Jeśli denerwuje Cię chemiczny i zbyt kwaśny smak majonezu ze sklepu postaraj się o wykonanie majonezu we własnym zakresie. Taki puszysty, kremowy majonez jest po pierwsze o wiele zdrowszy i delikatniejszy w smaku. Bez konserwantów i sztucznych barwników zachwyci smakiem nie tylko Ciebie, ale też gości, będzie doskonałym wykończeniem pysznej sałatki i dekoracją dla wielu potraw. Oto dwa sprawdzone przepisy na smaczny majonez domowej roboty:
Składniki:
- 1 jajko
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki białego octu winnego lub sok z cytryny
- 250 ml oleju roślinnego
- szczypta cukru
Przygotowanie:
W salaterce rozbić jajo, dodać sól, cukier, ocet lub sok z cytryny i ubijać na pianę. Podczas ubijania powoli, stopniowo dodawać w małej ilości olej, cały czas ubijając. Sos będzie zmieniał konsystencję na coraz bardziej gęstą oraz kolor na prawie biały. Na koniec można dodać pieprz, najlepiej świeżo zmielony. Gęstość majonezu w zależności od potrzeb można samemu kreować poprzez dodawanie oleju, z kolei dodanie większej ilości octu spowoduje, że będzie mniej oleisty.
Składniki:
- 2 żółtka
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka musztardy
- łyżka soku z cytryny
- szklanka oleju słonecznikowego
- dwie łyżki ciepłej wody
- pieprz (najlepiej świeżo zmielony lub biały)
Do salaterki dodać żółtka, cukier, ubijać mikserem na białą masę, dodać musztardę, sól i dalej ubijać. Następnie po kropelce dodawać oleju i cały czas ubijać, jak żółtka zaczną się łączyć z olejem cienką strużką lać olej oraz sok z cytryny i dalej ubijać, doprawić do smaku pieprzem. Na koniec dodać wodę i jeszcze chwilkę ubijać. Majonez przełożyć do słoika, taki majonez może stać w lodówce ponad tydzień.
Nasze sugestie:
– aby uzyskać bardziej intensywny żółty kolor dodaj odrobinę kurkumy
– majonez czosnkowy powstanie jeśli dodasz do niego zmiażdżone 2 ząbki czosnku
– do majonezu można dodać też natkę pietruszki, szczypiorek, koperek – według uznania
– pomysł na szybką przekąskę: obok miseczki z majonezem postaw do “przegryzania” różne dodatki np. mini kolby kukurydzy, marchewkę, rzodkiewki, ogórki, małe ziemniaczki pieczone, paprykę itp.
Zobacz również:
- Sałatki na świąteczny stół
- Majonez na rozne sposoby
- Mięsne pieczenie na święta
- Pierogi inaczej
- Pieczemy jabłka i gruszki
- Sos vinegret krok po kroku
- Wszystkie artykuły z tej kategorii