Ryż z jabłkami i z cynamonem + swojska marmolada wiśniowa

4 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • ryż biały w woreczkach- 2 worki,
  • mleko -1 litr,
  • jabłka-1 kg.,
  • cytryna-do skropienia tartych jabłek,
  • masło-do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • cukier kryształ-do smaku,
  • cukier waniliowy-1 paczka,
  • cynamon-do smaku,
  • szczypta soli do mleka.

Zapiekany w piekarniku (kiedyś w bratrurze pieca) ryż z tartymi jabłkami, to mój smak z dzieciństwa.
Etapy przygotowania

Ugotować na sypko, na pół twardo ryż w woreczkach na mleku z odrobiną soli i masła przez 15 minut.
Woreczki muszą być całkowicie zanurzone w mleku.
Potem go wyjąć z mleka i wysypać z woreczków.

Umyć, obrać jabłka i wydrążyć gniazda nasienne, a następnie potrzeć je na tarce z grubymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, cukier i cukier waniliowy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy : warstwę ryżu+warstwę jabłek, a na koniec znów ryż.
Zapiec w piekarniku do zrumienia-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu, posypać cukrem i cynamonem.

Dodatkowo ryż można  spożywać z dżemem własnej roboty, np. z wiśniowym.

file1265301341