Dania z serem feta i serem pleśniowym: pomysły i przepisy

27 lutego 2018, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Sery pleśniowe nadal traktowane są jako wykwintny przysmak, który kojarzy nam się z Francją i najlepiej smakuje z winem. Jednak ser ten coraz częściej dodawany jest do sałatek, pizzy, kanapek i makaronów, a w sklepach spożywczych dostępnych jest wiele rodzajów pleśniowych serów.

Najbardziej popularne sery pleśniowe to: camembert, brie, roquefort, gorgonzola. W samej Francji produkowanych jest kilkaset gatunków serów pleśniowych, zarówno z mleka krowiego jak i koziego.

 
Sery pleśniowe to naprawdę znakomitym źródło wapnia i fosforu, które sprzyjają budowie mocnych zębów i kości. To również bogactwo witaminy A, witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B2 oraz witamin D, E i K. Wszystkie sery są również bogate w potas i sód, które odpowiadają za prawidłowy przebieg większości procesów w naszym organizmie, między innymi za prawidłową pracę mięśnia sercowego. Sery pleśniowe, a także inne tłuste sery, są znakomitym źródłem energii.

 

Udka kurczaka z sałatką z selera i sera pleśniowego

 

Składniki                                                                    uda z serem pleśniowym

4 udka z kurczaka,
sól i pieprz grubo mielony
1 i 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki majonezu
5 łyżek octu jabłkowego
3/ 4 szklanki sera pleśniowego
3 duże łodygi selera naciowego
1 główka sałaty
2 łyżki masła

Wykonanie

Etap 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni . Umieść kurczaka skórą do góry , z boku blasze do pieczenia i doprawić solą , pieprzem i 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne . Piec, aż skóra będzie złota i chrupiąca.  W międzyczasie , w dużej misce wymieszać majonez, 2 łyżki octu i połowę sera pleśniowego. Dodać pokrojony seler i porwaną na kawałki sałatę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Posypać sałatkę pozostałym serem pleśniowym .
Etap 2

W małym garnku rozpuszczamy masło z 3/4 łyżeczki cayenne. Dodać 3 łyżki octu i zdjąć z ognia , doprawić solą i pieprzem . Dodać kurczaka, wymieszać i ułożyć na cztery talerze, skropić resztą mieszanki masła i podawać z sałatką.

 

 

Przystawka na krakersach

 

Składniki                                                                                    przystawka

4 łyżki naturalnego serka śmietankowego
1/2 filiżanki posiekanych orzechów
sól i pieprz grubo mielony
1 szklanka sera pleśniowego
krakersy

 

Wykonanie

W średniej misce wymieszać biały serek drewnianą łyżką, aż zmięknie. Dodać posiekane orzechy włoski, doprawić do smaku solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z serem pleśniowym. Podawać na krakersach.

 

Tosty z boczkiem i serem pleśniowym

 

Składniki                                                                tosty

    8 kromek chleba białego
cebula
6 plastrów sera pleśniowego
6 plasterków boczku
Masło
3 łyżki dżemu

Wykonanie

Etap 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni . Każdy kawałek chleba posmarować dżemem, ułożyć plasterki cebuli .Nałożyć ser oraz po  1 i 1/2 i plasterka boczku, Przykryć drugą kromką chleba.


Etap 2

Na patelni stopić 1 do 2 łyżek masła. Smażyć na złoty kolor z obu stron, około 6 minut. Następnie piec na blasze , aż ser się rozpuści , około 5 minut . Przekroić na pół i podawać jeszcze ciepłe.

 

Tarta z ziemniaków i sera pleśniowego

 

Ciasto:                                                                                                  tarta


120 g ( 1 szklanka ) mąki pełnoziarnistej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli
85 g masła , pokrojonego w kostkę
1 jajko
2-3 łyżki wody

Farsz:


500 g ziemniaków , dokładnie umyć i pokroić w 1/2 cm plastry
240 ml ( 1 szklanka ) śmietany 10%
1 duże żółtko
120 g sera pleśniowego, rozdrobnionego
1 łyżka świeżego oregano
sól
pieprz

W średniej misce wymieszać mąkę , skrobię i sól . Przenieść mieszaninę na czysty i suchy blat i nożem posiekać z masłem . Dodać żółtko, łyżkę wody, zagnieść gładkie ciasto.  Ciastem wylepić dno i boki formy na tartę. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut .
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ° C.
Ziemniaki gotować we wrzątku przez około 10 minut. Odcedzić. Ziemniaki ułożyć na cieście. Posypać rozdrobnionym serem pleśniowym .
Śmietanę utrzeć z żółtkami. Doprawić solą i pieprzem , a następnie wylać na tartę. Posypać świeżym oregano . Piec przez około 45-50 minut.

 

Quiche z wędzonym łososiem

 

Składniki:
quiche

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1/2 łyżeczki soli 


Nadzienie:

  • 150 g wędzonego łososia
  • 12 dag szparagów ze słoika 
  • 1/4 brokuła 
  • 150 g gęstego jogurtu
  • 150 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 50 g sera pleśniowego 
  • pieprz 
  • forma do tart 26 cm


Masło pokroić z mąką, dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma   arkuszami papieru, przenieść na natłuszczoną blaszkę i docisnąć do brzegów. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Brokuła podzielić na różyczki, zblanszować i dokładnie osączyć. Szparagi pokroić na kawałki, łososia w paseczki.
Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220*C i piec 15 minut.
Do miski wlać jogurt, śmietanę, dodać ser, jajka, doprawić pieprzem i wymieszać do połączenia składników.
Ciasto wyjąc z piekarnika wylać 1/3 sosu, na wierzchu ułożyć dodatki i polać pozostałą częścią sosu. Obniżyć temp. w piekarniku do 180*C i piec jeszcze około 40 minut, aż nadzienie się zarumieni i stężeje.

 

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

 

Dip z awokado i sera pleśniowego

 

Składniki:

1 średniej wielkości awokado                                                  dip
2 łyżki posiekanej cebuli
1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/4 szklanki (60 g) śmietany
1/4 szklanki sera pleśniowego, rozdrobnionego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Awokado obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Razem z cebulą i sokiem z cytryny zmiksować na puree.
Dodać śmietanę, ser pleśniowy, sól i pieprz. Zmiksować. Następnie należy spróbować i dodać sól, pieprz i sok z cytryny, jeśli jest to konieczne.
Schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem.

Podawać np. z krakersami.

 

Feta to produkt grecki, odciśnięty twaróg z mleka owczego z domieszką koziego, konserwowany w solance. To jeden z najzdrowszych serów.

Mleko owiec zawiera bakterie, które chronią przed zatruciem wywołanymi przez pasożyty. Mleko kozie i owcze zawierają więcej wapnia i fosforu niż mleko krowie. Połączenie ich daje nam gwarancję do zachowania zdrowych i mocnych kości.

Ale feta to także uroda dla ciała. Wapń jest niezbędny do tego, żeby organizm nie magazynował tłuszczu, ale zamienił go w energię. Do strawienia pokarmów, bogatych w białko, do których należy feta organizm potrzebuje 30% pochodzących z nich kalorii. W trakcie tego zostają wydzielane hormony peptydowe, które hamują nasz apetyt, tak więc dzięki fecie zachowujemy piękną figurą . Feta wpływa także na piękną cerę, ze względu na dużą zawartość cynku oraz witamin z grupy B, które przyczyniają się do zwalczania stanów zapalnych skóry.

 

Tarta z dynią i serem feta

 

Składniki:                                                                                    tarta z dynią

1 i 1/ 4 szklanki ( 150 g ) mąki pszennej razowej
1/3 szklanki ( 80 g ) miękkiego masła
szczypta soli
1/4 szklanki (50 ml ) mleka
800 g dyni, pokroić w plasterki
1 łyżka ( 30 g), śmietany
1/2 szklanki (100 ml ) serka śmietankowego
4 jajka
300 g sera feta.
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
tymianek ( suszony lub świeży )

W dużej misce wymieszać mąkę , masło, szczyptę soli i mleko na jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche , dodać więcej mleka. Uformować ciasto w kulę , przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut .
Rozgrzej piekarnik do 180 C . natłuścić formę na tartę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto, wylepić dno i boki formy. Równomiernie rozłożyć plasterki dyni na cieście .
W misce wymieszać serek śmietankowy, śmietanę i lekko roztrzepane jajka . Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową ( można użyć więcej lub mniej przyprawy wg uznania ) , następnie wlać mieszaninę na dynię. Rozłożyć ser feta na wierzchu i posypać tymiankiem .
Wstawić tartę do piekarnika i piec przez 40-50 minut .

 

Papryka faszerowana po grecku

 


Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki                                  papryka
  • cebula czerwona
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 pierś z kurczaka
  • mała cukinia
  • czarne oliwki
  • ser feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub masło
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia
  • pieprz

Pierś z kurczaka, pokroić na małe kawałki, doprawić dowolnymi przyprawami i usmażyć.
Papryki przekroić na pół i usunąć pestki. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posiekanymi ziołami. Posmarować oliwą środki papryki, część zostawić. Do środka papryk powkładać pierś z kurczaka, pokrojoną na drobne kawałki cukinie, pomidory, cebule i fetę. Posypać pieprzem i skropić resztą oliwy. Zawinąć w folię, piec w piekarniku lub grillować.

 

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

 

Penne ze szpinakiem

penne

 

Składniki:                                                                     

  • 1 op. mrożonego szpinaku (ok. 450g)
  • 1 op. makaronu, u mnie penne ok. 400g
  • 3 ząbki czosnku
  • ser feta pokrojony w kostce
  • śmietana 18% (u mnie jogurt naturalny wymieszany z łyżką śmietany)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Na niewielkiej ilości oleju podgrzewać szpinak (do odmarznięcia), aż woda trochę odparuje. Dodać fetę (wg upodobań – u mnie niecała kostka) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem, gotować na lekkim ogniu do czasu rozpuszczenia fety. Na końcu dodać śmietankę – tyle, aby powstał gęsty sos (u mnie 3 łyżki). Zagotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Podawać gorące.

 

Autor: kuchcikola.blogspot.com

 

Klops w sosie śmietanowo-serowym

 klops

Składniki:

Klopsy:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego 
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • sól i pieprz

Sos:

  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 150 g sera np. gouda, parmezan, ementaler, pleśniowy, albo mix serów
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz 


Cebule drobno posiekać, wrzucić do mięsa, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z mięsa uformować klopsiki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C 15 minut.
Ser zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietanką, majonezem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i przyprawami. Klopsy wyjąc z piekarnika polać sosem i zapiekać jeszcze 20 minut.

 

Sałatka z serem feta

Składniki

2 główki sałaty
2 duże marchewki, pokrojone na kawałki wielkości zapałki
1 żółta i 1 czerwona papryka , pokroić na kawałki wielkości zapałki
3 buraki, gotowane , obrane i pokrojone na kawałki wielkości zapałki (opcjonalnie)
1 ogórek, obrany i grubo posiekany
1 dojrzały pomidor , pokrojony na kawałki
4 rzodkiewki, w plastry cienkie jak papier                               sałatka z fety
1 główka sałaty radicchio , rozdrobnionej
2 główki cykorii pokrojonej w plasterki
100g sera feta rozdrobnionego
1 łyżka musztardy Dijon
1/4 szklanki octu winnego
Sól i świeżo zmielony pieprz
3/4 szklanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Posiekana natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie

Etap 1

Rozłożyć rozdrobnione sałaty na półmisek. Ułożyć warzywa , cykorię i ser w oddzielnych rzędach na szczycie sałaty .


Etap 2

Wymieszać musztardę , ocet , sól i pieprz. Powoli dolewać oliwę z oliwek . Sosem skropić sałatkę, posypać natką pietruszki i rzeżuchy.

 

Bakłażan z grilla z pomidorami , bazylią i fetą

Składniki

1 duży bakłażan ( około 1 1/2 kg ) , pokrojony na grube plastry
sól                                                                                                    bakłażany
1 łyżka oleju extra virgin z oliwek , a także więcej do posmarowania
2 szklanki pomidorów cherry
Orzeszki piniowe 1/4 szklanki
sera feta , rozdrobniony ( około 1/ 4 szklanki )
Szczypta płatków czerwonej papryki
1/4 szklanki świeżych liści bazylii

Wykonanie

Etap 1

Plastry bakłażana oprószyć obficie solą . Umieścić na  durszlaku, pozostawić 30 minut, następnie opłukać i osuszyć .
Etap 2

Rozgrzać patelnię grillową . Obficie posmarować  bakłażana oliwą . Grillować , obracając na drugą stronę przez około 4 minuty. Wymieszać pomidory, orzeszki piniowe ,  ser feta, płatki czerwonej papryki i olej.  Doprawić solą do smaku . Podawać wraz z bakłażanem. Posypać świeżą bazylią.

 

Pieczone krewetki z pomidorami i fetą

Składniki

2 łyżki oliwy z oliwek
4 cienkie plasterki szalotki
4 ząbki czosnku , cienkie plasterki                                                         krewetki
2 łyżeczki suszonego oregano
Pomidory
Gruba sól i pieprz mielony
1 1/2 kg obranych dużych krewetek
2 łyżki posiekanej świeżej mięty plus więcej do przybrania
4 łyżki sera feta

wskazówki

Etap 1

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Podgrzej olej w dużej patelni . Dodać szalotki , czosnek i oregano , gotować , mieszając, około 1 minuty .


Etap 2

Dodaj pomidory. Gotować na średnim ogniu , mieszając od czasu do czasu , dopóki  woda nie odparuje , 10 do 15 minut . Doprawić solą i pieprzem .


Etap 3

Dodaj krewetki i miętę na patelnię . Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokruszyć ser feta na wierzchu .


Etap 4

Piec około 15- 20 minut . Podawać z ryżem i zieloną fasolką, posypane posiekaną miętą.

 

zobacz również:

 

  1. Jajka – pomysły i przepisy na przystawki i przekąski

  2. Wszystkie kulinarne inspiracje

  3. Najlepsze domowe wypieki – przepisy

  4. Tosty, grzanki, zapiekanki – różne przepisy na pyszne śniadanie