Dania z kurkami

6 sierpnia 2012, dodał: katarzyna.kucharska.belle
Artykuł zewnętrzny

Już niedługo zacznie się sezon zbierania grzybów. Serdecznie polecam kurki, które doskonale komponują się z różnymi daniami. Najlepiej wybrać świeże i chrupkie grzyby, które są niezwykle smaczne.

Na przystawkę polecam suflety z kurek, potrzebujemy:

  • 300 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • sól, zmielony czarny pieprz
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu
  • masło do wysmarowania foremek
  • liście sałaty do dekoracji,

Kurki oczyszczamy, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Grzyby można pokroić w cienkie plasterki lub (jeśli są mniejsze) pozostawić w całości.
Podsmażamy kurki na maśle przez ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.  Kolejno jajka łączymy ze śmietanką i serem, dodajemy gałkę muszkatołową i estragon.
Grzyby przekładamy do wysmarowanych foremek. Zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni, aż masa lekko zbrązowieje.

Zapiekane grzyby

Do tego dania potrzebujemy:

  • 80 dag grzybów
  • 3 dag tłuszczu
  • 5 dag cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 1/8 l śmietany
  • 4-6 dag sera tylżyckiego
  • 2 dag masła
  • 2 dag tartej bułki

Grzyby czyścimy płuczemy. Dusimy je do miękkości z tłuszczem, obraną, pokrajaną cebulą i 2-3 łyżkami wody.
Sos należy odparować, do grzybów dodajemy sól i pieprz, mieszamy, układamy w kokilkach lub na półmisku do zapiekania, zalewamy śmietaną, posypujemy tartym serem zmieszanym z tartą zrumienioną bułką, kropimy masłem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy.

Kurczak tagiatelle

  • 450g zielonego makaronu – „wstążki”
  • sól
  • 4 piersi z kurczaka, bez kości
  • 1 łyżka oleju
  • 225 g małych grzybków, np. pieczarki lub kurki
  • 275 g skondensowanej zupy z kurczaka z puszki
  • 3 łyżki wytrawnej sherry
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz naturalny

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około 15 minut lub aż będzie prawie miękki. W tym czasie piersi kurczaka kroimy na kawałki. W rondlu podgrzewamy olej, wkładamy kawałki kurczaka i obsmażamy przez około 10 minut na złoty kolor. Następnie wkładamy grzybki i dobrze mieszamy. Do rondla wlewamy zupę i gotujemy. Wlewamy sherry i doprawiamy pietruszką dodajemy przyprawy do smaku i przez 1 minutę gotujemy na wolnym ogniu.
Makaron odlewamy i wykładamy do ogrzanego naczynia. Przyrządzoną mieszaninę wylewamy na środek makaronu, posypujemy papryką.

Kurki doskonale komponują się także ze smakiem cielęciny i innych mięs. Serdecznie polecam te grzyby, gdyż ze względu na swój wyjątkowy smak są niezwykle pożądane w mojej kuchni.

Zobacz również:

  1. Sposoby na grzyby: suszenie
  2. Sposoby na grzyby – solenie
  3. Sposoby na grzyby – marynowanie
  4. Idziemy na grzyby!