Masz sylwetkę typu klepsydra? Ta dieta jest specjalnie dla ciebie!

31 marca 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Każdy człowiek jest inaczej zbudowany i każdy trochę inaczej tyje. Niektórzy w pasie, inni na linii pośladków i ud. Zanim zaczniesz się odchudzać, poznaj swój typ otyłości. W zależności od rozmieszczenia tkanki tłuszczowej w organizmie na który wpływa wiele czynników hormonalnych oraz genetycznych rozróżnia się podstawowe, ogólne rodzaje otyłości.

kobieta z owocami
Różnice częstości ich występowania, w zależności od płci, wynikają z różnego rozmieszczenia tkanki tłuszczowej uwarunkowanego czynnikami hormonalnymi i genetycznymi.

Typy otyłości:

1) Otyłość typu gruszka (udowo-pośladkowa) – Górna część ciała jest drobna – ramiona szczupłe, piersi niewielkie, talia wąska, a otyłość dotyczy bioder, ud i pośladków, częściej występuje u kobiet.
2) Otyłość typu klepsydra – sylwetka jest proporcjonalna – ramiona szerokie, piersi duże, wyraźne wcięcie w talii i pełne nogi, tkanka tłuszczowa rozkłada się w miarę równomiernie, ale ma tendencje do odkładania się na ramionach.
3) Otyłość typu jabłko (inne określenia: otyłość brzuszna, wisceralna) – tkanka tłuszczowa zlokalizowana jest głównie wewnątrz jamy brzusznej, dlatego brzuch jest wydatny, a talia słabo albo wcale nie zarysowana, ramiona są szerokie i zaokrąglone, piersi obfite, jednak częściej dotyczy mężczyzn.
Aby określić rozmieszczenie tłuszczu można zmierzyć sobie obwód talii i bioder. Obwód talii (w cm) mierzy się w połowie odległości między dolnym brzegiem żeber a górnym grzebieniem kości biodrowej. Najszerszy obwód bioder (cm) określa się na wysokości krętarza większego kości udowej. Następnie określa się stosunek obwodów talii do bioder – WHR (waist to hip ratio). Inaczej mówiąc trzeba zmierzyć obwód talii i bioder, a potem podzielić je przez siebie (talia 64 przez biodra 104, daje 0,61).
Otyłość wisceralną (typ jabłka) rozpoznajemy gdy wskaźnik WHR jest równy lub wyższy od 0,8 u kobiet, a u mężczyzn – gdy WHR jest równy lub wyższy od 1,0. Wartości tego wskaźnika poniżej 0,8 kobiet, a także niższa od 1,0 u mężczyzn, pozwalają rozpoznać otyłość udowo-pośladkową. Niektóre źródła, uwzględniając bardziej szczegółowy podział, podają, że wynik w przedziale 0,50-0,70 odpowiada typowi gruszki, natomiast jeśli wynik mieści się między 0,71-0,80 – jesteś typem klepsydry, zaś jeżeli wynik wynosi 0,81 albo więcej – jesteś typem jabłka.

Dieta dla sylwetki typu klepsydra

Mówi się, że to idealna kobieca sylwetka. Sylwetkę klepsydrę wyróżnia dobra proporcja między linią bioder a ramion oraz wyraźnie zaznaczona talia. Klepsydra ma dość szerokie ramiona i biodra, wydatny biust i kształtną pupę. Wąska talia to największy atut tego typu sylwetki. Uwagę przyciągają również dość długie nogi z mocnymi, ale zgrabnymi udami.
Tłuszcz rozkłada się równomiernie. Większość pań z tą sylwetką ma skłonność do nadwagi, ale jeśli klepsydra dba o siebie, odrobina tłuszczyku zwykle dodaje jej uroku. Natomiast, gdy nie panuje nad apetytem, tkanka tłuszczowa gromadzi się głównie w okolicach bioder i na udach. Bywa też, że u klepsydry znacznie powiększa się biust i ramiona.
Najlepsza dla klepsydry jest dieta, w której nie przeważają ani produkty białkowe, ani węglowodany. Można więc jeść w zasadzie wszystko, ale w ograniczonych ilościach. Podstawą diety dla klepsydry powinny być produkty o niskim lub średnim indeksie glikemicznym, dzięki czemu uniknie pokusy podjadania słodyczy. To uchroni przed odkładaniem się tłuszczyku na biodrach oraz udach. Aby uzyskać efekty w odchudzaniu, powinno się przede wszystkim ograniczyć potrawy z białej mąki, zrezygnować z soli i cukru. Białko, poza tym znajdującym się w warzywach, powinno pochodzić z ryb i białego mięsa kurzego. Ale klepsydra powinna też jadać tłuste ryby, np. tuńczyka. Ograniczać za to nabiał, unikać cukru, żywności przetworzonej, białego chleba, ziemniaków, makaronu pszennego i białego ryżu oraz białych bułek i drożdżówek, a także wędlin oraz dań w torebkach.. Unikać też należy potraw smażonych, nadziewanych słodyczy i napojów słodzonych. Codziennie powinno się wypijać 2 litry niegazowanej wody.

Przykładowy plan diety:

Śniadanie


1) 30 g płatków kukurydzianych lub muesli z filiżanką chudego mleka, sok z dwóch pomarańczy.
2) jajko na miękko, bułeczka gruboziarnista, herbata z chudym mlekiem.
3) 100 g chudego twarożku, kromka razowego chleba, herbata z chudym mlekiem.
4) 1 grahamka, 2 łyżeczki niskosłodzonego dżemu, 150 g jogurtu, kawa z mlekiem.
5) 1 grahamka, 2 łyżeczki miodu, 150 g jogurtu naturalnego.
6) 30 g muesli albo płatków kukurydzianych z filiżanką chudego mleka, duże jabłko.
7) 2 sucharki, 2 łyżeczki dżemu, kawa cappucino.

Obiad

1) 150 g pieczonego morszczuka, 200 g sałatki z kapusty pekińskiej, czerwonej papryki, kiszonego ogórka i łyżeczki oliwy, ugotowany ziemniak.
2) 200 g pieczonej piersi z kurczaka, 200 g surówki z marchewki i jabłka, doprawionej sokiem z cytryny, ugotowany ziemniak.
3) 150 g chudej pieczeni, 200 g gotowanych ziemniaków posypanych natką pietruszki.
4) 150 g duszonego dorsza, przyprawionego czosnkiem i natką zielonej pietruszki, 100 g czerwonej sałaty, 2 ziemniaki w mundurkach.
5) 1 mała pizza margherita, 200 g surówki z kwaszonej kapusty i marchewki.
6) 200 g spaghetti z sosem pomidorowym, 200 g surówki a tartej marchewki.
7) 1 omlet z 2 jajek ze szpinakiem.

Podwieczorek:

1) 150 g jogurtu.
2) 1 szklanka soku pomidorowego.
3) 1 duży grejpfrut z 2 łyżeczkami cukru.
4) 200 g melona.
5) 2 biszkopty, sok z 2 pomarańczy.
6) 1 szklanka koktajlu z chudego mleka i mrożonych owoców.
7) 1 szklanka kisielu albo galaretki z mrożonych owoców, słodzonych słodzikiem.

Kolacja:

1) 40 g chudej, wędzonej szynki, 100 g niskotłuszczowego twarożku, mały pomidor ze szczypiorem, grahamka.
2) 40 g sera mozzarella, 250 g gotowanych brokułów (na zimno), bułeczka grahamka.
3) 150 g sałatki z kukurydzy i tuńczyka w sosie własnym, grahamka, gruszka.
4) 200 g gotowanych na parze warzyw (brokułów, marchewki, brukselki), grahamka.
5) 150 g sałatki z fasoli (z puszki), tuńczyka w sosie własnym i świeżej papryki, doprawiona łyżeczką oliwy i czosnkiem, kromka chleba razowego.
6) 60 g chudej pieczeni (na zimno), 200 g surówki z kapusty pekińskiej, pomidora, kwaszonego ogórka, doprawionej łyżeczką oliwy.
7) 200 g ryby po grecku, grahamka, sok z 2 grejpfrutów.

Przykładowe przepisy

Omlet ze szpinakiem

Składniki: mrożony szpinak, sól, czosnek, 2 jajka, 3 łyżki mleka, olej.

Mrożony szpinak przygotować według przepisu na opakowaniu. Doprawić solą i czosnkiem. Jajka roztrzepać z mlekiem, posolić i wlać na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażyć na małym ogniu, często potrząsając. Gdy ciasto na wierzchu lekko się zetnie, zsunąć placek na talerz, przełożyć 2-3 łyżkami szpinaku i złożyć omlet na pół.

Pieczony morszczuk w białym sosie

Składniki: 2 morszczuki, 6 łyżek śmietany, 3 łyżki masła, 4 łyżki bułki tartej, olej do pieczenia, sól, pieprz ziołowy, bazylia, natka zielonej pietruszki, 1 cytryna.
Ryby oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wycisnąć sok z połowy cytryny i skropić ryby. Przyprawy wymieszać i natrzeć ryby w środku i na zewnątrz. Odstawić do lodówki na 30 min. Ryby położyć na wysmarowanej tłuszczem formie. Piec w piekarniku nagrzanym do 160oC. Podczas pieczenia ryby posmarować olejem. Masło roztopić, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Pod koniec pieczenia, gdy skórka będzie lekko zrumieniona, wlać 1/2 sosu na ryby. Zapiec jeszcze przez 3 min. Bułkę tartą zrumienić na tłuszczu. Polać upieczone ryby, do boku podać pozostałą część sosu. Udekorować natką pietruszki i cytryną.

Morszczuk w sosie imbirowym

Składniki: 4 filety z morszczuka, 1 cebula, 1/2 cytryny, sól, pieprz ziołowy. Sos: 1 średni korzeń imbiru, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 125 ml bulionu, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, cukier.

Rybę umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem ziołowym. Cebule i cytrynę pokroić w plasterki i obłożyć nimi morszczuka. Rybę owinąć w folię aluminio¬wą i piec 30 min. w temperaturze 180°C. Przygotować sos: korzeń imbiru zetrzeć na tarce, czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić czosnek i imbir. Po chwili wlać bulion i dodać śmietanę. Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i dusić jeszcze około 10 min. Tuż przed poda¬niem sos należy przelać przez drobne sitko. Rybę wyjąć na talerz i polać sosem imbirowym.

Morszczuk pieczony z warzywami

Składniki: 1 średni filet morszczuka, 2 średnie cebule, 2 średnie marchewki, 1 średnia cukinia, 2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, vegeta, pieprz, sól. Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 100 g żółtego sera, 1 jajko, pieprz, świeży koperek.
Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć vegetą, skropić obficie sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na kilka godzin. Marchewki obrać, pokroić w słupki, cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone warzywa, chwilę przesmażyć i zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cebulę, na to marchewkę z cukinią, posypać przyprawą do ryb. Na warzywach ułożyć kawałki ryby, posypać pieprzem. Przyrządzić sos mieszając roztrzepane jajko z jogurtem startym na drobnej tarce serem i pieprzem. Gotowym sosem polać kawałki ryby.

Dorsz z czerwoną cebulą

Składniki: sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1 łyżeczka posiekanego czosnku, 1 łyżeczka papryki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka posiekanego estragonu, 700 g filetu z dorsza bez skóry i ości, 1 kostka rosołu warzywnego, 4 łyżki oliwy, 100 g mąki, 3 łyżki posiekanej zielonej kolendry, 1 posiekana papryczka chili, 1 cebula czerwona pokrojona w półtalarki.

Wlać do miski sok z cytryny, dodać ząbek czosnku, paprykę, kmin i estragon. Rybę pokroić w paski szerokości 3 cm i dodać do marynaty. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Zagotować 250 ml wody, wrzucić kostkę rosołową. Wymieszać i gotować minutę.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Rybę obtoczyć dokładnie w mące i smażyć na gorącym tłuszczu po 2 min. z każdej strony. Zalać bulionem, dodać kolendrę i posiekaną papryczkę chili. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić przez 5 min. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć na niej cebulę.

Dorsz duszony z grzybami

Składniki: 80 dag filetów z dorsza, 4 łyżeczki soku cytrynowego, 2 duże pory, 2 szklanki wody, 20 dag grzybów, 1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół (np. zioła prowansalskie), sól i pieprz.
Filety z dorsza natrzeć solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę, zagotować, dodać sok z cytryny. Dodać rybę. Pory umyć, odrzucić zielone części. Części białe pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paseczki lub pozostawić w całości. Dodać wraz z porami do ryby. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 15 min. W połowie duszenia dodać zioła.

Dorsz duszony w sosie chrzanowym

Składniki: 80 dag filetów z dorsza, 10 dag tartego chrzanu, 3 łyżki mąki pszennej, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól i cukier do smaku.
Filety umyć osuszyć i obtoczyć w mące. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Śmietanę wymieszać z resztą mąki i chrzanem. Podprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polać rybę i dusić na wolnym ogniu ok 4 min. Gotowe danie posypać zieloną pietruszką.

Dorsz duszony z pomidorami

Składniki: 500 g filetów z dorsza, 500 g pomidorów, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki cynamonu, oliwa lub olej.
Na rozgrzanej oliwie usmażyć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie miękka. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i paprykę, mieszając, smażyć 4 min. Dodać cynamon i rybę pokrojoną w kostkę o boku 2,5 cm. Dusić pod przykryciem ok. 10 min, aż ryba przy rozdzielaniu widelcem będzie się dzielić na płatki.

Dorsz duszony z porem

Składniki: 4 filety dorsza (po ok. 15-20 dag), 50 dag porów, 3 łyżki masła szklanka białego wina, 1 cytryna, sól, biały pieprz.
Pory oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Połowę masła stopić, wrzucić pory, smażyć 5 min. Podlać winem, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, dusić 5 min. Dorsza opłukać, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na porach. Na rybie położyć wiórki z reszty masła. Pozostałą cytrynę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na wierzchu dania. Przykryć, dusić na małym ogniu 15 min.

Piersi z kurczaka po brazylijsku

Składniki: 4 duże piersi z kurczaka (mogą być ze skórą), 3-4 duże łyżki masła, 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 średniej wielkości posiekana ostra papryczka (najlepiej jalapeno), 3/4 łyżeczki startego imbiru, 1 łyżeczka suszonego tymianku lub łyżka świeżo posiekanego, 50 g drobnej, tartej bułki, sól, pieprz do smaku.
Piekarnik rozgrzać do 180oC. W misce wymieszać masło z czosnkiem, imbirem, bułką tartą, posiekaną papryczką i tymiankiem. Rozciąć piersi z kurczaka, nie przecinając zbytnio, tak, aby postała kieszeń. Włożyć farsz i przy pomocy wykałaczki spiąć. Piersi wyłożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, doprawić do smaku i piec przez około 20-25 min. na złotobrązowy kolor.

Dietetyczna pieczona pierś z kurczaka

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 1 szklanka maślanki, szczypta tymianku, łyżeczka soli, pieprz do smaku, 3 ząbki czosnku, ok 7 garści płatków kukurydzianych, słonecznik.
Filety opłukać, osuszyć i przekroić wzdłuż, tak żeby z 1 filetu powstały 2 cieńsze. Filety włożyć do miski, posypać solą i pieprzem, wcisnąć czosnek, dodać roztarty tymianek i zalać maślanką. Odstawić na 1 godzinę. Po godzinie filet obtoczyć w rozgniecionych płatkach kukurydzianych i ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Filety można posypać dodatkowo sezamem czy słonecznikiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 min.

Spaghetti z sosem pomidorowym

Składniki: 2 szklanki soku pomidorowego, koncentrat pomidorowy, 1/4 szklanki śmietany, 1/2 szklanki zielonych oliwek, 15 dag tartego parmezanu (lub żółtego sera), jajko do zagęszczenia sosu, oliwa z oliwek, masło, oregano, makaron – spaghetti.
Rozpuścić masło w garnku o grubym dnie i wrzucić pokrojone oliwki. Smażyć je przez 3 min., zalać sokiem pomidorowym wymieszanym z przecierem. Dodać połowę oliwy, śmietanę, oregano, 2 płaskie łyżeczki soli, szczyptę cukru i raz zagotować. Na koniec dodać jajko. W osobnym garnku zagotować 2 litry wody, wsypać 1 łyżkę soli i włożyć makaron. Spaghetti gotuje się z reguły 10-12 min. Po odcedzeniu makaron wymieszać z resztą oliwy. Podawać polany sosem i posypany parmezanem.

Spaghetti napoli (z sosem pomidorowym)


Składniki:
kartonik lub 3/4 puszki krojonych pomidorów, dwa ząbki czosnku, szczypta bazylii, szczypta oregano, 1/4 łyżeczki do herbaty soli, pół łyżeczki do herbaty cukru, 1/4 kostki rosołowej, 1 łyżka oliwy z oliwek, odrobina startego parmezanu do posypania, paczka makaronu typu spaghetti (ok. 500 g).

Pomidory wlać na patelnię z rozgrzaną oliwą (można je najpierw lekko zmiksować). Dodać wyciśnięty czosnek, przyprawy, kostkę rosołową, sól i cukier do smaku. Smażyć, mieszając. Kiedy sos zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez kilka minut. Sos jest gotowy, kiedy nabierze ciemniejszej barwy i woda nieco odparuje. Podawać z makaronem typu spaghetti ugotowanym według instrukcji na opakowaniu, posypany serem.

Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej, kawałek żółtego sera, 2 jajka, niewielka cebula (najlepiej słodka), majonez, sól i pieprz.
Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodatkowo rozdrobnić widelcem. Do tuńczyka wsypać odsączoną kukurydzę, drobno pokrojone, ugotowane na twardo jajka i starty na drobniutkiej tarce żółty ser. Dodać drobno pokrojoną cebulkę i łyżkę majonezu. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sałatka z tuńczykiem i białą fasolą

Składniki: 75 dag pomidorów, 10 dag białej fasolki z puszki, 20 dag tuńczyka w sosie własnym, 4 cebule, kilka liści sałaty, 4 łyżki oleju, 3 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, tymianek.
Pomidory umyć, pokroić w kawałki. Tuńczyka i fasolę osączyć z zalewy. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Sałatę opłukać, osuszyć. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać.

Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 1 puszka tuńczyka, pół cebuli, pół papryki czerwonej, 1 łyżeczka vegety, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, pieprz.
Zawartość puszek osączyć z zalewy i połączyć. Dodać osączonego tuńczyka. Cebulę drobno posiekać, paprykę trochę grubiej, dodać majonez, musztardę, przyprawy. Wymieszać.

Wiosenna sałatka z tuńczyka i fasoli


Składnik
i: 200 g tuńczyka, szklanka fasoli, mała czerwona cebula, świeży ogórek, mały pęczek rzodkiewek, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz.
Ogórek i rzodkiewki pokroić w kostkę wielkości ziarenek fasoli, cebulę pokroić w piórka. Oliwę z tuńczyka, oliwę extra virgine i sok z cytryny wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Połączyć wszystkie składniki i zostawić, by sałatka się przegryzła.

Zobacz również:

  1. Rzucamy cukier! TYDZIEŃ 1 – super nagrody od Eveline Cosmetics!
  2. Mleko przeszkadza w odchudzaniu?
  3. Zielona kawa odchudza?
  4. ODCHUDZANIE – PORADY