Babka pomarańczowa

13 listopada 2012, dodał: glammadame1990
Artykuł zewnętrzny

Co będziemy potrzebowali :
– 3 jajka
– szklankę cukru
– 9 łyżek oleju
– 3 łyżki wody
– szklankę mąki
– łyżeczkę proszku do pieczenia
– olejek

Na początek jajka ubijamy z cukrem …

Powstanie nam masa zwana kogel-mogel swoja drogą bardzo dobra i strasznie słodka ;P

Dodajemy olej i wodę ponownie mieszając. Masa nie różni się wyglądem, ale ten etap jednak jest NIEZBĘDNY

Następnie dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i na początku delikatnie miksujemy a potem już na pełnych obrotach na gładką masę

Masa po dokładnym wymieszaniu wygląda następująco –>

Ja dodaję olejek pomarańczowy, ale może to być rumowy waniliowy czy jaki tylko będziecie mieli ochotę użyć ;)
Ponownie miksujemy krótką chwilę

I to już koniec roboty. Oczywiście potrzebujemy jeszcze blachę wysmarowaną bądź wyłożoną papierem

Do takiej foremki przelewamy całość

Ja posypałam jeszcze kakoo chociaż to bardziej będzie „dekoracja”

Babka po około 15-20 minutach pieczenia ładnie wyrasta :)

A tak prezentuje się babka wyjęta prosto z pieca i jeszcze gorąca :)

SMACZNEGO!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz