Farsze do naleśników – przepisy

28 lutego 2017, dodał: kulinaria
Artykuł zewnętrzny

file1488278503

Nuda w kuchni dopada często. Dzieci ciągle proszą o ulubione naleśniki z serem, podczas Świąt króluje pieczeń z pieczarkami, a jak pierogi – to ruskie. Jest na to sposób – tajemnica tkwi w farszu! 

Korzystając wciąż z tych samych przepisów, do naleśników najczęściej dodajemy ser, a lasagne podajemy z sosem bolognese. A wystarczy zmienić farsz – wprowadzić do niego nowe składniki i gotowe! Oto 5 sposobów, jak nie dać się nudzie w kuchni i przyrządzić potrawę na nowo.

  1. Odświętna pieczeń z wkładką

Faszerowane mięsa to doskonały sposób na rodzinny obiad, także świąteczny. Uwielbiamy pieczone nadziewane mięsa drobiowe, schaby czy polędwiczki. Dzięki dodaniu „niespodzianki” w środku, danie nabiera charakteru. Co zatem możemy przygotować na rodzinny obiad? Schab, w którym oprócz grzybów znajdą się też inne składniki, takie jak szpinak czy suszone pomidory, a nawet suszone owoce.

„Przyrządzenie faszerowanego schabu jest proste, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym mięso będzie kruche i soczyste. Najpierw natrzyjmy schab przyprawami, najlepiej wklepując je dłonią. W ten sposób ich aromat mocno przeniknie do pieczeni. A do zrobienia kieszeni na farsz użyjmy długiego i cienkiego noża” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Ponadto przyrządzając nadzienie, możemy sięgnąć nie tylko po pieczarki, ale znakomicie sprawdzą się w tej roli także prawdziwki i kurki. Warto dodać też kilka łyżek sera ricotta, dzięki czemu farsz będzie bardziej kremowy” – poleca ekspert.

Scha­b pieczony z grzybami i szpinakiem

Składniki:

  • 600 g schabu wieprzowego bez kości
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 4 prawdziwki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie cienkim długim nożem zrób otwór wzdłuż schabu.
  2. Żeby mięso było dobrze przyprawione, posyp je przyprawą Knorr i natrzyj dłonią.
  3. Szpinak odciśnij z wody. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, przesmaż na oliwie i dodaj pokrojone w plastry grzyby. Następnie dodaj szpinak. Smaż chwilę razem, dopraw do smaku i odstaw. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę bułki tartej.
  4. Przygotowanym farszem napełnij mięso, następnie zawiń ścisło w folię aluminiową i obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z ryżem lub ziemniakami.

 

  1. Pierogi na nowo

Pierogi ruskie, z mięsem i te z kapustą i grzybami – goszczą u nas chyba najczęściej. A może warto zaszaleć? Zamiast białego sera użyjmy słonego sera feta połączonego ze szpinakiem. Dzięki temu nasz farsz stanie się niezwykle kremowy. A gdy dodamy do tego idealnie przygotowane ciasto, na pierwszy rzut oka niepozorne pierogi staną się bohaterem stołu.

„Istnieje wiele przepisów na ciasto pierogowe. Ten łączący mąkę, sól, jajko i ciepłą wodę wydaje się najprostszy i jednocześnie najlepszy. Sekret doskonałych pierogów tkwi również w odpowiednio cienkim rozwałkowaniu ciasta” – zdradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Ugotowane pierogi można okrasić przyrumienioną cebulą. Pierogi te równie świetnie smakować będą podsmażone na patelni”.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • 120 ml wody
  • jajko
  • sól
  • 0,5 kg szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 200 g sera feta
  • 3 cebule szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.
  2. Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.
  3. Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.
  4. Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.
  5. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.

 

  1. Napakowane” warzywa

Nie tylko ciasto i mięso lubią farsz. Nietypowym pomysłem na obiad są faszerowane warzywa. Nadzienie dajemy do środka całego pomidora, cukinii lub ziemniaka. Świetnym pomysłem na lżejszy obiad okaże się również faszerowana papryka. Przekrawamy ją u nasady, w środku umieszczając przygotowany wcześniej na patelni farsz. A w nim: czosnek, chili, cebula, cukinia i ryż. Górną warstwę stanowi pokrojony ser pleśniowy. Całość przykrywamy folią i pieczemy.

Faszerowana papryka z ryżem

Składniki:

  • 6 sztuk papryki czerwonej
  • Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • kolendra
  • cytryna
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzeszków pinii
  • cukinia
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryka, strąk
  • 100 g sera pleśniowego
  • 15 krewetek
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml śmietany 18%

Sposób przygotowania:

  1. Papryki umyj, z każdej z papryki odetnij kapelusz i usuń gniazda nasienne ze środka.
  2. Posiekaj ząbki czosnku. Chili, cebulę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, chili, cebulę i cukinię, dodaj ryż, posiekaną natkę kolendry, sok z cytryny, rodzynki, orzeszki pinii, posiekane surowe krewetki i pomidory pelatti.
  3. Wszystko razem wymieszaj, następnie farszem napełnij do ¾ wysokości papryczki. Do każdej wlej rozpuszczony bulion warzywny Knorr, tak aby tylko przykrył ryż.
  4. Pozostałe wolne miejsce w papryce wypełnij fixem Knorr rozmieszanym ze śmietaną, a na wierzchu umieść kawałek sera pleśniowego.
  5. Paprykę przykryj kapeluszem i umieść w żaroodpornym naczyniu. Do naczynia wlej pomidory z puszki i pozostały bulion. Całość szczelnie przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 – 50 minut, aż ryż zrobi się zupełnie miękki.

 

  1. Lazania nie tylko pomidorowa

Makaron z farszem? Oczywiście włoska lazania, najczęściej przygotowywana z mięsem. Teraz czas na innowacje – farsz ze szpinaku lub dyni. Takie połączenie na pewno zaskoczy całą rodzinę!

Lasagne z dynią

Składniki:

  • 12 płatów lasagne
  • 500 g mięsa mielonego
  • Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne
  • 400 g pomidorów pelatti z puszki
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 50 g pestek dyni
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
  • pęczek świeżej  bazylii
  • cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml mleka
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Dynię zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Po upieczeniu, gdy dynia lekko ostygni,e obierz kawałki ze skóry.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki. Do mięsa dodaj pokrojone w drobną kostkę, suszone pomidory, pestki dyni i pomidory z puszki. Całość chwilę gotuj.
  3. Sos dopraw do smaku Knorr Naturalnie smaczne. Poprawi on smak i konsystencję farszu.
  4. W drugim garnku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Całość smaż aż składniki dobrze się połączą. Do powstałej, delikatnie złotej zasmażki wlej zimne mleko. Dodaj szczyptę gałki muszkatowej. Całość energicznie i dokładnie wymieszaj. Zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego upieczoną dynię.
  5. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu na dnie wylej łyżkę – dwie mięsnego farszu. Na farsz ułóż płaty makaronu, na makaron nałóż sporą ilość farszu mięsnego i przykryj go sosem beszamelowym z dynią. Następnie czynność powtórz dwa lub trzy razy do wykorzystania składników.
  6. Postaraj się aby wierzch lasagni był wykończony żółtym sosem z dyni. Posyp go tartą mozzarellą i dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, tak aby ser dobrze się zapiekł.

 

 

  1. Naleśniki na bogato

Naleśniki? Doskonale! Można je przyrządzić wcześniej i trzymać w lodówce nawet 3 dni! Okażą się doskonałe na deser, ale i również na wykwintną kolację we włoskim stylu czy po prostu sycący, domowy obiad. Sekretem jest przygotowanie odpowiedniego farszu, którego skład zależy tylko od naszej wyobraźni, bo naleśniki „przyjmą” naprawdę wiele różnych smaków. A pomysł na dziś? Zamiast tradycyjnych z serem, przygotujmy naleśniki na bogato – z kurczakiem i sosem bolognese.

Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese

Składniki:

  • 5 naleśników
  • Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese
  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • marchewka
  • 100 g sera żółtego ementaler
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pokrój w kostkę mięso i marchewkę. Zetrzyj ser na grubej tarce. Przesmaż mięso na złoto na 1 łyżce oleju. Dodaj 200 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese, aby nadać potrawie smaku.
  2. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 5 minut. Ostudź. Wypełnij naleśniki farszem mięsnym i zroluj.
  3. Ułóż naleśniki w dobrze natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Rozprowadź na nich śmietanę i posyp serem. Piecz przez ok. 10 minut, do momentu, gdy ser roztopi się i lekko zrumieni na złoto.