Pomysł na gulasz – różne przepisy na mięsne kociołki

22 stycznia 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

 

Gulasz to prosta potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a dodatki mogą sprawić, że będziemy się cieszyć zawsze nowym smakiem. Oto kilka sprawdzonych przepisów na gulasz.

Gulasz z papryką i pomidorami

Składniki:
– 1 kg szynki wieprzowej
– 2 duże cebule
– 1 ząbek czosnku
– 4 duże pieczarki
– 200 ml bulionu z kurczaka
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 1 czerwona papryka
– 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
– sól
Przygotowanie:
Szynkę umyć, usunąć błonki i pokroić w kostkę. Na dużej patelni z pokrywką lub w brytfannie rozgrzać około 2 łyżek oleju. Na gorący olej wrzucić połowę mięsa i usmażyć na rumiano. Przełożyć na talerz i usmażyć resztę mięsa. W międzyczasie, gdy mięso się smaży, cebule pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Po wyjęciu drugiej partii przyrumienionego mięsa, na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę, pieczarki i od razu posolić 1 łyżeczką soli (aby cebula i pieczarki szybciej puściły sok i połączyły się ze smakiem ze smażenia mięsa). Zetrzeć również ząbek czosnku i dodać do cebuli. Smażyć, aż cały płyn wyparuje mieszając od czasu do czasu. Wtedy wlać bulion, dodać usmażone kawałki szynki, przykryć pokrywką i dusić przez 45 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, puszkę pomidorów i dusić jeszcze przez 15 minut. Ewentualnie posolić do smaku. Można posypać posiekaną zieleniną, lecz ja tutaj jej nie używam.

Gulasz jesienny

Składniki:
– 50 dag mięsa wołowego
– cebula
– 2 papryki
– pomidory cherry
– puszka przecieru pomidorowego (70 g)
– przyprawa do gulaszu
– ząbek czosnku
– pieprz, sól

Przygotowanie:
Mięso podsmażyć z cebulą na patelni. Papryki pokroić w kostkę, pomidorki w ćwiartki i wrzucić do garnka. Przełożyć mięso z cebulką. Zalać wodą. Przyprawić, dodać przecier pomidorowy i czosnek. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Gulasz segedyński

Składniki:
– 500 g łopatki wieprzowej
– 3 cebule
– 2 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu
– 400 g kapusty kiszonej
– 1 łyżka kminku
– 4 łyżki papryki w proszku
– sól
– pieprz
– liść laurowy
– 2 łyżki suszonej papryki
– łyżka pasty węgierskiej ostrej
– 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
– woda do zalania gulaszu
– kwaśna śmietana
– natka pietruszki
– czerwona papryka
Przygotowanie:
Mięso pokroić w duże kawałki, cebule w piórka. Na dużej patelni na silnym ogniu stopić smalec i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Na pozostały tłuszcz dodać paprykę oraz pokrojone kawałki mięsa, czosnek drobno pokrojony. Smażyć 10 minut do zrumienia się mięsa. Dodać cebulę. Podlać winem. Smażyć kolejne 10 minut aż wino odparuje. Dodać kiszoną kapustę. Wymieszać wszystko, zalać wodą całość tak, żeby cała potrawa była przykryta. Wszystko wymieszać i dusić na wolnym ogniu ok. 45 minut. Doprawić solą, pieprzem, pastą węgierską. W połowie gotowania wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Gulasz podawać posypany natką pietruszki z kleksem ze śmietany.

Gulasz z grzybami

Składniki:
– 60 dag pręgi wołowej
– 5 dag suszonych grzybów
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki mąki
– olej
– sól
– pieprz

Przygotowanie:

Opłukane suszone grzyby zalać wodą i moczyć przez minimum 2 godziny (a najlepiej całą noc). Mięso pokroić w dosyć dużą kostkę, wrzucić je na rozgrzany olej, obsmażyć, a następnie dusić pod przykryciem. Namoczone grzyby odcedzić na sitku, pokroić i gotować w wodzie, w której się moczyły. Kiedy grzyby się zagotują dodać łyżkę masła i sól, dalej gotować je na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając (łączny czas gotowania grzybów około 1 godziny). Jeśli  w trakcie duszenia sos za bardzo odparuje, to mięso podlać wodą. Po godzinie gotowania grzyby dodać do mięsa, doprawić pieprzem i solą. Wymieszać i gotować jeszcze około 30 minut. Pod koniec duszenia mięsa, do osobnej miseczki wsypać 2 łyżki mąki pszennej i wlać zimną wodę, wymieszać i wlać na patelnię. W ten sposób zaprawić gulasz i gotować go jeszcze 10 minut.

Gulasz kataloński

Składniki:
– 500 g wołowiny (najlepiej polędwica wołowa)
– 3 ząbki czosnku – obrane
– sól, pieprz
– 2 czubate łyżki mąki
– 5 łyżek oliwy z oliwek, extra vergine – do smażenia
– 500 g grzybów leśnych
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 4 dojrzałe pomidory
– 2 listki laurowe
– łyżeczka mielonego ziela angielskiego
– kieliszek (150 ml) czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Zamarynować wołowinę: umyć mięso, pokroić je i w misce wymieszać z odrobiną soli, pieprzu oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Na końcu dodać mąkę, wymieszać wszystko łyżką i wstawić na kwadrans do lodówki. Na wielkiej patelni albo jeszcze lepiej w woku rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażyć na niej wyjęte z lodówki, zamarynowane mięso. Mieszać szpatułką, żeby lekko zbrązowiało, a po około 8 minutach przełożyć je na talerz. Umyć dokładnie grzyby pod bieżącą wodą, pokroić. Obrać cebulę i marchewkę, pokroić. Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy i usmażyć cebulę wraz z marchewką i grzybami. Dodać listki laurowe i łyżeczkę mielonego ziela angielskiego, po czym dusić potrawę na średnim ogniu. Po około 5 minutach, gdy warzywa zmiękną, dodać pomidory (wraz z sokiem, który zostanie na desce po ich krojeniu) oraz wino. Wymieszać dobrze i dusić na małym ogniu jakieś 10 minut. Na samym końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Gulasz z kluskami

Składniki:
– 600 g mięsa z łopatki wieprzowej
– 6 grzybów suszonych (10 g)
– 2 cebule
– 3 łyżki oliwy z oliwek
Kluski ziemniaczane:
– 500 g ugotowanych ziemniaków
– 1 ziemniak surowy
– 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– sól
– przyprawa Pomysł na… gulasz

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę. Grzyby namoczyć. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Na rozgrzanej oliwie zrumienić mięso, dodać cebulę i podsmażyć. Pomysł na… przygotować wg przepisu na opakowaniu i dodać zawartość patelni. Grzyby umyć pokroić w paski i dodać do gulaszu. Dusić na wolnym ogniu około 60 minut. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, surowego ziemniaka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć ziemniaki z mąka ziemniaczaną i jajkiem. Wyrobić ciasto, uformować wałek i pokroić na kawałki. Uformować kulki, spłaszczyć i kciukiem zrobić wgłębienie. Gotować w posolonym wrzątku przez około 3- 5 minut po wypłynięciu. Kluski wyłożyć do gulaszu.

Gulasz słodko-kwaśny

Składniki:
– przyprawa Pomysł na… kurczaka po chińsku
– 600 g wieprzowiny
– 2 pomidory
– 2 papryki zielone
– 1 łyżka tłuszczu
– 2 cebule duże

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, smażyć na tłuszczu 10 minut. Paprykę, pomidory i cebulę oczyścić, rozdrobnić. POMYSŁ NA… rozprowadzić w 500 ml wody. Mięso połączyć z POMYSŁEM NA… i warzywami, dusić pod przykryciem 20 minut.

Gulasz z fasolą

Składniki:
– 1 Pomysł na… soczysty gulasz
– 800 g łopatki wieprzowej
– 1 marchewka
– 3 łodygi selera naciowego
– 1 cebula
– 1 łyżka koncentratu lub keczupu
– 1 puszka białej fasoli konserwowej

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Warzywa oczyścić. Marchew i seler pokroić w grube plasterki. Cebulę posiekać. Woreczek z zapinką wyjąć z górnej części opakowania, włożyć mięso, warzywa i koncentrat pomidorowy lub ketchup. Do woreczka wsypać przyprawę, potrząsnąć woreczkiem i równomiernie rozprowadzić, zapiąć woreczek zapinką. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 70 minut. Przed końcem pieczenia można delikatnie rozciąć woreczek i odparować. Do gotowego gulaszu dodać odsączoną fasolę i wymieszać.

Gulasz z kapustą

Składniki:
– ½ kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
– 1 szklanka posiekanej grubo kapusty włoskiej
– 2 cebule pokrojone w piórka
– 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
– 1 pokrojona w paseczki papryka
– 250 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
– 1 marchew pokrojona w plasterki
– 2 kostki bulionu wieprzowego
– 2 liście laurowe
– 4 ziela angielskie
– pieprz mielony
– sos sojowy
– papryka mielona
– olej
– 1 litr wody

Przygotowanie:
Obsmażyć na tłuszczu mięso, pieczarki, cebulę, przełożyć do rondla. Dodać kapustę, marchew, pomidora i paprykę. Zalać wodą, dodać przyprawy i kostki bulionowe. Dusić, aż mięso będzie miękkie, a gulasz osiągnie pożądaną gęstość. Doprawić sosem sojowym, papryką mieloną i pieprzem.

Gulasz z fasolką szparagową

Składniki:
– 1 Pomysł na… gulasz
– 600 g mięsa z szynki
– 3 łyżki oleju
– 1 cebula
– 1 marchew
– 1 papryka czerwona
– 1 mały kalafior
– 1 puszka zielonego groszku
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Podlać 1 szklanką wody i dusić po przykryciem około 50 minut. Warzywa oczyścić. Cebulę i marchew pokroić w plastry, paprykę w grubą kostkę, a kalafiora podzielić na różyczki. Groszek odsączyć z zalewy. Pomysł na… rozprowadzić w 500 ml wody, połączyć z mięsem, dodać warzywa i gotować około 15 minut.

Gulasz wyborny

Składniki:

– 750 mięsa na gulasz
– 3 cebule
– 2 łyżki sklarowanego masła
– sól
– pieprz
– cukier
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 czubate łyżki maki pszennej
– 1-2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
– 2 listki laurowe
– 850 g kiszonej kapusty
– 500 g ziemniaków
– 2-3 łodyżki natki pietruszki
– 100 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Sklarowane masło stopić na patelni, obsmażyć na nim porcjami mięso na bardzo mocnym ogniu. Zdjąć z patelni dopiero wówczas, gdy mięso będzie ładnie przyrumienione. Dodać cebulę, krótko razem podsmażyć. Przyprawić dobrze do smaku solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Posypać mięso mąką, zasmażyć mieszając. Dodać mieloną paprykę, wymieszać ale już nie podsmażać. Wlać na patelnię 1 1/4 l wody, zagotować i dusić mięso pod przykryciem (na małym ogniu) przez 1,5 godz. Kapustę kiszoną odcisnąć. Kabanosy pokroić w plasterki, razem z kapustą dodać do mięsa po 30 min. gotowania. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki i dodać do gulaszu na 45 min. przed końcem gotowania. Przyprawić gulasz do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i 1 łyżeczką cukru. Natkę opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Gulasz podawać z kleksem bitej śmietany, posypany posiekaną natką.

Gulasz węgierski z kurczaka

Składniki:
– 1,5 kg kurczaka pokrojonego na kawałki
– 2 duże cebule
– 1 zielona papryka
– 1 ½ łyżka papryki mielonej
– sól, pieprz
– 4 średnie ziemniaki
– 1 szklanka śmietany
– 4 plastry boczku.

Przygotowanie:
Boczek, posiekaną cebulę i paprykę umieścić w natłuszczonym masłem lub smalcem żaroodpornym naczyniu. Kurczaka doprawić solą i pieprzem, posypać papryką i włożyć do naczynia wraz z pokrojonymi na kawałki ziemniakami. Przykryć i piec w temperaturze 220 stopni 80-90 minut. Zdjąć pokrywkę, dolać śmietanę, przykryć i pozostawić jeszcze na pięć minut w piecu.

Gulasz tradycyjny

Składniki:
– 30 g mąki
– sól i pierz
– kilogram mięs: wołowiny i/lub cielęciny
– 30 ml oliwy lub oleju
– 3 cebule
2 ząbki czosnku
– 3 łyżeczki słodkiej papryki
– 400 ml rosołu wołowego
– 200 g pomidorów świeżych lub z puszki
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– szczypta majeranku
– szczypta nasion kminku
– listek laurowy
– 150 ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Pokroić mięso na około 5-centymetrowe kawałki. Obsmażyć na oliwie lub oleju, aż mięso ładnie się przyrumieni. Wyjąć z patelni mięso i na jego miejsce włożyć pokrojone na kawałki cebule i czosnek, przyrumienić na złoty kolor. Dodać z powrotem mięso, zalać rosołem wołowym, dodać pokrojone na kawałeczki pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy, nie zapominając o najważniejszej papryce i gotować na małym ogniu, aż mięso zmięknie, a pozostałe składniki utworzą jednolity sos. Pod koniec gotowania dodać kwaśną śmietanę. Podawać gorący.

Gulasz z cukinią

Składniki:
– 75 dag wołowiny na gulasz
– 75 dag cukinii
– 10 dag kurek
– 25 dag cebuli
– 7,5 dag wędzonego boczku
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, cukier
– 750 ml bulionu
– 1-2 listki laurowe
– 2,5 dag mąki
– 10 dag śmietany
Przygotowanie:
Cebulę obrać i posiekać. Kurki oczyścić i opłukać. Cukinię umyć, odciąć końce, resztę pokroić na duże kawałki. Boczek pokroić w paseczki. W garnku rozgrzać olej. Porcjami wkładać wołowinę i smażyć, aż się zrumieni. Wyjąć z garnka, a na tłuszczu ze smażenia mięsa zrumienić cukinię. Wyjąć ją, do garnka wrzucić boczek, cebulę i grzyby. Dodać zrumienione mięso. Całość wymieszać z koncentratem pomidorowym.Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podlać bulionem. Wrzucić listki laurowe i dusić pod przykryciem 1-1,5 godz. Mąkę wymieszać z sześcioma łyżkami wody. Wlać do gulaszu tuż przed końcem gotowania. Dodać śmietanę i cukinię. Przyprawić jeszcze raz solą, pieprzem i cukrem.

Ziołowy gulasz z pieczarkami

Składniki:
– 4 plastry boczku wędzonego
– 200 g pieczarek
– 300 g piersi z kurczaka lub filetu z indyka
– 300 ml bulionu drobiowego
– przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich
– 2-3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa

Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę, pieczarki na grube plastry. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 2x2cm. Oprószamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z ziołami prowansalskimi, obtaczamy w tym kawałki mięsa. Boczek podsmażamy na łyżce oleju, gdy się zrumieni dodajemy pieczarki i smażymy, aż lekko zbrązowieją. Następnie dodajemy mięso, mieszamy i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem i całość gotujemy 10-15 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlewamy wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania doprawić mocniej solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Ciasto francuskie pokroić w trójkąty, piec około 15-20 minut w 200 stopniach. Podawać do gulaszu.

Gulasz curry z kurczaka

Składniki:
– 60 dag piersi z kurczaka
4 dojrzałe banany
– 1 duża cebula
– słodka i ostra papryka
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– sól, pieprz
– olej

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką, podsmażyć na oleju., Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i dusić 10 min. na małym ogniu. Cebulę posiekać, podsmażyć. Na osobnej patelni wlać troszkę wody i dodać banany, mieszając, dusić aż się lekko rozgotują. Dodać osączone mięso, cebulę, przecier, curry, oraz odrobinę ostrej papryki. Doprawić do smaku.
Smacznego!

zobacz również:

  1. Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego

  2. Kalafior na różne sposoby – pomysłowe dania

  3. Dania ze śliwkami – przepisy na pieczenie mięsne

  4. Jak upiec kaczkę: różne przepisy i dania z kaczki