Pierogi z serem i z ziemniakami (ruskie) z omastą

4 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • Ciasto :
  • mąka-pszenna-2 szklanki,
  • woda ciepła-1 szklanka,
  • jajko-1 sztuka,
  • żółtko-1 sztuka,
  • olej słonecznikowy-4 łyżki.
  • sól-łyżeczka.
  • Farsz :
  • 0,5 kg. sera twarogu lekko kwaśnego,
  • 0,5 kg. ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę,
  • 2 cebule zrumienione na tłuszczu (olej, margaryna), ale dodać ją do farszu bez tłuszczu,
  • sól-do smaku,
  • pieprz.-do smaku.
  • Omasta do pierogów :
  • cebula zrumieniona na tłuszczu.
  • Można podawać też z kwaśną, osoloną śmietaną.

Pierogi ruskie pochodzą ze Wschodu ( z Ukrainy). Potrawa jest pracochłonna, ale bardzo sycąca.
Etapy przygotowania

Farsz :
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Przecisnąć je przez prasę i dodać do nich ser, zrumienioną cebulę i przyprawy.
Dokładnie wymieszać.
Farsz musi być ostry.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę i w jej dołek wbić 1 żółtko i 1 jajko, dać 4 łyżki oleju słonecznikowego, sól i dolewać wodę stopniowo, a jak jest ciasto za rzadkie, to jeszcze dodać trochę mąki.
Następnie dokładnie wyrobić z tego gładkie ciasto.
Potem je rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką.
Szklanką ( literatką) wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie sklejać.
Można też zamiast wykrawania szklanką, ręcznie na dłoni rozciągnąć ciasto i dawać na to farsz i zlepiać.
Na wschodzie mówili na to „warynice”.
Gotowe pierogi wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę i gotować 5 minut, aż do wypłynięcia, od czasu, do czasu mieszając drewnianą łyżką.
Podawać  : polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, lub ze skwarkami, albo z kwaśną, osoloną śmietaną.

file1265301664



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz