Sery smażone w wędzonce
Artykuł zewnętrzny
Nie jest to danie z cyklu dla gości. Ale w domowym zaciszu wszyscy ci którzy lubią fondue z przyjemnością je zjedzą .
Czas : 5 minut
Składniki :
- 4 plasterki bardzo cienko pokrojonej wędzonki ( chudej )
- 4 słupki sera Camembert
- 4 słupki sera żółtego ostrego ( np. Chedar )
- 1 łyżka masła
- pieprz mielony
Na serze żółtym położyć Camembert, owinąć je plasterkiem wędzonki .Na małej patelence rozgrzać masło .Obsmażać sery w wędzonce z jednej strony ( pól minuty ) na małym gazie , delikatnie przewrócić łopatką do mięs na drugą stronę i znów obsmażyć ( pół minuty ). Zostawić chwilę na patelni by ser zestalił się na tyle by można było zdjąć poszczególne kawałki z patelni i przełożyć na talerzyk .Posypać mielonym pieprzem .
Cały problem polega na uchwyceniu momentu kiedy sery już miękną pod wpływem temperatury , a jeszcze nie rozpłynęły się zupełnie .
Ja jadam je z tostem.