Ziemniaki inaczej – różne przepisy na smaczne i pomysłowe dania z kartofli
Ziemniaki bardzo często pojawiają się na naszych stołach, jednak niezwykle łatwo zapominamy, iż ziemniaki można podawać na wiele ciekawych, smacznych i oryginalnych sposobów. Ich przygotowanie wcale nie jest bardzo skomplikowane, a wyczarowane dania kuszą i wyglądem i niecodziennym, odmiennym smakiem. Oto kilka naszych propozycji na ziemniaki – niecodzienne :)
Ziemniaki zapiekane z parmezanem
Składniki:
– 1,8 kg ziemniaków, pokrojonych w połówki lub ćwiartki
– 2 łyżeczki mąki
– 100 g parmezanu, drobno startego
– garść pietruszki, drobno posiekanej
– 4 gałązki rozmarynu (drobno posiekane liście)
– szczypta startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Włożyć ziemniaki do osolonej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego i lekko pokropić olejem. Wymieszać mąkę, parmezan, zioła i gałkę muszkatołową razem z niewielką szczyptą soli i posypać ziemniaki. Podlać warstwą gorącego oleju, piec przez 40 minut, obracając. Piec na złoty kolor i podawać od razu.
Ziemniaki faszerowane mięsem
Składniki:
– 4 średnie ziemniaki
– 4 łyżki mleka
– 1/3 filiżanki sera provolone
– ½ szklanki mielonej wołowiny gotowanej
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– ½ łyżeczki suszonego oregano
– szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ugotować ziemniaki do miękkości. Przeciąć na pół, wyjąć miąższ i przełożyć do miski. Wymieszać z mlekiem, parmezanem, połowa provolone i wołowiną – bardzo dobrze wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawy. Ziemniaki napełnić farszem, posypać kostkami provolone naciskając lekko. Piec przez około 10 minut, aż ser się rozpuści. Podawać natychmiast.
Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 500 ml śmietany
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, około 3 mm i ułożyć w miseczce. Przyciąć końce ząbków czosnku, ale nie obierać. Zetrzeć ząbki na tarce. Zeskrobać miąższ czosnku do miski z ziemniakami. Doprawić ziemniaki, do smaku, solą i pieprzem. Wlać śmietanę na ziemniaki i dobrze wymieszać. Ułożyć plastry ziemniaków w naczyniu do pieczenia, tak aby sos śmietanowy je całkowicie pokrywał. Umieścić ziemniaki w piekarniku i piec 1-1,5 godziny. Podawać, jako dodatek do pieczonego mięsa lub drobiu.
Ziemniaki faszerowane kurczakiem
Składniki:
– 4 ziemniaki
– ser cheddar
– 100 g szpinaku
– 2 łodygi zielonej cebulki
– pieprz i sól
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przekroić na połowę i lekko wydrążyć za pomocą łyżeczki. Ugotowanego lub upieczonego kurczaka pokroić na małe kawałki. Wymieszać z pokrojonym szpinakiem i przyprawami. Farszem wypełnić ziemniaki. Posypać tartym serem cheddar i piec przez 10-15 minut. Podawać na gorąco, posypane posiekaną cebulką.
Ziemniaki pieczone ze śmietaną
Składniki:
– ok. 0,5 kg młodych ziemniaków
– sól morska
– 75 ml kwaśnej śmietany
– szczypiorek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Nakłuć ziemniaki widelcem, natrzeć olejem, a następnie wymieszać z solą morską. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez 1 godzinę. Pozostawić do ostygnięcia na 10-15 minut, a następnie wyciąć mały krzyżyk. Dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany, świeżo zmielony czarny pieprz, i odrobinę szczypiorku. Podawać natychmiast.
Ziemniaki zapiekane z nutą cytrynową
Składniki:
– 2 kg ziemniaków (małe)
– 4 ząbki czosnku mielonego
– 1/4 szklanki startego parmezanu
– skórka z 1 cytryny
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Gotować ziemniaki w osolonej wodzie, około 15 min. Odcedzić i osuszyć. Dużą blaszkę wyłożyć pergaminem i lekko skropić olejem. Równomiernie rozmieścić wszystkie ziemniaki na blasze, a następnie za pomocą młotka do mięsa delikatnie rozbić każdy ziemniak. Lekko pokropić ziemniaki olejem lub oliwą, a następnie posypać solą i pieprzem. Piec przez 20-30 minut, przy użyciu szczypiec w połowie pieczenia obrócić. Połączyć skórkę z cytryny, natkę pietruszki, czosnek, i parmezanem w małej misce. Upieczone ziemniaki wymieszać w dużej misce z mieszaniną cytryny i parmezanu. Podawać natychmiast.
Zapiekanka ziemniaczana z jarmużem
Składniki:
– 1 duży pęczek jarmużu, rozdartego na kawałki wielkości kęsa
– słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
– ser parmezan
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 2 łyżki solonego masła
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Jarmuż parować przez około 3 minuty, w dużym koszyku ustawionym nad wrzącą wodą. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wycisnąć nadmiar wody. Umieścić połowę ziemniaków w wysmarowanym naczyniu do pieczenia. Następnie ułożyć jarmuż z parmezanem. Pozostałe ziemniaki ułożyć na wierzchu oraz posypać resztą sera. Wymieszaj śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i polać ziemniaki. Położyć kawałek masła. Przykryć naczynie do pieczenia folią aluminiową i piec przez 25 minut. Usunąć folię i piec przez 20-25 minut na złoty kolor. Odstawić na 15 minut przed podaniem.
Zapiekanka ziemniaczana cebulowa
Składniki:
– 1 kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w plastry
– 1 duża cebula żółta, pokrojona w cienkie plasterki
– 2 łyżki masła
– sól
– 1/2 łyżeczki białego pieprzu
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 szklanka startego sera Gruyere
– 8 łyżeczek świeżo startego parmezanu
– połowa śmietany
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić. Rozgrzać masło na średnim ogniu na dużej patelni i usmażyć sauté cebulę, mieszając od czasu do czasu (ok. 5 minut). Posypać solą i ziołami prowansalskimi. Ułożyć połowę plasterków ziemniaków na dnie naczynia do pieczenia, posypać solą, białym pieprzem, serami i polać cebulą z gałką muszkatołową i mieszanką serów. Górną warstwę ułożyć z pokrojonych ziemniaków. Wlać śmietanę. Posypać jeszcze solą i pieprzem i pozostałym serem. Piec odkryte, aż zgęstnieje śmietana i wszystko będzie rumiane, około 25-30 minut.
Ziemniaki zapiekane z czosnkiem
Składniki:
– 500 ml śmietany kremówki
– 3 ząbki czosnku
– 8 dużych ziemniaków
– 100 g sera Gruyere (opcjonalnie)
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Wymieszać śmietanę, mleko i czosnek, doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki pokroić bardzo drobno, dodać je do kremu i gotować przez 3 minuty. Delikatnie wymieszać, wyjąć ziemniaki łyżką cedzakową i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Polać kremem, posypać serem i piec przez 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.
Ziemniaki na ostro
Składniki:
– 4 kg słodkich ziemniaków lub batatów
– 2/3 szklanki mielonego czerwonego jalapeño
– 1/4 filiżanki mielonej świeżej kolendry
– ok. 3 łyżki soku z limonki
– sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kawałki. Podzielić równo między 2 naoliwione patelnie do pieczenia, przykryć szczelnie folią i piec przez 15 minut. Odkryć i nadal piec aż ziemniaki będą miękkie, około 25 minut. Wymieszać jalapeno z octem, aż dobrze się połączą. Wlać mieszaninę papryki z octem równomiernie na ziemniaki i obrócić łopatką. Kontynuować pieczenie aż mieszanina zgęstnieje (około 10 minut), obracając kawałki często, aby zapobiec przypaleniu. Posypać kolendrą i dodać około 3 łyżki soku z limonki i sól do smaku.
Ziemniaki z boczkiem
Składniki:
– kilka plastrów boczku, grubo posiekanego
– ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
– 2 łyżeczki soli morskiej lub koszernej
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki lekkiej śmietany
– 1 szklanka bulionu z kurczaka
– 1/4 filiżanki świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na kuchence na średnim ogniu, przyrumienić boczek. Naczynie szklane do pieczenia lekko skropić olejem z pieczenia boczku, wyłożyć jedną warstwę ziemniaków, a następnie rozsypać plasterki cebuli. Posypać solą i pieprzem do smaku. Następnie posypać boczkiem po wierzchu i 1 łyżką mąki. Następnie ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i cebuli, przyprawy, boczek i mąka. Ostatnia warstwa to ziemniaki, posypać pozostałą solą i pieprzem. Wlać śmietanę, posypać serem i piec, aż ziemniaki będą miękkie, około 1 godziny.
Ziemniaki nakłuwane
Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 6 gałązek rozmarynu (dolne liście usunięte)
Przygotowanie:
Umieścić ziemniaki w garnku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 8 minut. Odcedzić i lekko schłodzić, a następnie umieścić ziemniaki w misce z solą morską i olejem. Lekko spłaszczyć każdy ziemniak naciskając dłonią i ustawić jeden ziemniak na drugim, łącząc patyczkiem. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Umieścić ziemniaki na naoliwionej blaszce i piec przez 10 minut, aż będą chrupiące i złote. Usunąć patyczki i zastąpić je gałązkami rozmarynu.
Ziemniaki z brokułami
Składniki:
– 8 dużych ziemniaków
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– różyczki brokułów (5 filiżanek)
– 4 ząbki czosnku mielonego
– 2 szklanki tartego sera Cheddar
– 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
– filiżanka mleka
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Natrzeć ziemniaki 1 łyżką oleju lekko nakłuwając nożem. Piec do miękkości, 1 godzinę i 30 minut. Parować brokuły do miękkości, 5 minut. Odsączyć, osuszyć i grubo posiekać. Na patelni podgrzać olej, podsmażyć cebulę do miękkości, 10 minut. Dodać czosnek, smażyć 2 minuty. Zdjąć z ognia. Odciąć górną część z ziemniaków. Wydrążyć lekko, wymieszać z pozostałymi składnikami. Wypełnić muszle ziemniaczane mieszaniną. Piec 30 minut.
Ziemniaki zapiekane
Składniki:
– 0,5 kg ziemniaków, nieobrane
– 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku, pokrojone
– gruba sól morska do smaku
– świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać airfryer do 180 st. C. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i dokładnie wysuszyć. Wrzucać do miski z oliwą, rozmarynem i czosnkiem i przenosić do kosza airfryera. Przesunąć kosz i ustawić timer na 24 minut, aż będą chrupiące. Umieścić w półmisku i doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki pieczone na złoto
Składniki:
– 3/4 szklanki bułki tartej
– 1/4 szklanki drobno startego świeżego sera Romano
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1/8 łyżeczki papryki
– 1 ząbek czosnku, mielonego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 24 małe czerwone ziemniaki (około 3 kg)
– spray do warzyw
Przygotowanie:
Wymieszać pierwsze 8 składników w misce. Połączyć olej i ziemniaki w dużej zip-top plastikowej torbie. Wrzucić ziemniaki w mieszaninę przypraw, a następnie przenieść do naczynia do pieczenia pokrytego sprayem. Piec w temperaturze 200 st. C przez 50 minut lub do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Ziemniaki orientalne smażone
Składniki:
– 3-4 kg gotowanych słodkich ziemniaków, pokrojonych
– 1 duża cebula w plasterkach
– 10-20 liści curry
– 2-3 zielone chilli (serrano/jalapeno) plasterkach
– 1 łyżka płatków czerwonego chili (lub do smaku)
– pół łyżeczki kurkumy
– 1 łyżka stołowa czerwonego chili w proszku (lub do smaku)
– sól do smaku
– posiekany szpinak
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać olej, dodać liście curry, cynamon i smażyć przez kilka sekund. Następnie dodać cebulę i zielone chili i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Następne dodać suche przyprawy i sól. Smażyć przez 1 minutę. Dodać szpinak i ogrzać. Następnie dodać gotowane ziemniaki i dobrze wymieszać z innymi składnikami. Smażyć przez kilka minut, dodać soli.
zobacz również:
- Ciasta z gruszkami – różne przepisy
- Co na obiad? Pomysłowe, szybkie, sycące dania
- Ciasta z jabłkami – różne przepisy
- Sposoby na grzyby – marynowanie