Hamburgery – różne pomysły i przepisy

28 listopada 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

 

Przyzwoitego hamburgera można bez trudu zrobić samemu, jeśli dysponuje się grillem, lub chociaż patelnią grillową, lodówką i opiekaczem do tostów. Możemy ewentualnie kupić gotowe lub zapiekać w piekarniku, znane są też metody smażenia po prostu na zwykłej patelni. A hamburgery, burgery i cheseburgery wszyscy raczej lubią i te mięsne i w wersji dla wegetarian.

Hamburger wołowy

Składniki:
– 300 g niezbyt chudego mielonego mięsa wołowego
– pikle lub ogórki kiszone
– cebula
– papryka
– pomidor
– 4 bułki do hamburgerów
– ser cheddar w plastrach
– składniki na sos: ketchup, musztarda, majonez, chrzan
– przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie tymianek
Przygotowanie:
Mięso zmielić, wymieszać z solą i pieprzem. Formować grube kotlety ciut większe od bułek. Można użyć specjalnych foremek. Kotlety włożyć na dwie godziny do lodówki zawinięte w folię. Przygotować sos: do miseczki wlać ketchup, musztardę i majonez w równych proporcjach, a chrzanu tartego dodać połowę mniej. Przygotować sos, wymieszać wszystko na jednolitą masę. Przekrojone na pół bułki podgrzać na patelni lub w opiekaczu. Kotlety wrzucić na patelnię, smażyć po kilka minut z każdej strony. Układać zawartość kanapki, dobrze jest zacząć od cebuli i sałaty, dalej plaster pomidora, papryki i ogórki, choć kolejność nie jest obowiązkowa. Na to gorący kotlet i ser. Na ser wylać łyżkę sosu i nakryć bułką. Lekko docisnąć.

Hamburgery z dodatkami

Składniki:
– 50 dag mielonej wieprzowiny
– 1 jajko
– 1 cebula
– 4 plastry bekonu
– 4 bułki do hamburgerów
– 8 plasterków sera cheddar
– 1-2 pomidory
– 4 liście sałaty
– musztarda
– keczup
– sól i pieprz
– zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z jajkiem i posiekaną cebulą. Doprawić do smaku. Uformować cztery steki. Upiec na grillu razem z bułkami i bekonem. Na bułkach ułożyć ser. Gdy się stopi, położyć sałatę, stek, bekon i plastry pomidora. Hamburgery polać keczupem i musztardą.

Hamburger z cebulką

Składniki:
– 120 g wędzonego boczku w plastrach
– 4 łyżeczki cukru
– 2 duże czerwone cebule
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 4 bułki z ziarenkami (lub inne okrągłe)
– masło do posmarowania bułek (ok. 80 g)
– 4 burgery
– 120 g sera cheddar (albo mimolette)
Burgery:
– 680 g rostbefu (najlepiej poprzerastanego żyłkami tłuszczu) wołowego
– sól i pieprz
– 4 łyżeczki oleju
Przygotowanie:
Oczyszczony rostbef dwukrotnie zmielić w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Lekko wyrobić ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formować burgery o grubości 1,5-2 cm. Skropić olejem i pozostawić na talerzu, przykrywając folią spożywczą. W tym czasie przygotować dodatki. Plastry boczku piec w piekarniku nagrzanym do 200°C do zbrązowienia. Zrobić karmel, rozpuszczając w rondlu cukier. Dodać pokrojoną w piórka lub półplasterki cebulę, kilka kropel wody oraz ocet balsamiczny, i dusić na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Bułkę pokroić na pół i posmarować miękkim masłem. Przygotowane burgery piec z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu. Pod koniec dołożyć połówki bułek i lekko je zrumienić. Na spodach bułek układać: burgera, chrupiące plastry wędzonego boczku, karmelizowaną cebulę i ser. Zapiekać chwilę w opiekaczu lub piekarniku, a gdy ser się stopi, przykryć górnymi połówkami bułek.

Hamburgery z dżemem pomidorowym

Składniki:

Dżem:
– 700 g pomidorów (najlepiej różnych odmian)
– 1/3 szklanki cukru
– 3 łyżki startego świeżego imbiru
– 2 łyżki białego octu winnego lub octu ryżowego
– 1 łyżeczka ostrego sosu chilli lub sosu sambal oelek
– 3 łyżki pokrojonych w cienkie paseczki listków bazylii
– sól
Burgery:
– 600-700 g świeżo zmielonej jagnięciny
– 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
– sól
– oliwa
Do podania:
– 4 bułki do hamburgerów
– 4 listki sałaty
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić na kawałki i oczyścić z pestek. Włożyć do rondla, wymieszać z cukrem, imbirem, octem i 1/2 łyżeczki sosu chilli. Zagotować na średnim ogniu i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż masa odparuje i zgęstnieje, a jej objętość zmniejszy się o połowę (30 min.). Zmniejszyć ogień do minimum i gotować 15 min. Dodać, jeśli trzeba, resztę sosu chilli. Po zdjęciu z ognia posolić i wymieszać z bazylią. Zrobić burgery: wymieszać mięso z pieprzem, posiekanym czosnkiem, olejem i winem, doprawić solą, wyrobić. Z masy formować płaskie burgery. Piec na grillu lub smażyć na lekko natłuszczonej oliwą patelni grillowej. Ułożyć na ruszcie bułki, stroną przecięcia do dołu. Podpieczone bułki posmarować dżemem pomidorowym, do środka włożyć po burgerze i po listku sałaty.

Hamburger z łososiem

Składniki:
– filety z łososia (350 g)
– sos tatarski
– 1 czerwona cebula
– koperek
– sałata masłowa liście
– bułeczki z sezamem

Przygotowanie:
Cebulę i koperek posiekać. Mięso ryby wymieszać z 3 łyżkami sosu tatarskiego, łyżką kopru, solą i pieprzem. Resztę sosu tatarskiego połączyć z pozostałym koperkiem. Bułeczki przekroić i podpiec. Położyć na nie po 2 liście sałaty, rybę, kilka plastrów cebuli i posmarować sosem. Przykryć wierzchami.

Hamburgery rybne

Składniki:
– filety rybne (np.dorsz)
– cebula
– jajko
– bułka tarta
– oliwa
– sól, pieprz

Dodatki:
– gotowana marchew
– szparagi
– inne

– bułki
– pasta rybna
– pasztet rybny

Przygotowanie:
Filety zmielić, posolić, popieprzyć. Dodać jajko, oliwę i bułkę tartą. Cebulkę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oliwę i dodać do masy rybnej, wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.  Bułki przekroić, pokropić oliwą, natrzeć czosnkiem, podpiec. Posmarować pasztetem lub pastą. Położyć kotleta i dodatki, przykryć.

Hamburgery z sałatką

Składniki:
– bułki do hamburgerów
– 2 plasterki żółtego sera;
– oliwki
– sos czosnkowy
– sałatka z czerwonej kapusty
– hamburgery wołowe

Przygotowanie:
Przygotować hamburgery wg własnego przepisu. Bułkę przekroić i włożyć do opiekacza lub położyć na grillu. Przygotować sos czosnkowy, mieszając jogurt bałkański z posiekany czosnkiem i przyprawiając. Przygotować sałatkę z czerwonej kapusty i papryki. Na bułkę położyć kotleta, polać sosem, następnie sałatkę, dodać pokrojone oliwki.

Hamburger z fasoli

Składniki:
– 75 g mieszanki orzechów bez soli
– 180 g dobrze ugotowanej fasoli adzuki
– 1 duża cebula
– posiekana natka pietruszki
– sól, pieprz
– 6 bułek razowych
– sałata, pomidor, ogórek lub inne dodatki
– ser żółty
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Blachę wyłożyć folią aluminiową i posmarować oliwą, żeby hamburgery nie przywarły do folii. Orzechy drobno zmielić w robocie kuchennym, do tego dodać ugotowaną fasolę, cebulę, natkę pietruszki i przyprawy. Zmiksować, aż powstanie w miarę gładka pasta. Formować hamburgery i wkładać do piekarnika. Piec 10 min., następnie odwracać na drugą stronę i piec kolejne 7 min., aż będą zarumienione. Bułkę pokroić na pół, włożyć plasterek sera, zapiec, następnie położyć hamburgera i dodatki.

Hamburger warzywny

Składniki:

– duża cebula
– 300 g marchewki
– 300 g cukinii
– 3 łyżki masła orzechowego
– 100 g bułki tartej
– ząbek czosnku
– oliwa, przyprawy
Przygotowanie:
Cebulę posiekać, i lekko podsmażyć, dodać starte na grubej tarce cukinie i marchewki, wszystko poddusić około 15 minut. Dodać masło orzechowe i przyprawy, wymieszać starannie i zdjąć z ognia aby wszystko trochę przestygło. Dodać bułkę tartą (jeżeli nie ufacie gotowej bułce tartej możecie podpiec chleb w tosterze i roztłuc na drobne kawałeczki…), formować kotleciki i smażyć aż się zrumienią. W efekcie mamy warzywne burgery o lekkiej acz stabilnej konsystencji, nadają się świetnie do vegan hamburgerów. Podawać z wieloziarnistą bułką i marynowaną papryką.

Hamburgery grzybowe

Składniki:
– 45 dag pieczarek
– 1 cebula
– 2 jajka
– 4-5 łyżek bułki tartej
– 3 łyżki oleju
– łyżka posiekanej natki pietruszki
– szczypta gałki muszkatołowej
– pieprz, sól
– 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju do smażenia
– bułki do hamburgerów lub kromek pieczywa tostowego
Do przybrania: kilka liści sałaty, plasterki pomidora, ser żółty, sos tatarski, majonez, ketchup, wg uznania
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie umyć, osuszyć, posiekać. Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na oleju. Dodać grzyby i mieszając smażyć dalej. Zdjąć z ognia, przestudzić, wymieszać z natką pietruszki i rozkłóconymi jajkami, dosypać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzać masło i olej. Masę grzybową podzielić na 6 porcji. Z każdej uformować łyżką na patelni okrągłego burgera i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni, osączyć na papierowym ręczniku, podawać w bułce lub na toście. Przybrać sałatą, pomidorami, sosem tatarskim lub ketchupem.

 

 

zobacz również:

  1. Dania z wołowiny i pomysły na pieczeń – przepisy

  2. Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia

  3. Lasagne (lazania) – różne sprawdzone przepisy

  4. Pomysł na gulasz – różne przepisy na mięsne kociołki