Dania z kurkami
Już niedługo zacznie się sezon zbierania grzybów. Serdecznie polecam kurki, które doskonale komponują się z różnymi daniami. Najlepiej wybrać świeże i chrupkie grzyby, które są niezwykle smaczne.
- 300 g kurek
- 2 łyżki masła
- sól, zmielony czarny pieprz
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 5 łyżek startego żółtego sera
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu
- masło do wysmarowania foremek
- liście sałaty do dekoracji,
Kurki oczyszczamy, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Grzyby można pokroić w cienkie plasterki lub (jeśli są mniejsze) pozostawić w całości.
Podsmażamy kurki na maśle przez ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolejno jajka łączymy ze śmietanką i serem, dodajemy gałkę muszkatołową i estragon.
Grzyby przekładamy do wysmarowanych foremek. Zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni, aż masa lekko zbrązowieje.
Zapiekane grzyby
Do tego dania potrzebujemy:
- 80 dag grzybów
- 3 dag tłuszczu
- 5 dag cebuli
- sól
- pieprz
- 1/8 l śmietany
- 4-6 dag sera tylżyckiego
- 2 dag masła
- 2 dag tartej bułki
Grzyby czyścimy płuczemy. Dusimy je do miękkości z tłuszczem, obraną, pokrajaną cebulą i 2-3 łyżkami wody.
Sos należy odparować, do grzybów dodajemy sól i pieprz, mieszamy, układamy w kokilkach lub na półmisku do zapiekania, zalewamy śmietaną, posypujemy tartym serem zmieszanym z tartą zrumienioną bułką, kropimy masłem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy.
Kurczak tagiatelle
- 450g zielonego makaronu – „wstążki”
- sól
- 4 piersi z kurczaka, bez kości
- 1 łyżka oleju
- 225 g małych grzybków, np. pieczarki lub kurki
- 275 g skondensowanej zupy z kurczaka z puszki
- 3 łyżki wytrawnej sherry
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- świeżo zmielony pieprz naturalny
Makaron odlewamy i wykładamy do ogrzanego naczynia. Przyrządzoną mieszaninę wylewamy na środek makaronu, posypujemy papryką.
Kurki doskonale komponują się także ze smakiem cielęciny i innych mięs. Serdecznie polecam te grzyby, gdyż ze względu na swój wyjątkowy smak są niezwykle pożądane w mojej kuchni.
Zobacz również:
- Sposoby na grzyby: suszenie
- Sposoby na grzyby – solenie
- Sposoby na grzyby – marynowanie
- Idziemy na grzyby!