Muffinki z grzybami i boczkiem

13 listopada 2012, dodał: kantyczka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
150 g boczku wędzonego
100 g grzybów leśnych
50 g pieczarek
2 łyżki bułki tartej
sól
papryka
tymianek
pieprz
1 cebula
1 ząbek czosnku

Na ciasto:
250 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g startego ostrego sera żółtego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki soli
pieprz
1 jajko
4-5 łyżek oleju
250 g maślanki lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni. Natłuścić formę do muffinek. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć bez tłuszczu na patelni. Grzyby i pieczarki pokroić w kostkę, dodać do boczku i poddusić. Dodać bułkę tartą, przyprawy oraz sól.
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Podsmażyć na oleju. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, startym serem, sodą, pietruszką, solą i pieprzem. Do drugiej miski (większej) wbić jajko. Lekko je rozmieszać, dolać olej, maślankę lub jogurt i cebulę z czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Do masy wsypać mąkę z dodatkami, wyrobić ciasto. Połowę ciasta nałożyć do zagłębień formy, włożyć też po 1 łyżce farszu z boczkiem. Dopełnić pozostałym ciastem. Piec na środkowej półce piekarnika ok. 25 min. Upieczone muffinki wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie – po ok. 10 min. wyjąć i podawać na ciepło.