Pasta z tuńczyka – różne pomysłowe przepisy na kanapkowe smarowidła

Avatar photo
19 września 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Lubicie kanapki posmarowane pyszną pastą? Sałatki z  nietypowym dodatkiem ? Dodatkowo uwielbiacie tuńczyka w każdej postaci? W takim razie co powiecie na połączenie jednego i drugiego, aby wyszła pyszna pasta z tuńczyka? Oto kilka pomysłowych przepisów, jeżeli znudziły Wam się już standardowe pasty.

Tuńczyk to nie tylko niezwykle smaczna ryba, ale także prawdziwa skarbnica wartości odżywczych – zawiera sporo białka, witaminy D i B12 oraz cenne kwasy omega-3, które wspierają serce i koncentrację. Jest lekkostrawny i sycący, dzięki czemu świetnie sprawdza się w diecie osób dbających o linię. W wersji w puszce można go błyskawicznie wykorzystać, a jego neutralny, ale charakterystyczny smak doskonale komponuje się z warzywami, jajkiem czy serkiem. Pasta z tuńczyka to świetna alternatywa dla klasycznego smarowidła z jajek czy sera. Można przygotować ją w kilku wariantach – z majonezem dla fanów kremowych smaków, z jogurtem naturalnym w wersji fit albo z dodatkiem awokado, które nada całości aksamitnej konsystencji. Świetnie smakuje też z chrupiącym ogórkiem kiszonym czy świeżą papryką. Takie pasty można nie tylko rozsmarować na chlebie, ale także nadziać nimi tortillę, krakersy czy mini bułeczki na przyjęcie. Warto też pamiętać, że tuńczyk świetnie łączy się z ziołami – koperkiem, natką pietruszki czy bazylią, dzięki czemu każda pasta może smakować inaczej. Dzięki tym połączeniom zwykła kanapka zyskuje zupełnie nowy charakter.

Z jajkiem i szczypiorkiem

2 łyżki majonezu

szczypiorek

puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach

4 jajka

cebula dymka

sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Tuńczyka osączyć z sosu, dodać do posiekanych jajek, dodać cebulę dymkę, majonez i przyprawić do smaku, całość zblendować. Na koniec posypać szczypiorkiem.

Na ostro

Znalezione obrazy dla zapytania tuna paste with tabasco

2 łyżki majonezu

0,5 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki posiekanego koperku

1 łyżka ketchupu

3 krople sosu tabasco

1 puszka tuńczyka

1 ogórek kiszony

Przygotowanie:

Tuńczyka należy odlać z zalewy i rozdrobnić widelcem.  Ogórka pokrój w kosteczkę. Następnie wymieszaj razem majonez, koperek, tuńczyka oraz ogórek. Na koniec dodaj sos tabasco, ketchup oraz sok z cytryny. Smacznego!

 

Z kozim serem

Znalezione obrazy dla zapytania tuna paste

 

100 gramów tuńczyka w oliwie

150 gramów naturalnego serka koziego

szczypiorek

1 limonka

sól

pieprz

Przygotowanie:

Tuńczyka wyciągnij i odstaw, aby obciekł z oliwy. Następnie podziel go na małe kawałeczki. Dodaj serek i 1-2 łyżeczki oliwy z puszki po tuńczyku. Pokrój drobno szczypiorek i dorzuć do miski.  Całość wymieszaj, a na koniec dopraw solą i pieprzem dla smaku i wyciśnij sok z limonki.

Z twarogiem

Znalezione obrazy dla zapytania tuna paste

 

 

100 g ogórków kiszonych

1 jajko  na twardo

100 g półtłustego twarogu

120 g tuńczyka w sosie własnym

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu

mały pęczek szczypiorku

Przygotowanie:
Ogórki zetrzyj na małych oczkach, a szczypiorek drobno posiekaj. Następnie Zmiksuj blenderem tuńczyka, jajko oraz przyprawy. Później dodaj ogórki oraz szczypiorek i już tylko wymieszaj całość.

Z kurczakiem

 

 

2 pojedyncze piersi z kurczaka

włoszczyzna

liść laurowy

sól

pieprz

1 puszka tuńczyka  w sosie własnym

1/2 małego słoiczka delikatnego majonezu

szczypiorek

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka gotujemy  do miękkości w garnku razem z liściem laurowym, włoszczyzną oraz przyprawami. Po 30 minutach wyjmujemy kurczaka, a resztę wyrzucamy, bo nam się już nie przyda, chyba, że ktoś ma ochotę na rosół.Tuńczyka należy odcedzić i przełożyć do miski. Kurczaka natomiast drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj z majonezem i szczypiorkiem.

Z bakaliami

Znalezione obrazy dla zapytania tuna paste

 

puszka tuńczyka w oleju

słodkie jabłko,

2 – 3 suszone morele i śliwki

łyżeczka rodzynek

pół łyżeczki koniaku

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka majonezu

sól

pieprz

pół cytryny

zielona pietruszka

Przygotowanie:

Jabłko zetrzyj na tarce o małych oczkach. Tuńczyka ucieramy wraz z sokiem cytryny, majonezem, utartym już jabłkiem oraz przyprawami. Rodzynki, śliwki oraz morele należy sparzyć, osuszyć, drobno pokroić i delikatnie skropić koniakiem. Wszystkie składniki wymieszaj  z tuńczykiem i odstaw do lodówki. Przy podaniu udekoruj cytryną oraz pietruszką.

Z awokado

 

 

1 dojrzałe awokado

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

2 jajka ugotowane na twardo

1 mała cebulka

sól

pieprz

1 łyżka majonezu

Przygotowanie:

Awokado należy obrać ze skóry, wyjąć pestkę, a następnie ucierać widelcem, do póki nie uzyskasz gładkiej masy. Tuńczyka standardowo należy odcedzić, rozdrobnić i pomieszać z awokado. Jajka ugotowane na twardo pokrój w drobną kostkę, a cebulę posiekaj. Całość dokładnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem dla smaku oraz dorzuć łyżkę majonezu.

 

zobacz również:

Kanapkowe pasty rybne – przepisy

Warzywne pasty kanapkowe i tatary – pomysłowe przepisy śniadaniowe

Pasty kanapkowe – przepisy

Pasty kanapkowe na śniadanie