nie wolno jeść tłustych mięs, wędlin, wędzonych ryb, słodyczy, półproduktów z dużą ilością konserwantów. Tłuszcz nie pozwala na działanie wszystkich witamin. Na czas kuracji należy zrezygnować z alkoholi oraz nadmiaru kawy. Należy ograniczyć się do 2 filiżanek kawy i herbaty i wyeliminować dosładzane napoje. Do surówek trzeba stosować oleje tłoczone na zimno (np. rzepakowy lub też lniany), które wspomagają usuwanie toksyn i oczyszczają naczynia krwionośne dzięki obecności zawartych w nich kwasów omega-3.
Przed każdym posiłkiem należy spożywać wcześniej przygotowany koktajl, co wspomaga pracę jelit oraz żołądka. Stąd właśnie wzięła się nazwa tej diety. Nie są to jednak wyłącznie koktajle owocowe, ale również warzywne. Na początek powinniśmy skupić się na koktajlu buraczanym, później marchwiowym oraz pomidorowym. Przygotowując koktajle, można wykorzystać gotowe soki wysokiej jakości, bez chemicznych konserwantów. Pomidory zawierają duże ilości likopenu (silnego antyutleniacza, jednocześnie wspomagającego odtruwanie komórek), który jest lepiej przyswajany z soku lub koncentratu, niż ze świeżych warzyw. Olejki lotne z selera naciowego i cebuli działają odkażająco. W marchwi zaś są prowitamina A i witamina C, pobudzające układ odpornościowy i oczyszczające organizm z toksyn.
Koktajle są sycące, dlatego można ograniczyć pozostałe posiłki do jogurtu, gotowanych warzyw i ryb. Można sobie pozwolić na odrobinę pełnoziarnistego pieczywa, ryżu, kaszy gryczanej, drobiu, jajek i mleka. Koktajle kuszą też apetycznym wyglądem i aromatem. A przy tym są smaczne i proste do przygotowania. Mogą zastępować małe posiłki (np. drugie śniadanie, podwieczorek) albo stanowić uzupełnienie dania (np. lekkiej kolacji). Najwartościowsze i najsmaczniejsze są od razu po przygotowaniu, ale w zamkniętym naczyniu, w lodówce, mogą postać kilka godzin.
Do ich przyrządzania najlepiej wykorzystać świeże warzywa i owoce, kefir, maślankę, jogurt naturalny. Świeże zioła, pestki, orzechy i przyprawy mogą urozmaicać ich smak i zwiększać wartość odżywczą. Zazwyczaj najlepiej smakują schłodzone. Do koktajli najlepiej dodawać jabłka, banany, cytrusy, ogórek, pomidory, marchewkę, selera naciowego pomidory, buraki, natkę, koperek, płatki owsiane, siemię lniane. Takie niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i sole mineralne koktajle sprzyjają gubieniu kilogramów. Napoje przygotowane na bazie mleka, owoców i warzyw mają niewiele ponad 100 kcal.
Po zakończonej diecie przez pewien czas należy zastąpić jeden z posiłków którymś z koktajli, by nie doprowadzić do efektu jo-jo. Po 2 tygodniach takiej diety odczujesz wyraźną poprawę samopoczucia, wyglądu skóry, włosów oraz zmniejszy się obwód twoich bioder i talii.

Przykładowy jadłospis:

I śniadanie:


1) koktajl lub sok do wyboru przygotowany z wyciskarki Hurom
2) sałatka z gruszki, połówki banana, brzoskwini, 15 dag malin, doprawionych sokiem z cytryny
3) koktajl neutralny (wymieszać 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych z 175 ml maślanki) oraz sałatka owocowa (jabłko, pół banana, pomarańcza lub 2 mandarynki z sokiem cytrynowym i ew. słodzikiem).
4) koktajl do wyboru.
5) kromka chleba pełnoziarnistego z łyżeczką masła, plasterkiem sera, pomidorem i szczypiorkiem.
6) pojemnik chudego jogurtu z 2 łyżkami płatków owsianych i 3 łyżkami płatków kukurydzianych oraz brzoskwinią i jabłkiem lub innymi dwoma owocami.
7) 1 szklanka koktajlu bananowego, 2 cienkie kromki chleba razowego.

II śniadanie:

dowolny koktajl

Obiad:

1) 5 dag ryżu z dowolnymi owocami (brzoskwinią, kiwi, malinami),
2) koktajl do wyboru
3) ugotowane 5 dag ryżu usmażyć na łyżeczce oleju z przyprawami, np. curry, zmieszać z 250 g ugotowanych warzyw, doprawić szczyptą soli.
4) 5 dag ugotowanego ryżu lub dowolnej kaszy (gryczanej, jaglanej, pęczaku) zmieszać z pomidorem, papryką, ogórkiem, natką pietruszki, koperkiem i przyprawić do smaku.
5) 300 g gotowanych warzyw, kolacja: 5 dag ryżu z połową porcji dowolnego koktajlu.
6) pikantny koktajl (8 dag ogórka drobno pokroić, zmiksować z łyżeczką posiekanego koperku, 2 łyżkami błyskawicznych płatków owsianych i 175 ml maślanki, doprawić solą i pieprzem) i 10 dag usmażonego kurczaka z 200 g fasolki (lub innych warzyw) i pomidorem.
7) talerz zupy jarzynowej (z marchewki, kapusty, selera, brokułów, kalafiora, kapusty z pomidorami ze szczyptą chili, posypany natką), 1 szklanka koktajlu z buraka ćwikłowego.

Podwieczorek:

Dowolny koktajl

Kolacja:

1) koktajl do wyboru.
2) gotowane warzywa (250 g).
3) sałatka z główki sałaty, pomidora, połówki ogórka, 3 rzodkiewek doprawionych solą lub sosem sałatkowym.
4) 150 g usmażonej na łyżeczce oliwy piersi kurczaka z 250 g brokułów lub kalafiora.
5) słodki koktajl (wymieszać 8 dag rozmrożonych malin z 2 łyżkami błyskawicznych płatków owsianych, łyżeczką soku pomarańczowego i 175 ml maślanki, posłodzić słodzikiem).
6) papryka, mały por lub cebulka, ok. pół szklanki kukurydzy ew. z gotowym sosem sałatkowym, słodki koktajl.
7) 1 szklanka soku z ziołami (np: natka pietruszki, szpinak, kiwi) przygotowany w wyciskarce Hurom , 2 kromki chleba pełnoziarnistego z siemieniem i słonecznikiem.

Przykładowe przepisy na koktajle:

Koktajle owocowe:

Koktajl z owoców cytrusowych

Składniki: 2 mandarynki, kiwi, banan, duża pomarańcza, grejpfrut, łyżeczka płynnego miodu, 2 łyżki płatków owsianych, kilka listków melisy
Przygotowanie: Owoce obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Zmiksować. Pod koniec dodać miód i płatki owsiane, wymieszać. Udekorować melisą.

Koktajl bananowy z mlekiem


Składniki: średni banan, 1/4 świeżego ananasa (może być 5 plastrów ananasa z puszki), szklanka chudego mleka, kilka listków świeżej melisy
Przygotowanie: Owoce obierać i pokroić w kostkę. Zmiksować z mlekiem. Wstawić do lodówki na 10 min. Dodać kilka listków melisy.

Koktajl pomarańczowy

Składniki: 250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, 1 pokrojona figa, 1 suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub soku jabłkowym), 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1 łyżeczka zarodków pszennych, 1 łyżeczka drożdży piwnych.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować razem. Wzmacniający, uzupełniający witaminy i mikroelementy.

Koktajl arbuzowy

Składniki: 1,5 kg arbuza, słodzik, 2 szklanki soku z limonki, 3 łyżki drobno pokrojonych listków mięty, 3 szklanki zimnej wody, 1 szklanka kostek lodu.
Przygotowanie: Arbuz pokroić w drobna kostkę. Zmiksować z cukrem, sokiem z limonki i miętą. Dodać słodzik. Wlać do dzbanka, dodać wodę i lód. Dobrze wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Koktajl truskawkowo-miodowy

Składniki: 250 g truskawek, 250 ml jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki miodu, 125 ml skruszonego lodu.
Przygotowanie: Owoce wrzucić do blendera lub rozdrobnić mikserem. Dodać skruszony lód. Ponownie zmiksować. Jogurt zmiksować z lodem i miodem. Wlać jogurt, a na wierzch koktajl z truskawek, tworząc warstwę, można delikatnie zamieszać. Kubek z koktajlem udekorować przekrojonym kawałkiem truskawki.

Koktajl sojowo-truskawkowy

Składniki: 200 ml mleka sojowego, 100 g truskawek, szczypta kardamonu, 10 g otrąb pszennych.
Przygotowanie: Truskawki umyć i oczyścić. Zmiksować z mlekiem sojowym i kardamonem. Posypać otrębami.

Koktajl jabłkowy

 
Składniki: 2 kubki zimnego mleka (najlepsze mleko 1,5%), 2 jogurty jabłkowe, 1 łyżka miodu.
Przygotowanie: Składniki wlać do miski i zmiksować na piankę aż podwoi swoją objętość.

Koktajl wzmacniający

Składniki: garść czarnych porzeczek, 150 ml kefiru, łyżeczka miodu, kilka listków mięty.
Przygotowanie: Porzeczki zmiksować z kefirem, miodem i listkami mięty. Czarna porzeczka jest bogata w witaminę C, która zwiększa odporność organizmu.

Koktajl truskawkowo-bananowy

Składniki: 1/2 kg truskawek, 1/2 banana, 2-3 łyżki soku z cytryny, słodzik, ½ litra mleka lub kefiru.
Przygotowanie: Banana lekko zamrozić. Truskawki umyć i oczyścić. Do wysokiego naczynia wrzucić banana, dodać truskawki i zmiksować. Dodać sok z cytryny, wymieszać i dosmakować. Dodać mleko lub kefir. Schłodzić.

Koktajl mieszany


Składniki: 2 duże dojrzałe brzoskwinie, 2 garście dojrzałych truskawek, sok wyciśnięty z 2 niedużych pomarańczy, lód.
Przygotowanie: Brzoskwinie zanurzyć na 1 min. we wrzątku, po czym przelać je zimną wodą. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. Przygotowane brzoskwinie wrzucić do blendera. Dodać truskawki i sok pomarańczowy. Wrzucić 6 kostek lodu. Owoce zmiksować, przelać do szklanek.

Koktajl mandarynkowy

Składniki: 20 dag mandarynek, 250 ml kefiru, 1 łyżka soku z cytryny, 2 dag cukru.
Przygotowanie: Mandarynki, sok z cytryny i cukier zmiksować razem. Dolać kefir i ponownie miksować. Nalać do szklanek. Schłodzić przed podaniem.

Koktajl z ananasów

Składniki: 4 łyżki posiekanych ananasów łącznie z sokiem, 1 cytryna, 3 łyżeczki miodu, 3 szklanki ochłodzonej wody.
Przygotowanie: Cytrynę wycisnąć i połączyć z ananasami. Wszystkie składniki połączyć i zmiksować 1-2 minut do pojawienia się piany. Przed podaniem dodać kostkę lodu do każdej szklanki.

Koktajl indyjski

Składniki: 2 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 2-3 goździki, 3 łyżeczki miodu, 4 szklanki ochłodzonej wody.
Przygotowanie: Cytrynę wycisnąć. Goździki zemleć w młynku. Wszystkie składniki połączyć i miksować w mikserze aż będzie piana. Przed podaniem dodać kostkę lodu do każdej szklanki.

Koktajl z kiwi

Składniki: 3/4 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu, 1-2 kiwi, 1 łyżeczka miodu, szczypta cynamonu.
Przygotowanie: Kiwi obrać, pokroić na małe kawałki i wrzucić do blendera. Dodać mleko, miód i cynamon. Wszytko zmiksować dokładnie. Koktajl podawać schłodzony.

Koktajl mango z ananasem

Składniki: 1 mango, ½ średniej wielkości świeżego ananasa, 250 ml mleczka kokosowego, sok z 1 limonki, ok. 1-2 łyżki naturalnego miodu.
Przygotowanie: Ananasa i mango obrać, pokroić w kawałki (wielkość dowolna, wszystko i tak zostanie zmiksowane). Owoce wrzucić do blendera. Dodać zimne mleczko kokosowe, świeżo wyciśnięty sok z limonki i miód. Całość zmiksować na gładko.

Koktajl jeżynowy

Składniki: ok. 60 g świeżych jeżyn, 1 łyżka cukru, 10-15 ml ajerkoniaku, 125 ml kefiru 1,5% tłuszczu.
Przygotowanie: Umyte jeżyny wrzucić do kubka od miksera, dodać cukier, ajerkoniak i kefir i dokładnie zmiksować.
Przelać do wysokiej szklanki albo smukłego kieliszka. Podawać ze słomką.

Koktajl wiśniowy

Składniki: 200 ml mleka sojowego, 100 g wiśni, 2 łyżeczki zarodków pszennych, 1 łyżeczka melasy trzcinowej, ½ łyżeczki skrzypu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przeciwzmarszczkowy, przywracający gęstość skórze, inicjujący powstawanie kolagenu.

Koktajl orzeźwiający

Składniki: 100 ml soku jabłkowego, kilka listków świeżej mięty, sok z ½ cytryny.
Przygotowanie: Listki świeżej mięty zmiksować z sokiem jabłkowym i sokiem z cytryny. Zmrozić i zmiksować. Doskonale gasi pragnienie i odświeża.

Koktajl egzotyczny

Składniki: 1 szklanka soku z moreli, 1 szklanka soku pomarańczowego, 1 szklanka soku ananasowego, 2 łyżki mleka sojowego w proszku, 2 banany.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Podawać lekko schłodzone.

Koktajl na piękną cerę

Składniki: ½ mango, 1 pomarańcza, szczypta imbiru.
Przygotowanie: Mango zmiksować z miąższem z jednej pomarańczy i szczyptą imbiru. Beta-karoten zawarty w tych owocach poprawia wygląd skóry, a imbir polepsza krążenie.

Koktajl wieloowocowy:

Składniki: truskawki, kiwi, banany, jogurt, cukier, lód.
Przygotowanie: Owoce dokładnie obrać i zmiksować. Dolać jogurt, cukier oraz lód i ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Smak: słodki. Kolor: głęboka czerwień z przeplatującymi się pasmami zieleni. Wrażenie niedokładnego wymieszania mikstury, można zaobserwować pasma żółci.

Koktajl cytrynowy

Składniki: 2 duże cytryny, 3 łyżeczki miodu, 4 szklanki ochłodzonej wody.
Przygotowanie: Sok z cytryny wycisnąć do miksera, dodać wodę i miód i przez 1-2 min. miksować aż pojawi się piana. Przed podaniem dodać kostkę lodu do każdej szklanki.

Koktajl truskawkowy z miętą

Składniki: 0,5 kg schłodzonych truskawek, 125 ml jogurtu naturalnego, 80 ml chudego mleka, 2-3 łyżki cukru, 3 gałązki świeżej mięty, 2-3 łyżki lodu.
Przygotowanie: Truskawki zblendować z jogurtem, mlekiem, cukrem, lodem i miętą. Wlać do szklanek, udekorować kawałkami truskawek.

Koktajl gruszkowy z cynamonem

Składniki: 1 litr mleka, 2-3 gruszki, 1 łyżka miodu, łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie: Gruszki umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Wrzucić do blendera. Dodać miód, mleko i cynamon. Wszystko zmiksować dokładnie na mus. Przed podaniem dodatkowo posypać cynamonem.

Koktajl śliwkowy

Składniki: 2 kubeczki jogurtu, 20 dkg śliwek węgierek, miód do smaku, kilka kropli olejku waniliowego, kilka gożdzików zmielonych. Przygotowanie: Umyte śliwki, ugotować do miękkości, wystudzić, odrzucić pestki. Dodać do jogurtu, wymieszać mikserem. Dodać olejek waniliowy, gożdziki i przyprawić miodem do smaku.

Koktajl brzoskwiniowy


Składniki: 4 oczyszczone brzoskwinie lub nektarynki, 1 łyżka cukru, 0,5 l mleka, 150 ml jogurtu waniliowego.
Przygotowanie: Brzoskwinie zanurzyć na 1 min. we wrzątku, po czym przelać je zimną wodą. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. 2 brzoskwinie zmiksować z jogurtem i mlekiem. 2 brzoskwinie zmiksować tylko z cukrem. Wlać koktajl mleczny. Na wierzch delikatnie wlać koktail brzoskwiniowy, delikatnie zamieszać raz, tworząc smugi.

Koktajl fioletowy

Składniki: 200 ml mleka sojowego, 80 g czarnych borówek amerykańskich, 20g suszonych moreli, 1/2 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżeczka sezamu, 5 g orzechów włoskich.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Podawać lekko schłodzone.

Koktajl gruszkowo-imbirowy

Składniki: 6 gruszek, 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie: Gruszki obrać i pokroić. Na patelni podgrzać masło i podsmażyć na nim przez około 3 min. gruszki z cukrem i imbirem. Zostawić do ostygnięcia. Zmiksować w blenderze masę z patelni z mlekiem.

Koktajl z buraka i chrzanu


Składniki: 2 małe buraki ćwikłowe, 3 ząbki czosnku, pół małego selera korzeniowego, 5 łyżek natki pietruszki, szklanka przegotowanej wody
Przygotowanie: Buraki i seler obrać, zetrzeć na tarce. Zmiksować z dodatkiem wody. Dodać rozgnieciony czosnek, posypać natką.

Koktajl oczyszczający

Składniki: 1 pęczek botwinki, jogurt naturalny, koperek, 1 łyżka otrąb.
Przygotowanie: Posiekaną botwinkę ugotować w małej ilości wody, ostudzić. Zmiksować z jogurtem, koperkiem i otrębami. Pomaga oczyścić przewód pokarmowy.

Koktajl pomidorowy z chili

Składniki: 4 pomidory, 2 łodygi selera naciowego, pęczek posiekanego koperku, szczypta chili, 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
Przygotowanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Seler umyć, pokroić na kawałki. Zmiksować. Dodać chili i olej. Wymieszać, posypać koperkiem.
 

Koktajl ziołowy

Składniki: szklanka maślanki, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki, pół zielonego ogórka, garść kiełków rzodkiewki.
Przygotowanie: Ogórek obrać i zetrzeć na tarce. Zmiksować z maślanką. Dodać natkę, koperek i kiełki. Wymieszać.

Koktajl ogórkowy

Składniki: 25 dag ogórka, szalotka, 1 łyżka posiekanego koperku, 150 dag jogurtu, 100 ml zimnego mleka, tabasco, 2-3 krople sosu worcester, koperek do dekoracji, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ogórek umyć, odkroić dwa plastry i odłożyć do dekoracji. Resztę ogórka i szalotkę obrać i pokroić. Ogórek i szalotkę zmiksować z posiekanym koperkiem, jogurtem, mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami tabasco i sosem worcester, jeszcze raz zmiksować.

Koktajl na stres


Składniki: maślanka, ½ ogórka, 1 łyżka orzechów włoskich, 1 łyżka koperku i 1 łyżka melisy.
Przygotowanie: Maślankę zmiksuj z ogórkiem, orzechami, koperkiem i melisą. Zielenina i orzechy zawierają magnez, który zwalcza stres.

Koktajl ogórkowo-orzechowy


Składniki: 1/2 kg ogórków, 15 dag naturalnego gładkiego twarożku, 250 ml jogurtu naturalnego, 3 orzechy włoskie, po 2-3 gałązki świeżego koperku, natki, rozmarynu i oregano, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ogórki obrać, przepołowić i wyjąć pestki. Miąższ pokroić na kawałki. Orzechy wyłuskać, posiekać. Zioła opłukać, otrzepać i posiekać. Ogórki zmiksować z twarożkiem i jogurtem. Wymieszać z orzechami i ziołami, wstawić do lodówki na 2 godziny. Koktajl przyprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu.
Koktajl pomidorowy
 
Składniki: 200 ml soku pomidorowego, seler naciowy, sok z cytryny, lód.
Przygotowanie: Wszystko razem zmiksować. Przed podaniem dodać lód. Składniki koktajlu dostarczają przeciwutleniaczy i działają odmładzająco.

Koktajl szpinakowy

 
Składniki: świeży szpinak (z 2-3 szklanki), kiełki lucerny i rzeżuchy (1/2 szklanki), sok z jednej cytryny, 6 daktyli, 1 łyżka miodu, wiórki kokosowe (1/3 szklanki), 1 szklanka wody.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na jednolitą masę.

Koktajl wielowarzywny

 
Składniki: 3 marchewki, 1 dojrzały pomidor pokrojony na ćwiartki, 1 gałązka koperku, 1 kawałek selera, 1 cm kawałek białej części pora, sok z połowy cytryny.
Przygotowanie: Zmiksować marchewki, potem dodać pomidora, koperek, seler i białą część pora. Miksować aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dodać sok z cytryny i rozdrobniony lód, krótko zmiksować ponownie. Ma działanie oczyszczające i stymulujące system trawienny.

Koktajl pomidorowo-marchewkowy

Składniki: czosnek, płatki owsiane, sok pomidorowy, sok z marchwi, natka pietruszki.
Przygotowanie: Zmiksować 3 łyżki płatków owsianych, 1/2 szklanki soku pomidorowego, 1/4 szklanki soku marchwiowego, pół pęczka natki pietruszki oraz ząbek czosnku.

Koktajl z marchewki i rzepy

 
Składniki: 4 marchewki, 1 mała rzepa, sól i pieprz, sok z cytryny.
Przygotowanie: Zmiksować warzywa., wlać do shakera razem z rozdrobnionym lodem i wymieszać. Dodać sól, pieprz i sok z cytryny. Rewitalizujący koktajl pełen witamin i minerałów polecany zwłaszcza w stanach zmęczenia.

Koktajl z trybuli i szczawiu

 
Składniki: 1 pęczek trybuli, 2 dwa liście szczawiu, 150 g soku selerowego i cytrynowego, 150 g kwaśnego mleka, biały pieprz, sól ziołowa lub selerowa.
Przygotowanie: Liście pokroić, dodać sok selerowy i cytrynowy, dokładnie zmiksować. Dodać mleko, wymieszać, doprawić białym pieprzem i solą.

Koktajl marchewkowo-buraczany

 
Składniki: 100 ml soku z czerwonych buraczków, 100 ml niesłodzonego soku z marchwi, 100 ml kefiru, sok z 1 cytryny, biały pieprz, mielony kminek, lód, zielona pietruszka.
Przygotowanie: Wymieszać sok z czerwonych buraczków, sok z marchwi i kefir, doprawić sokiem z cytryny, solą, białym pieprzem i kminkiem. Wlewać do szklanek z kostką lodu i przybrać zieloną pietruszką.

Koktajl z dyni

 
Składniki: 100 g miękkiego miąższu dyni, odrobina curry, odrobina soku z mango, 1 łyżeczka herbaty jaśminowej, pestki z dyni albo kawałki mango.
Przygotowanie: Dynię zmiksować z curry, solą i sokiem. Zagotować 1/8 l wody, zalać nią herbatę jaśminową, zaparzać 5 min. Połączyć z musem z dyni, wlać do szklanki i dodać kostki lodu. Udekorować pestkami z dyni lub kawałkami mango.

Koktajl z kiszonej kapusty

 
Składniki: 1 szklanka soku z kiszonej kapusty, 1 szklanka soku pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, kilka kropli sosu Worchester, kilka kropli sosu sojowego, szczypta soli.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do wysokiego naczynia, mocno wymieszać i schłodzić.

Koktajle mieszane:

Koktajl z jabłka i selera

Składniki: jabłko, 2 grube łodygi selera naciowego możesz użyć 1/4 selera korzeniowego, szklanka kefiru łyżka otrębów owsianych.
Przygotowanie: jabłko obierz ze skórki, zetrzeć na tarce. Seler pokroić na kawałki (korzeniowy utrzeć na tarce). Zmiksować z kefirem, dodać otręby.
Koktajl ze szpinaku i mango

Składniki: 120 g szpinaku sałatkowego o drobnych liściach (odmiany baby), 1 szklanka liści mięty, 1 słodkie i dojrzałe mango, obrane i pokrojone na kawałki, sok jabłkowy lub woda mineralna, 8 kostek lodu do podania.
Przygotowanie: Szpinak opłukać i osuszyć, wcisnąć do pojemnika blendera na przemian z mango i miętą. Wlać 1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody mineralnej i zacząć miksować. Kilka razy zamieszać aby wszystkie składniki dokładnie się zmiksowały, dodać też więcej soku lub wody w razie potrzeby. Do szklanek włożyć po 2 kostki lodu, wlać koktajl i podawać.

Koktajl marchewkowy

Składniki: 3 duże marchewki, pomarańcza, pół szklanki mrożonych malin lub truskawek, łyżka miodu, 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego.
Przygotowanie: Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Pomarańczę obrać ze skórki. Zmiksować z malinami i marchewką. Dodać siemię i miód.

Koktajl biały

Składniki: 200 ml mleka ryżowego, ½ banana, pokrojona figa, łyżeczka zarodków pszennych, 1 łyżeczka melasy trzcinowej.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować. Przelać do szklanek i schłodzić.

Koktajl zielony


Składniki: 200ml kefiru lub jogurtu naturalnego 1,5%, 30 g małego dojrzałego avocado, 1 łyżka stołowa soku z cytryny, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki, 1 łyżka otrąb owsianych, ½ łyżeczki morszczynu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować dokładnie. Ma działanie oczyszczające, ułatwiające przemianę materii.

Koktajl z rzeżuchy i awokado

Składniki: 1 szklanka chudego mleka sojowego, miękkie avocado, 3 łyżeczki rzeżuchy, po łyżeczce dyni, nasion lnu i sezamu, 3 łyżeczki płatków owsianych, 1 łyżka orzechów włoskich.
Przygotowanie: Awokado i rzeżuchę zmiksować z mlekiem. Wsypać nasiona i orzechy, wymieszać.

Koktajl paprykowy

 
Składniki: 75 g czerwonej albo żółtej papryki, 1 pomarańcza, curry, 150 g jogurtu naturalnego, sól i biały pieprz.
Przygotowanie: Paprykę umyć, rozkroić, usunąć pestki i białe części, pokroić na kawałeczki. Pomarańczę przepołowić, z jednej połówki zetrzeć skórkę, a z obu wycisnąć sok, dodać wraz ze skórką do papryki i dobrze zmiksować. Doprawić curry, krótko zmiksować z jogurtem, doprawić solą i białym pieprzem.

Koktajl truskawkowo-selerowy

Składniki: łodyga selera naciowego, 50 dag truskawek, 3 tabletki słodziku lub łyżka miodu, szklanka zimnej wody.
Przygotowanie: składniki zmiksować, na końcu dodać wodę i energicznie wstrząsnąć.

Koktajl z marchwi i żurawin

Składniki: 50 dag marchwi, cukier do smaku, 25 dag żurawin, skórka cytrynowa, 1,5 l wody.
Przygotowanie: Marchew wymyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, zalać wrzącą wodą. Marchew w wodzie mieszać starannie, aby się z niej jak najwięcej wypłukało soku. Miazgę odcedzić, mocno ją odcisnąć z soku. Sok pozostawić, aby się odstał, ostrożnie go zlać, pozostawiając męty. Żurawiny przebrać, opłukać, zagotować i przetrzeć, przecier wlać do napoju, dosłodzić go do smaku, ewentualnie dodać trochę skórki cytrynowej. Napój silnie oziębić.

Koktajl z selerem i kiwi

 
Składniki: łodyga selera naciowego, 2 owoce kiwi, 1 łyżka miodu, pół szklanki zimnej wody.
Przygotowanie: Seler i kiwi umyć, obrać i drobno pokroić. Zmiksować w blenderze, a następnie zmieszać z wodą i miodem. Koktajl odchudzający podawać ozdobiony listkiem selera.

Koktajl pomidorowo-jabłkowy

 
Składniki: 2 szklanki soku pomidorowego, 1 szklanka soku jabłkowego, 1 szklanka wody przegotowanej, koperek lub zielona pietruszka, sól, cukier.
Przygotowanie: Wymieszać sok jabłkowy z sokiem pomidorowym i wodą, posolić i doprawić nieco cukrem, dodać drobno posiekaną zieleninę, wymieszać.

Zobacz również:

  1. Odchudzająca zupa

  2. Najczęstsze pułapki jedzeniowe

  3. Czy wiesz ile powinnaś ważyć?

  4. Jajka w dietach odchudzających

  5. Najgroźniejsze jedzenie świata