Kalafior na różne sposoby – pomysłowe dania

13 czerwca 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

 

Kalafior można podawać na wiele sposobów. Zupa kalafiorowa, czy kalafior z bułką tartą to podstawa, ale okazuje się, że ten kwiat można wykorzystać w kuchni na wiele różnych i ciekawych sposobów. Oto kilka wyśmienitych przepisów z wykorzystaniem kalafiora.

Kalafior w naleśnikowym cieście [Autor: przejs]

Składniki :

– 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
– ok. 1 szklanka mąki pszennej
– 2 jajka
– 1 główka kalafiora
– sól do smaku
– 1 łyżeczka cukru
– olej do smażenia

Przygotowanie:

W sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem cukru. Wkładamy do niej  główkę kalafiora i podgotowujemy około 5 minut. Wyjmujemy, odsączamy i dzielimy kalafiora na różyczki. Z mąki , jajek , gazowanej wody przygotowujemy niezbyt gęste ciasto, które solimy do smaku. Maczamy kawałki kalafiora w tak przygotowanym cieście i smażymy w gorącym, głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Tak przygotowany kalafior powinien być chrupiący zarówno w środku, jak i na zewnątrz :)

Kalafior w sosie Mornay [Autor: kocham0zakupy]

Składniki:

– 1 duży kalafior
– 2 łyżki octu
– 15 dag startego sera żółtego
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
– sól
– pieprz
– cukier
– 20 dag szynki w plasterkach
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– 2 szklanki mleka

Przygotowanie:

Kalafior oczyścić. Zanurzyć na 10 minut w wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu, wypłukać. Ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Na sos: w rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i drewnianą łyżką wymieszać na jednolitą masę. dodać zimne mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować 5-10 minut. Wsypać połowę sera, przyprawić solą i pieprzem. Kalafior wyłożyć na żaroodporne naczynie, polać sosem, posypać pozostałym serem i zapiec na 10 minut. Ułożyć na półmisku i posypać papryką. Rulony szynki ułożyć wokół kalafiora. Resztę sosu podać w osobnym naczyniu.

Kalafior z mozzarellą i oliwkami [Autor: Dobrodziejka]

Składniki:

– 2 średnie kalafiory
– 2 kulki mozzarelli
– 2 pomidory
– 20 oliwek
– listki bazylii
– 3 jaja
– czubata szklanka bułki tartej
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Kalafiory opłukać i gotować 10 minut w osolonej wodzie. Osączyć na sicie, ostudzić, przeciąć w poprzek na pół. Jajka ubić z solą i pieprzem. Kalafior panierować dwa razy w jajku i bułce. Położyć na gorący olej i smażyć na złoty kolor. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Pomidory i ser pokroić na plasterki, usmażone kalafiory obłożyć plasterkami sera, pomidorów, bazylią i posypać oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut aż ser się rozpuści.

Chrupiący kalafior [Autor: eva45]

Składniki:

– kalafior
– tarta bułka
– płatki kukurydziane
– masło
– sól
– pieprz

Przygotowanie:

Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, dobrze odsączyć. Na patelni na maśle zrumienić tartą bułkę razem płatkami kukurydzianymi. Polać kalafiora. Podawać jako przystawka do obiadu lub jako samodzielne danie. Do potraw grillowych też będzie pasował jako dodatek do mięs czy szaszłyków.

Kalafior z bakaliami [Autor: konior]

Składniki:

– 1 średni kalafior
– 4 ząbki czosnku
– 5 dag orzechów
– 5 dag rodzynek
– 5 dag migdałów
– 1 opakowanie słodkiej śmietanki
– 1/2 szklanki białego wina
– 2-3 gałązki natki pietruszki
– olej
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na małe części i gotować w osolonej wodzie ok.10 min. – odcedzić i odstawić.Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać i podsmażyć na oleju.Dodać rodzynki,posiekane orzechy,migdały i wszystko razem lekko przyrumienić.Wlać wino i śmietanę.Pozostawić na małym ogniu ok. 5 min. – doprawić solą i pieprzem.Włożyć kalafior i gotować jeszcze całość przez kolejne 5 min. ciągle mieszając. Podawać na ciepło z białym winem.

Sałatka z kalafiora [Autor: kasia001]

Składniki:

– 1 kalafior
– 1 wiązka świeżej kolendry
– 50 ml oliwy z oliwek
– mały słoiczek kaparów w occie
– 30 ml oleju z orzechów włoskich

Przygotowanie:

Kalafiora umyć i podzielić na małe różyczki, wrzucić do wrzątku i gotować w osolonej wodzie. Umyć i posiekać kolendrę. Z oliwy z oliwek, oleju z orzechów włoskich, kaparów i octu przygotować sos vinaigrette. Kalafiora wyjąć z wody w momencie, gdy jeszcze nie będzie zupełnie miękki i zanurzyć w zimnej wodzie do studzenia. Wyłożyć na talerz, posypać posiekaną kolendrą, polać sosem vinaigrette. Podawać mocno schłodzony.

Kalafior zapiekany z serem

Składniki:

– 1 duży kalafior
15 dag startego żółtego sera
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki tartej bułki
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– pęczek koperku
– cukier
– sól

Przygotowanie:

Kalafior ugotować na półtwardo na parze albo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Odcedzić, przestudzić, podzielić w różyczki i położyć w żaroodpornym naczyniu. Gotowany na parze- posolić. Polać stopionym masłem, posypać serem i tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 i zapiec. Wyjąć, gdy ser się całkowicie stopi, a bułka zrumieni. Obficie posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami i sałatą.

Kalafior zapiekany z boczkiem

Składniki:

– 1 kalafior
– kilka-kilkanaście plasterków suszonego, zawijanego boczku
– kilka-kilkanaście liści szałwii
– sól
– pieprz

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 150-180 stopni, aby się nagrzał. Kalafior umyć, podzielić na różyczki tak aby pozostawić jak najwięcej łodyżki podtrzymującej całą różyczkę. Każdą różyczkę pociąć na plasterki (dzięki pozostawionej łodyżce, plasterki się nie rozlecą). Kalafior posmarować oliwą, posolić i doprawić pieprzem. Włożyć kalafior do nagrzanego piekarnika na 15 min. Po tym czasie obrócić na drugą stronę i piec kolejne 10-15 min. Wyjąć kalafior z piekarnika i pozostawić go do przestygnięcia. Na niektórych plasterkach położyć listki szałwii i owinąć je boczkiem. Ponownie włożyć do piekarnika na 10-15 min. lub do momentu, aż boczek się zarumieni i będzie chrupiący. Podawać od razu.

Makaron z kalafiorem

Składniki:

– 50 g makaronu kokardki
– 100 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paseczki
– pół małej cukinii
– 1/3 główki kalafiora, podzielonej na małe różyczki
– odrobina oleju
– kolendra
– słodka papryka, pieprz, sól
– łyżeczka masła
– ser cheddar (lub inny)

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Kalafiora również – na półtwardo, w osolonej wodzie. Surowego kurczaka posypać solą, pieprzem, papryką i kolendrą i odstawić na chwilę. Umytą, nieobraną cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć kurczaka na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać masło i wrzucić cukinię. Gdy się zeszkli dodać odsączonego kalafiora, doprawić wszystko pieprzem, papryką i kolendrą. Dodać makaron, poddusić jeszcze przez chwilę wszystko na małym ogniu i wyłożyć na talerz. Posypać tartym serem.

Kalafior w sosie pomidorowym

Składniki:

– 1 kalafior
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 puszka pomidorów (400 g)
– oliwa
– 2 cebule
– 2 garście zielonych oliwek bez pestek
– 1 mała cukinia
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz.

Przygotowanie:

Kalafiora umyć i pokroić na duże różyczki. W rondlu zagotować osoloną delikatnie wodę i wrzucić pokrojonego kalafiora. W momencie gdy woda powtórnie zawrze dodać sok z cytryny. Przykryć rondel i gotować ok. 5 min. – kalafior powinien zmięknąć, ale być jędrny. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Odstawić do odsączenia. W tym czasie zmiksować pomidory razem z sokiem i przecedzić przez sitko, aby usunąć pestki. Oliwki opłukać, cukinię pokroić, oliwki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę, często mieszając. Gdy zmięknie, dodać oliwki i cukinię. Mieszać przez 1 min., po czym wlać zmiksowane pomidory. Gotować kilka minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem, po czy wrzucić kalafiora. Całość bardzo dokładnie wymieszać i podgrzać. Wyłożyć na półmisek i podawać.

Kalafior w sosie winnym

Składniki:

– 1 kalafior
– 1/2 papryki czerwonej
– 1 cebula drobniutko posiekana
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki soku pomidorowego
– 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– sól kamienna
– pieprz czarny mielony
– szczypta papryki pikantnej, mielonej

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na części i podsmażyć na oliwie z każdej strony. Cebulę, czosnek i paprykę drobniutko posiekać – dodać do smażącego się kalafiora. Dolać sok pomidorowy i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Dolać wino i gotować jeszcze 5 min. Doprawić do smaku pieprzem i gotować, aż kalafior będzie miękki, a sos stanie się gęsty. Na koniec dodać octu balsamicznego i dusić pod przykryciem ok. 3 min. Podawać na gorąco jako wyśmienitą przystawkę do mięs.

Zupa krem z kalafiora

Składniki :

  • 1/2  kalafiora ( może być mrożony ok 1/2 kg )
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 pęczka  usiekanego koperku
  • sól
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki mąki
  • 1 serek topiony
  • 6 kromek chleba tostowego
  • olej

Kalafior zalać  wodą z dodatkiem soli i o\drobiny cukru  i gotować 20 minut. W drugim garnuszku rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać. Dodać koper, śmietankę, wywar z gotowania kalafiora. Przelać do malaksera, dołożyć kalafior i serek topiony  i zmiksować. Doprawić do smaku.

Chleb tostowy pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażać chleb na rumiane grzanki. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .

Podawać kremkalafiora w bulionówkach (w miseczkach , na talerzach), a grzanki podać osobno tak by każdy dokładał sobie po kilka tak by pozostawały chrupiące i nie rozmiękły.

Curry z kalafiora (autor Babciagramolka)

 

Składniki:

– 10 łyżek oleju kukurydzianego
– 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
– 1 duży liść laurowy
– 2 duże cebule, posiekane
– 1 łyżeczka kurkumy, chilli, mielonej kolendry, mielonego kuminu
– 600 g kalafiora, podzielonego na różyczki
– 4 duże pomidory lub puszka dobrych pomidorów z sokiem
– 500 ml mleka
– 200 ml wody lub wywaru warzywnego
– sól
– 1/2 łyżeczki Garam Masala
– 1 łyżka (czubata) chilli pickle w oleju
– zielona kolendra

Przygotowanie:

W dużym żeliwnym garnku (z pokrywką) rozgrzać olej, gdy zacznie dymić wrzucić nasiona kopru i liść laurowy. Mieszając smażyć, aż przyprawy zmienia kolor. Dodać wtedy posiekane cebule, zmniejszyć ogień i smażyć przez 10 min. Wsypać przyprawy i mieszając smażyć. Następnie dodać różyczki kalafiora. Zwiększyć ogień i przesmażyć. Dodać pomidory, mleko, wywar, odrobinę soli. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić curry przez 15 min. Kalafior nie może się rozpadać, ale musi być dość miękki. Potem gotować jeszcze bez przykrycia aż sos się zredukuje i zgęstnieje.

Kalafior po indyjsku

Składniki:

– 1 duża głowa kalafiora
– 200 g mąki
– 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
– 1 łyżeczka chilli
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
– sól
– olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Kalafior obrać z zewnętrznych liści i zblanszować we wrzącej, lekko osolonej i dosłodzonej wodzie. Mąkę wymieszać z pozostałymi przyprawami i posiekaną kolendrą. Dodać taką ilość wody lub mleka, aby powstało lekko klejące ciasto. W wysokiej patelni rozgrzać dużą ilość oleju (około 1/3 wysokości). Kalafiora dzielić na kawałki i maczać w cieście, a następnie wrzucać na rozgrzany olej i smażyć do uzyskania złocisto-brązowego koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (np. na papierowych ręcznikach) i podawać.

Kalafior z groszkiem

Składniki:

– 1 główka kalafiora, pociąć na kawałki
– 1/2 szklanki zielonego groszku, świeży lub mrożony
– 1/2 dużej cebuli, posiekać
– 1 łyżka kuminu
– 1 łyżka pieprzu Cayenne lub chilli w proszku
– 1/4 łyżki kurkumy
– 3 łyżki oleju
– sól

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej i wsypać przyprawy. Kalafiora włożyć do gorącej wody na 10 min. Wrzucić cebulę na patelnię, powinna połączyć się z przyprawami. Dodać kalafiora i smażyć 6-8 minut. Wrzucić groszek i zamieszać. Podawać na ryżu ugotowanym na sypko, czyli woda 2:1 ryż.

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Składniki:

– 1 kalafior
– 250 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
– 6 płaskich łyżek mąki
– 0,75 l bulionu warzywnego (może być gotowy rosołek)
– 20 dag sera łagodnego nadającego się do zapiekania
– pieprz świeżo mielony (1 łyżka)
– gałka muszkatołowa świeżo starta (1-2 łyżki)
– curry (1 łyżka)
– tarty korzeń lubczyku (do posypania)

Przygotowanie:

Kalafior umyć i podzielić na duże różyczki. Ugotować „al dente” (najlepiej na parze). Śmietanę wymieszać z mąką w misce lub dużym kubku. Masa powinna być gładka. Stopniowo, po łyżce dodawać bulion do śmietany i po każdej łyżce delikatnie mieszać.  Ogrzaną masę śmietanowo-bulionową, przelać do grzejącej się w garnku reszty bulionu i wymieszać powoli, aż zabulgocze. Gotować jeszcze przez kilka minut – sos powinien być gęsty, o konsystencji tłustej śmietany. Pod koniec dodać pieprz, gałkę i curry, mieszać chwilę i zestawić z ognia. Gotowe warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Na wierzch utrzeć warstwę sera i posypać lubczykiem.

Kotlety z kalafiora

Składniki:

– 1 kalafior
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka śmietany
– 1 jajko,
– bułka tarta,
– sól , pieprz
– zielona cebulka
– zielona pietruszka

Przygotowanie:

Kalafior ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedzić, dodać masło i śmietanę. Rozgnieść jak ziemniaki na puree. Odsączyć na sitku. Dodać jajko i bułkę tartą, żeby wszystko się skleiło. Dodać cebulkę i pietruszkę. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z surówką.

Kalafior zapiekany z ryżem

Składniki:

– 2 woreczki ryżu
– 80 dag kalafiora
– gałka muszkatołowa
– 10 dag szynki gotowanej
– 4 jajka
– 100 ml mleka
– koperek
– 5 dag startego sera typu Ementaler

Przygotowanie:

Oczyścić kalafior, podzielić na małe różyczki. Gotować przez 5 min. w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty gałki muszkatołowej. Osączyć. Szynkę pokroić w paseczki. Jajka zmieszać z mlekiem i serem, przyprawić. Ryż wymieszać z połową masy jajecznej. Umieścić w formie żaroodpornej. Na ryżu ułożyć warzywa i szynkę. Zalać resztą masy jajecznej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Zapiekać 20 min. Udekorować koperkiem.

Kalafior z sadzonym jajkiem

Składniki:

– 2 jajka
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
– 300 g różyczek kalafiora
– kurkuma, słodka papryka
– masło lub oliwa z oliwek
– koperek

Przygotowanie:

Koperek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Jajka rozbić i wlać na patelnię. Posolić i dodać pieprzu do smaku. Smażyć dopóki całe białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne). Wyłożyć na talerz i posypać szczyptą koperku. Wodę w garnku posolić i ugotować. Do gotującej się wrzucić różyczki kalafiora. Gotować tak, żeby nie przegotować, jakieś 5-7 min. Następnie odcedzić. Kalafior wymieszać z masłem lub oliwą z oliwek, koperkiem i przyprawami wg. uznania. Podawać z jajkiem.

Kalafior z pomarańczami

Składniki:

– 1 mały kalafior lub paczka mrożonego
– 2 łyżki curry
– 2 pomarańcze
– 0,5 szklanki wywaru warzywnego
– 1 płaska łyżka mąki
– 0,5 szklanki śmietany
– sól, pieprz
– cukier

Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na różyczki lub rozmrozić. Pomarańcze obrać. Ze skórki z jednej pomarańczy usunąć biały miąższ, sok wycisnąć. Do rondelka wlać wywar, sok pomarańczowy, dodać curry, sól i pieprz, skórkę pomarańczową zagotować, śmietanę wymieszać z mąką i dodać do wywaru, sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Kalafiora ugotować w oddzielnej osolonej wodzie, polać sosem i podawać.

Kalafior z serkiem i miodem

Składniki:

– 1 kalafior
– ok. 150 g sera niebieskiego
– 100 ml śmietanki 36%
– mały kieliszek (40 ml) białego wina
– odrobinka soli
– jedna garsteczka orzechów włoskich
– 2 łyżeczki miodu, najlepiej gryczanego

Przygotowanie:

Kalafior ugotować z łyżeczką cukru i łyżką oliwy. Do gorącej śmietany dodać rozkruszony serek i dolać wino. Dodać odrobinę soli. Wyciągnąć kalafior z wody, ułożyć na talerzu, polać sosem i odrobiną miodu. Posypać całość lekko rozgniecionymi orzechami.

Sałatka z kalafiora [Autor: Justyna]

Składniki:

– 1 średni kalafior
– 1 puszka zielonego groszku
3 pomidory sparzone i obrane ze skórki
– 2 jajka ugotowane na twardo
– koperek
– 4 łyżki majonezu
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Pomidora pokrój na ósemki, jaja pokrój w grubą kostkę, groszek odcedź i dodaj do reszty warzyw. Sos – w miseczce utrzyj zmiażdżony czosnek z solą i pieprzem, dodaj jogurt i majonez i ucieraj na puszystą masę. Polej sosem warzywa i posyp obficie posiekanym drobno koperkiem.

Potrawka z kurczaka i kalafiora [Autor: Babciagramolka]

Składniki:

– 1/4 kalafiora
– 1 spora pierś z kurczaka
– 2 łyżki przyprawy Na grilla z czosnkiem i ziołami Winiary
– sos czosnkowo-ziołowy Winiary do smaku
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżka oleju z pestek winogron
– 1/2 szklanki majonezu
– 4 łyżki pokrojonego koperku

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka natrzeć przyprawą do grilla, olejem, miodem i zostawić w lodówce na godzinę. Rozgrzać grill (lub patelnię grillową) i upiec mięso. Ostudzić i pokroić w cienkie plasterki.
Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i podzielić na różyczki. Majonez doprawić ,sosem sałatkowym czosnkowo-ziołowym. Delikatnie zmieszać kalafior z kurczakiem , polać sosem majonezowym i posypać koperkiem.

zobacz również:

  1. Warzywa faszerowane – ciekawe przepisy
  2. Różne przepisy z jabłkami: desery i dania mięsne
  3. Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego
  4. Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek
  5. Dania z kurkami
  6. Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami
  7. Przepisy na różne dania z grzybów – propozycje na ciepłe dania
  8. Przepisy na różne dania z grzybów – propozycje na ciepłe dania
  9. Jesienne zupy – przepisy
  10. Różne dania z avocado
  11. Cykoria, różne sposoby przygotowania
  12. Krewetki: różne sposoby przyrządzania
  13. Smaczne potrawy z soczewicy