Lubicie kanapki posmarowane pyszną pastą? Sałatki z nietypowym dodatkiem ? Dodatkowo uwielbiacie tuńczyka w każdej postaci? W takim razie co powiecie na połączenie jednego i drugiego, aby wyszła pyszna pasta z tuńczyka? Oto kilka pomysłowych przepisów, jeżeli znudziły Wam się już standardowe pasty.
Tuńczyk to nie tylko niezwykle smaczna ryba, ale także prawdziwa skarbnica wartości odżywczych – zawiera sporo białka, witaminy D i B12 oraz cenne kwasy omega-3, które wspierają serce i koncentrację. Jest lekkostrawny i sycący, dzięki czemu świetnie sprawdza się w diecie osób dbających o linię. W wersji w puszce można go błyskawicznie wykorzystać, a jego neutralny, ale charakterystyczny smak doskonale komponuje się z warzywami, jajkiem czy serkiem. Pasta z tuńczyka to świetna alternatywa dla klasycznego smarowidła z jajek czy sera. Można przygotować ją w kilku wariantach – z majonezem dla fanów kremowych smaków, z jogurtem naturalnym w wersji fit albo z dodatkiem awokado, które nada całości aksamitnej konsystencji. Świetnie smakuje też z chrupiącym ogórkiem kiszonym czy świeżą papryką. Takie pasty można nie tylko rozsmarować na chlebie, ale także nadziać nimi tortillę, krakersy czy mini bułeczki na przyjęcie. Warto też pamiętać, że tuńczyk świetnie łączy się z ziołami – koperkiem, natką pietruszki czy bazylią, dzięki czemu każda pasta może smakować inaczej. Dzięki tym połączeniom zwykła kanapka zyskuje zupełnie nowy charakter.
Z jajkiem i szczypiorkiem
2 łyżki majonezu
szczypiorek
puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
4 jajka
cebula dymka
sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Tuńczyka osączyć z sosu, dodać do posiekanych jajek, dodać cebulę dymkę, majonez i przyprawić do smaku, całość zblendować. Na koniec posypać szczypiorkiem.
Na ostro
2 łyżki majonezu
0,5 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka ketchupu
3 krople sosu tabasco
1 puszka tuńczyka
1 ogórek kiszony
Przygotowanie:
Tuńczyka należy odlać z zalewy i rozdrobnić widelcem. Ogórka pokrój w kosteczkę. Następnie wymieszaj razem majonez, koperek, tuńczyka oraz ogórek. Na koniec dodaj sos tabasco, ketchup oraz sok z cytryny. Smacznego!
Z kozim serem
100 gramów tuńczyka w oliwie
150 gramów naturalnego serka koziego
szczypiorek
1 limonka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Tuńczyka wyciągnij i odstaw, aby obciekł z oliwy. Następnie podziel go na małe kawałeczki. Dodaj serek i 1-2 łyżeczki oliwy z puszki po tuńczyku. Pokrój drobno szczypiorek i dorzuć do miski. Całość wymieszaj, a na koniec dopraw solą i pieprzem dla smaku i wyciśnij sok z limonki.
Z twarogiem
100 g ogórków kiszonych
1 jajko na twardo
100 g półtłustego twarogu
120 g tuńczyka w sosie własnym
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
mały pęczek szczypiorku
Z kurczakiem
2 pojedyncze piersi z kurczaka
włoszczyzna
liść laurowy
sól
pieprz
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 małego słoiczka delikatnego majonezu
szczypiorek
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka gotujemy do miękkości w garnku razem z liściem laurowym, włoszczyzną oraz przyprawami. Po 30 minutach wyjmujemy kurczaka, a resztę wyrzucamy, bo nam się już nie przyda, chyba, że ktoś ma ochotę na rosół.Tuńczyka należy odcedzić i przełożyć do miski. Kurczaka natomiast drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj z majonezem i szczypiorkiem.
Z bakaliami
puszka tuńczyka w oleju
słodkie jabłko,
2 – 3 suszone morele i śliwki
łyżeczka rodzynek
pół łyżeczki koniaku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
pół cytryny
zielona pietruszka
Przygotowanie:
Jabłko zetrzyj na tarce o małych oczkach. Tuńczyka ucieramy wraz z sokiem cytryny, majonezem, utartym już jabłkiem oraz przyprawami. Rodzynki, śliwki oraz morele należy sparzyć, osuszyć, drobno pokroić i delikatnie skropić koniakiem. Wszystkie składniki wymieszaj z tuńczykiem i odstaw do lodówki. Przy podaniu udekoruj cytryną oraz pietruszką.
Z awokado
1 dojrzałe awokado
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 jajka ugotowane na twardo
1 mała cebulka
sól
pieprz
1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
Awokado należy obrać ze skóry, wyjąć pestkę, a następnie ucierać widelcem, do póki nie uzyskasz gładkiej masy. Tuńczyka standardowo należy odcedzić, rozdrobnić i pomieszać z awokado. Jajka ugotowane na twardo pokrój w drobną kostkę, a cebulę posiekaj. Całość dokładnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem dla smaku oraz dorzuć łyżkę majonezu.