Beza Pavłova

13 listopada 2012, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 4 białka
25 dag cukru pudru
– łyżeczka octu winnego z białego wina
– łyżeczka mąki kukurydzianej

Krem:

– 4 żółtka
– 2 łyżki cukru kryształu
– 50 ml śmietany 36 %
– 15 ml sherry
– 25 dag mascarpone
– 40 dag owoców np. truskawek

Białka ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec cukier puder. Ocet i mąkę kukurydzianą delikatnie wymieszać z pianą. Wyłożyć masę na papier do pieczenia i rozprowadzić nożem by powstał krąg. Wstawić bezę do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Po 5 minutach temperaturę obniżyć do 130 stopni C. Po zakończeniu pieczenia bezę zostawić w piekarniku na 5 godzin. Zrobić krem: żółtka utrzeć  z połową cukru, śmietanę ubić z resztą cukru kryształu i wymieszać z żółtkami, dodać sherry i połączyć z serkiem mascarpone. Tuż przed podaniem ułożyć owoce na talerzu, można je polać miodem, na nich rozsmarować krem, a na kremie położyć bezę (można też zrobić odwrotnie).



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak niedobór snu wpływa na zdrowie?…
Ja to wiem po swoim samopoczuciu, jak śpię za długo to budzę się zmęczona,...
Europejski Zielony Ład
Już się boję tego, co będzie, zmuszanie ludzi do bezsensownych remontów ich domów itp...
Chleb w diecie
Wszystko jest kwestią dawki, a dla mnie całkowita eliminacja pieczywa to błąd,...
Cichy zabójca - stłuszczenie wątrob…
Cukry są odpowiedzialne za to schorzenie, a w alkoholu jest ich bardzo dużo......