6 sposobów na poprawę odporności jesienią!

4 listopada 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Okres kaszlenia i kichania otwiera się wraz z końcem wakacji. To efekt nagłych zmian pogodowych i niewłaściwego trybu życia. Na szczęście każdy moment jest dobry na wzmocnienie swojego układu immunologicznego. Przestrzegaj kilku prostych zasad, a o przeziębieniach będziesz mogła zupełnie zapomnieć.

 

Odporność_NH1

1. Pół godziny dla zdrowia.

To minimalny limit czasu, w którym powinnaś się poruszać w ciągu dnia. Brak wolnego czasu i brzydka pogoda nie jest wymówką. Zamiast spaceru z pracy do domu, możesz maszerować. Film albo serial możesz oglądać nie tylko z pozycji kanapy. Wyjmij matę, włącz na komputerze program treningowy (np. Get Slim Club z Pauliną Sykut-Jeżyną) i po prostu zacznij ćwiczyć. Jeśli nie potrafisz się zebrać, nastaw budzik i umów się sama ze sobą, że zaczniesz trening o danej porze. Będziesz z siebie dumna!

2. Baza – ciepły posiłek.

O tym, że niezjedzenie śniadania skazuje dzień na porażkę wiesz na pewno. W okresie jesienno-zimowym dodatkowo staraj się jeść możliwie jak najwięcej ciepłych dań. Rano, to może być orzechowa owsianka, na drugie śniadanie koktajl warzywno-owocowy zalany ciepłą wodą, a wieczorem leczo. Sięgaj po produkty bogate w błonnik i skrobię, ponieważ zaspokajają głód na dłużej. Opcja dla zabieganych: wypij rano szklankę ciepłej wody z miodem, cytryną i szczyptą cynamonu.

3. Postaw na algi!

Algi, zwłaszcza chlorella i spirulina to prawdziwa skarbnica zdrowia: wzmacniają organizm, oczyszczają z toksyn i poprawiają koloryt skóry. Są niezastąpione również w okresie rekonwalescencji. Dodają wigoru i wspomagają szybszy powrót do zdrowia. Jeśli nie lubisz charakterystycznej konsystencji albo zapachu alg, skorzystaj z suplementu diety w tabletkach, np. Duo Spirulin od Noble Health.

10456066_862800733759715_2311164664138733203_n

4. Śpij dłużej!

Każdy z nas potrzebuje innej liczby godzin snu. Lekarze zalecają jednak, żeby dorośli spali minimum 7 nieprzerwanych godzin, zwłaszcza w zimie, kiedy noc jest dłuższa i zwyczajnie domaga się tego Twój zegar biologiczny. Pamiętaj, że przewlekłe niewyspanie obniża odporność organizmu. Jeśli masz problemy z zasypianiem, wywietrz wcześniej dobrze pokój i skrop poduszkę kilkoma kroplami olejku lawendowego.

5. Odstaw słodycze.

Wiedziałaś o tym, że cukier hamuje funkcjonowanie układu odpornościowego? Ta zasada nie dotyczy miodu. Cukier obniża aktywność komórek pochłaniających bakterie, a do tego po zimie zostawia nadmiar kilogramów. Słodkie przekąski zastąp owocami, orzechami albo gorzką czekoladą. Początki będą trudne, ale po trzech tygodniach organizm odzwyczai się od słodkiego smaku.

6. Tajna broń naszych babć.

W Twoim jesiennym menu nie może zabraknąć dwóch składników: cebuli i czosnku. Czosnek za sprawą allicyny wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Warto 1-2 razy w tygodniu zjeść kawałek pieczywa posmarowanego posiekanym ząbkiem czosnku albo ugotować aromatyczny warzywny gulasz. Podobnie działa cebula, która bogata jest w witaminę C.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz