Imprezowe koreczki i kanapeczki – różne pomysły

28 grudnia 2023, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

Nic tak nie uzupełnia dobrej imprezy jak koreczki. Wykonane w ciekawy sposób stanowią świetną przystawkę lub przekąskę w trakcie przyjęcia.

koreczki z pierożkami

Można je podawać tradycyjnie na tacy lub  w małych kokilkach, kieliszkach (np. wykonanych z ogórka), lampkach – puść wodze fantazji i podaj je w fantazyjny, niebanalny sposób.  Baza takich kolorowych kanapeczek mogą być krakersy, bagietka, kółka wykrojone z tostów,  tacos itp. Zobacz nasze propozycje i przygotuj coś smacznego.

Ogórki nadziewane serkiem z dodatkami

faszerowany ogórek

Bardzo prosta przystawka z przekrojonego na małe kawałki i wydrążonego ogórka, faszerowanego serkiem ziołowym z kolorowymi dodatkami – lekka i efektowna.

  • ogórek zielony
  • serek twarogowy
  • czosnek
  • pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek, natka pietruszki lub koperek
  • pomidory suszone, kapary, oliwki – wedle fantazji

Ruloniki z szynki z melonem, serem lub innymi owocami

szynka z melonem

  • szynka serrano lub parmeńska
  • melon lub inne owoce
  • ser pleśniowy lub kulki mozzarelli
  • rukola do dekoracji

Szynkę wyjąć z opakowania i rozłożyć, w środek wkładać pocięty na wąskie grube paski melon i ewentualnie kawałek sera. Zawijać i spiąć wykałaczką. Można podawać również w inny sposób np: w postaci tradycyjnych koreczków (wtedy z melona wycinamy kwadraciki lub kulki) lub zastąpić owoce np. suszonymi pomidorami.  Układamy na rukoli lub w specjalnych kokilkach.

Roladki z salami z serkiem i dodatkami

roladki z salami

Błyskawiczną przekąską, która zawsze wszystkim smakuje są roladki z salami z serkiem i dodatkami. Jeśli wolicie ostrzejsze smaki, można kupić salami ostre z np. papryką lub pieprzem. W przypadku serka jest podobnie, panuje dowolność, może to być serek z cebulką, kiszonym ogórkiem, orzechami, grzybami, szczypiorkiem itp.

składniki:

20 dag salami w plasterkach

serek w/g upodobania

dodatki: oliwki, suszone pomidory, kiełki, kapary, orzechy

Każdy plasterek salami smarujemy serkiem i zwijamy w ruloniki, posypujemy kiełkami lub szczypiorkiem, w środek lub wpinając wykałaczkę można dodać oliwki, pomidory, kapary itp.

Koreczki z pomidorkiem, mozarellą i bazylią

pomidorki szaszłyki

 

  • pomidorki koktajlowe
  • mozzarella w małych kulkach
  • świeża bazylia, oliwa z oliwek, pieprz

Mozzarellę i pomidorki przekrój w pół. Nadziewaj na wykałaczkę naprzemiennie z listkami bazylii. Na koniec skrop oliwą i dopraw pieprzem do smaku.

Kolorowe kanapki na bazie pesto

kanapki z pesto i szynką

 

  • pomidorki koktajlowe
  • bagietka
  • oliwki
  • szynka parmeńska
  • łosoś wędzony
  • jajka
  • krewetki
  • pesto zielone

Te koreczki możemy podawać na kilka sposobów: tradycyjnie nadziewać na długą szpadkę, w kokilkach lub eleganckich kieliszeczkach, ewentualnie na chrupiącej bagietce. Skladniki są tutaj podane przykładowo, wystarczy sama szynka lub łosoś – ważne aby kanapeczki były urozmaicone i kolorowe. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i przekrój na pół. Bagietkę pokrój w cienkie kromki. Na maśle klarowanym usmaż po 2 minuty z każdej strony krewetki. Bagietkę smarujemy pesto, układamy szynkę, połowę jajka, krewetkę, oliwkę – całość zabezpieczamy wykałaczką,

Z zawijaną szynką

koreczki z szynką

  • szynka
  • pomidory koktajlowe
  • ogórek konserwowy
  • papryka
  • ser mozzarella

Szynkę pokrój w plastry, pomidorki na pół, ogórka w grube plastry, a paprykę w kostkę. Nakładaj tak by z szynki utworzyć wzór naprzemiennie oddzielający składniki.

Chrupiące roladki z cukinii

roladki z cukinii

  • pół cukinii
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • zioła prowansalskie
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
Na patelni podrumieniamy wiórki słonecznika. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Ja użyłam do tego obieraczki do marchewki. Nakładamy na patelnię na bardzo krótko. Gotuję jajka na twardo. Wkładam do blendera, dodaje majonez, przyprawy i miksuję. Dodaję słonecznika, mieszam. Układam na tacce cukinię, nakładam farsz, zawijam.

Ogórek i łosoś

ogórek z łososiem
  • dwa ogórki zielone
  • koperek
  • serek o smaku czosnku
  • pieprz świeżo mielony
  • plastry wędzonego łososia
  • cebulka czerwona

Pokroić ogórka na grubsze plastry, posmarować serkiem wymieszanym z koperkiem, nałożyć kawałek łososia, posypać posiekaną czerwoną cebulką.

Koreczki z galaretką

awokado w galarecie

Bardzo efektownie wyglądają wszelkiego rodzaju przekąski z warzyw i owoców zalane galaretką. Podstawą i kluczem do wykonanie tej przekąski jest zastosowanie foremek do muffinek, lodów itp, aby całość nabrała elegancki kształt. Poniżej podajemy przykładowe składniki, ale mogą to być przeróżne warzywa wedle fantazji i Waszej kreatywności:

  •  2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szkl bulion rosołowego lub warzywnego
  • 5 oliwek
  • 5 cebulek marynowanych
  • 3 pieczarki
  • 7 pasków papryki marynowanej
  • awokado

W gorącym (ale już nie wrzącym) wywarze rozpuszczamy 2-3 łyżeczki żelatyny. Dokładnie mieszamy wywar łyżką. Do foremki na lód/pralinki na zmianę nakładamy ulubione warzywa i dodatki np: cebulki marynowane perełki i marynowaną paprykę, awokado, jajka, kawałki wędlin (wybieramy krótsze paski lub długie kroimy w krótsze). Zalewamy je bulionem z żelatyną. Galaretki są gotowe za mniej więcej 1,5 h w lodówce. 

Imprezowe zawijaki z cukinii

roladki z cukini

  • pół cukinii
  • 200 gram sera pleśniowego
  • 3 parówki lub kabanosy
  • pomidory suszone

Cukinię kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Przykładamy do grubości cukinii parówki i kroimy żeby były akurat. W plastry, tym razem grube, kroję również serek pleśniowy. Kładę na desce cukinię, na każdy jej kawałek układam jeden z sera pleśniowego. Na środku kładę parówkę lub kabanos oraz pomidor suszony. Zawijam i wbijam w każdy zawijak wykałaczkę.

Z salami i serem

zapiekane salami z serem

  • plasterki paprykowego salami
  • kawałek sera mozzarella
  • listki bazylii

Salami faszerować serem i bazylią, zapiekać w piekarniku kilka minut.

Koreczki z tortellini

koreczki z tortellini

  • paczka pierożków tortellini np: ze szpinakiem
  • pomidorki koktajlowe
  • ser feta lub mozzarella w kulkach
  • dip: pesto lub inny sos np. czosnkowy
  • czarne oliwki

Ugotować pierożki al dente, krótko podsmażyć na masle klarowanym, wystudzić,  nadziewać na przemian z pozostałymi składnikami, podawać z dipem.

Szaszłyki owocowe z serem

szaszłyki z owocami

 

  • ulubione ser np: pleśniowy, camembert, żółty lub inny
  • maliny
  • borówki
  • inne ulubione owoce (winogrona, truskawki, mango, banany, ananasy)

Ser pokrój w kostkę i nabijaj naprzemiennie z owocami. Podawaj z miodem, nutellą lub dżemem.

Przekąski z tortilli z dodatkami

przekąska z tortilli

Świetny i dość banalnie prosta, ale smaczna przekąska z tortilli z przeróżnymi dodatkami,  bazą jest serek twarogowy ziołowy lub sos majonezowy, sałata (maślana, rukola, roszponka) żółty ser, wędlina lub tuńczyk, ulubione zioła. Całość dość mocno zwijamy w rulon i przekrawamy na mniejsze kawałki, przypinamy wykałaczką. 

  • tortilla
  • rukola lub sałata
  • serek do smarowania (może być z przyprawami)
  • szynka lub wędzony łosoś
  •  opcjonalnie: żółty ser w plasterkach, ogórek zielony, szparagi lub inne ulubione dodatki
  • koperek do dekoracji

Tortillę posmaruj masłem. Ułóż pozostałe składniki. Zawiń, wbij wykałaczkę.

Śliwki zawijane w boczku i opiekane

śliwki w boczku

  • 20 plasterków cienko pokrojonego boczku
  • 20 suszonych śliwek bez pestek
  • bazylia do dekoracji

Boczek wyjąć z opakowania, usunąć chrząstki. Owijać ściśle śliwkę i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (można też piec w piekarniku). Podajemy z bagietką i dekorujemy bazylią.

Koreczki śledziowe

koreczki śledziowe

Pomysłów na koreczki śledziowe jest niezliczona ilość, wykonujemy je ze śledzi ze słoika w zalewie octowej lub olejowej (matjasów), dodajemy ulubione doldatki: czerwoną cebulę, majonez, koperek, oliwki, jabłko, winogrona, paprykę itp, serwujemy na bagietce lub pieczywie pełnoziarnistym, oto nasza propozycja:

  • 5 płatów marynowanego śledzia ze słoika
  • 5 kromek chleba pełnoziarnistego
  • masło
  • cebula czosnkowa
  • kilka rzodkiewek
  • koperek

Śledzie wyjąć ze słoika lub z zalewy olejowej, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Kromki chleba pokroić na kwadraty, pokroić pół pęczka koperku i wymieszać z masłem.  Kostki chleba smarujemy koperkowym masłem, nakładamy pokrojone w krążki kawałki cebuli i rzodkiewkę, układamy śledzia, dekorujemy koperkiem i mocujemy za pomocą wykałaczki.

 

 

zobacz również:

  1. Najlepsze imprezowe sałatki

  2. Pomysłowe dania na piersi z kurczaka – przepisy

  3. Karnawałowe smakołyki: pomysły na przekąski i przystawki

  4. Imprezowe przekąski i przystawki

  5. Jajka – pomysły i przepisy na przystawki i przekąski

  6. Wszystkie kulinarne inspiracje

 

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.
Ponadczasowe zapachy
A ja polecam wypróbowac pięknie pachnacy olejek perfumujący do ciała. Cudnie pachnie egzotycznie cytrusami,...
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Moim zdaniem nie musi byc drogi. Lubię jak pachnie cytrusami.
Delikatna skóra
Polecam Balsam kokosowy z mango, doskonały do delikatnej skóry. Świetnie nawilża...