Wiosenna sałatka z fiołkami

10 kwietnia 2012, dodał: dzwoneczek
Artykuł zewnętrzny

Wiosną zaczyna się sezon na jadalne kwiaty. Oczywiście trzeba je znać i lubić. Jedne z moich ulubionych to fiołki, a mam ich pod dostatkiem. Oto propozycja zastosowania kulinarnego :)

Składniki:
– sałata zielona
– ogórek zielony
– rzodkiewka
– pieczarki
– szczypior
– fiołki
– miód wielokwiatowy naturalny
– sól

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyć i wysuszyć. Fiołki delikatnie ale starannie opłukać. osuszyć. Sałatę porwać na drobne kawałki, rzodkiewkę i ogórka pokroić w dowolne kształty (plasterki, ćwiartki, połówki itp.) dodać do sałaty. Pieczarki obrać i pokroić, dodać. Posypać szczypiorkiem. Delikatnie posolić, wymieszać. Dodać fiołki, polać miodem. Smakuje jako dodatek do pieczywa z wędliną oraz wszelkich mięs i ryb. I wygląda naprawdę wiosennie.