Oryginalne dania na grilla

24 kwietnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

 

Ciepły wieczór, urokliwy zachód słońca, wokół przyjazne znajome twarze, w dłoni szklanka z ulubionym napojem, a w powietrzu rozchodzą sie iście królewskie aromaty. Tak, tak, sezon grillowy już sie zaczął, a przed nami wyjatkowo długa majówka. Oby słońce dopisało!

Ręce zacierają zarówno smakosze jak i mistrzowie rusztu. Któż z nas nie lubi spotkań przy grillu? Grillowanie to nie tylko sposób przyrządzenia potraw. To prawdziwa, kulinarna ceremonia. Począwszy od przyprawiania, marynowania, krojenia, nadziewania, poprzez rozpalanie grilla, podlewanie , pilnowanie odpowiedniej temperatury, przewracanie grillowanych smakołyków tak, aby z każdej strony były apetycznie wypieczone. Zwieńczeniem, jest smakowanie w miłym gronie wszystkich grillowanych pyszności. Warto pamiętać, że takie przygotowanie wspaniale zastępuje smażenie i duszenie – potrawy z grilla – poza walorami smakowymi – są mniej kaloryczne i zachowują więcej witamin, dzięki stosunkowo krótkiej obróbce cieplnej. Grillowanie, mimo swej pozornej prostoty daje ogromne możliwości! W połączeniu z różnymi dodatkami, sosami i sałatkami można w prosty sposób stworzyć prawdziwą ucztę! Dla osób obdarzonych kulinarną wyobraźnią, urządzenie grilla może okazać się wspaniałym polem do popisu. Nawet początkujący kucharz, bez problemu poradzi sobie z warzywnymi szaszłykami czy zamarynowaną uprzednio w orientalnych przyprawach, piersią z kurczaka, podaną z hummusem (www.whomus.pl) i rukolą.

Do przyrządzenia warzywnych szaszłyków ( dla 4 osób) potrzebować będziemy:

  • 2 nieduże cukinie, najlepiej o małej średnicy.
  • 3 cebulki
  • 2 papryki
  • Oliwa z oliwek
  • Zioła (tymianek, cząber, oregano)
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Bambusowe patyczki do nadziewania.

Pokrojone warzywa, przed grillowaniem, należy zamarynować w oliwie z ziołami i czosnkiem.

Patyczki przed rozpoczęciem grillowania lekko zwilżamy wodą. Warzywa grillujemy po kilka minut
z każdej strony. Do szaszłyków polecam przepyszny, lekki i orzeźwiający sos na bazie jogurtu naturalnego, ze świeżymi ziołami

Orientalne fileciki, przygotujemy równie szybko.

Potrzebować będziemy (dla 4 osób) :

  • Dwie piersi z kurczaka
  • Oliwę
  • Przyprawy do marynaty – po jednej łyżeczce zmielonego kminu rzymskiego, kurkumy, kolendry, chilli, soli, pieprzu, słodkiej papryki i dwie łyżeczki suszonej mięty ( opcjonalnie świeżej, posiekanej)
  • Opakowanie humusu
  • Świeżą rukolę

Pierś kurczaka filetujemy dość cienko i marynujemy minimum 3 godziny w lodówce – warto zostawić je nawet na noc. Drób warto grillować w folii aluminiowej – będzie soczysty, miękki i bardzo aromatyczny.

Upieczone filety podajemy z hummusem i rukolą.

Sezon grillowy pod chmurką trwa niestety krótko, ze względu na rodzimy klimat – całe szczęście dzięki domowym rusztom i patelniom do grillowania, w naszych kuchniach może trwać cały rok!