Kurczak w pomarańczach i jabłkach | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kurczak w pomarańczach i jabłkach

1 marca 2017, dodał: Finao
Artykuł zewnętrzny

kur

Przepyszny, pachnący miodem kurczak w lekko kwaskowatej marynacie

składniki:

– cały duży kurczak
– 3 pomarańcze
– główka czosnku
– pół szklanki miodu
– tymianek, pieprz, sól, garam masala
– 2 jabłka,

Kurczaka natrzeć solą zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, przyprawą garam masala. Sparzyć pomarańcze. Dwie pokrajać na ćwiartki (powinny to być małe pomarańcze z cienką skórką), z jednej wycisnąć sok, wlać do słoiczka z miodem, mieszać wstrząsając, dolać troszkę wody. Kurczaka nadziewać cząstkami pomarańczy ze skórką! Do środka na przemian kłaść całe ząbki czosnku z pomarańczą. Kurczaka spiąć wykałaczkami i wstawić do bardzo gorącego piekarnika około 220 stopni C. Po 15 minutach zmniejszyć ogień na 180 stopni. Piec około 40 minut, potem położyć obok kurczaka jabłka, posypać tymiankiem. Ja piekłam z ziemniakami, ale można podawać z ryżem. Polewać co jakiś czas kurczaka wytwarzanym sosem miodowo-pomarańczowym.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...